De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Tip: Zo gebruik je routines met de Google Assistent – update

Colin Baak
10 december 2019, 9:21
2 min leestijd
Tip: Zo gebruik je routines met de Google Assistent – update

De Google Assistent wordt gebruikt door miljoenen mensen. Vanaf nu kun je ook ‘routines’ gebruiken in de Nederlandse taal. Wat dat zijn en hoe het precies werkt, check je in deze tip van Android Planet.

Google Assistent-routines gebruiken

Update 13.20 uur: We zijn er per abuis vanuit gegaan dat routines nu eindelijk in Nederland te gebruiken waren. Dit blijkt echter niet het geval. De schermen in onderstaand artikel zijn al een tijdje te zien, maar bieden verder nog niet de beschreven functionaliteit.

Vanaf nu kun je met de Google Assistent ook routines instellen. Zo’n routine kun je zien als een schakeling van acties of taken, als je een bepaald commando geeft. Zo kun je als je naar bed gaat bijvoorbeeld ‘Bedtijd’ roepen en zorgen dat je toestel automatisch op stil wordt gezet, het mediavolume van andere apparaten wordt verlaagd en je direct info over je eerste afspraak van morgen ziet.

Ook ‘Goedemorgen’ of ‘Vertrek van huis’ zijn van die te gebruiken stemcommando’s. Daarbij kun je bijvoorbeeld de lampen laten uitschakelen, je planning van die dag laten horen of info laten voorlezen over de route naar werk. Al met al is de Assistent hiermee weer een stukje slimmer geworden en makkelijker om te gebruiken.

De mogelijkheid was al een tijdje beschikbaar, maar nog niet in het Nederlands. Om zo’n eigen routine in te stellen of er eentje aan te passen, volg je onderstaande stappen.

  1. Open Google Assistent op je smartphone;
  2. Zeg simpelweg ‘Routines’;
  3. Klik onderin op ‘Routines’;
  4. Kies vervolgens voor ‘Een routine toevoegen’ of kies een vooraf gedefinieerde variant;
  5. Daarna kun je opdrachten toevoegen, evenals acties, bepaalde media koppelen of een tijd en dag instellen.
Google Assistent - routines

Je kunt dus zelf allerlei routines instellen voor bepaalde scenario’s die voor jou van toepassing zijn. Handig voor bijvoorbeeld thuis, op het werk of juist onderweg. Zo zorg je er met een stemcommando voor dat de thermostaat alvast aan wordt gezet, of de lampen op een bepaalde tijd worden uitgezet. Al met al zijn er genoeg scenario’s te bedenken waarin zo’n routine erg handig is.

Meer tips voor Google Assistent

Deze routines zijn dus heel anders dan Google Assistent Actions, waarmee je in contact kunt komen met bedrijven. Je kunt inmiddels ook lijstjes maken via bekende notitie-apps en de Assistent of via je stem een gesprek starten op WhatsApp. Wat is jouw ideale scenario om routines te gaan gebruiken in Assistent? Laat het weten in de reacties hieronder!

→ Download Google Assistent in de Play Store (gratis)

Bedankt voor de tip, Tim!

Het laatste nieuws over Google Assistent

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu