Haal alles uit Google Chrome voor Android met deze 11 functies
Michel van 't Klaphek

Google Chrome is meest populaire browser voor Android en staat op meer dan een miljard smartphones. Websites bezoeken kan iedereen, maar de app heeft veel verborgen functies in huis. Dit zijn de beste tips voor Google Chrome op Android.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Tips voor Google Chrome op Android

Google Chrome zit vol met verborgen functies voor de liefhebbers. Met deze elf trucjes wordt Google Chrome op Android slimmer, sneller en completer.

1. Van tabblad wisselen

Veel mensen wisselen van tabblad door rechtsboven op het vakje met het aantal vensters te tikken en vervolgens hun keuze te maken. Dit kan sneller. Door rechts over de adresbalk te swipen ga je naar het volgende venster, terwijl je met een swipe naar links juist een tabblad teruggaat.

2. Heen en weer vegen

Swipen doe je niet alleen op Tinder, maar ook bij Google Chrome. Via een verborgen functie is het mogelijk om een pagina terug te gaan door vanaf het midden van het scherm naar rechts te vegen. Zo zet je swipen in Google Chrome aan:

 1. Ga op je Android-smartphone naar het volgende adres: chrome://flags
 2. Zoek naar ‘Overscroll history navigation’;
 3. Druk op ‘Disabled’, selecteer ‘enabled’ en start de app opnieuw op.

Google Chrome tips

3. Pagina’s downloaden

Google Chrome beschikt over een uitgebreide offlinemodus. Wanneer je verwacht later geen, of een slechte internetverbinding te hebben (zoals in het vliegtuig) is het verstandig om de pagina’s die je moet bekijken alvast te downloaden. Hiervoor houd je een link lang ingedrukt en tik je op ‘Link downloaden’.

4. Direct zoeken

Dit is één van de meest simpele Chrome-tips, maar wel een hele handige. Het is standaard mogelijk om op een woord of zin te Googelen door het alleen maar te selecteren. Vervolgens opent een klein venster dat je omhoog kunt vegen.

5. Overzichtelijke tabbladen

Het tabbladenoverzicht van Google Chrome werkt als een Rolodex. Dit ziet er leuk uit, maar is niet erg overzichtelijk. Door tabbladen als een lijstje te zien, weet je veel beter wat je open hebt staan. Zo krijg je overzichtelijke tabbladen in Google Chrome:

 1. Tik of kopieer de volgende webpagina naar de adresbalk: chrome://flags en zoek naar ‘Enable Accessibility Tab Switcher’;
 2. Tik het vakje met ‘Disabled’ en kies ‘Enabled’;
 3. Kies tot slot ‘Relaunch Now’ waarna Chrome opnieuw opstart.

Google Chrome voor Android tips

Vind je het fijner om tabbladen horizontaal naast elkaar te zien? Dat kan ook! Ga hiervoor in stap 1 op zoek naar ‘Horizontal Tab’ en volg de rest van de aanwijzingen.

Ook interessant: Met deze 7 tips haal je alles uit notitie-app Google Keep

6. Sneller internetten

Sneller internet: wie wil dat nou niet? Normaal gesproken maakt Google Chrome gebruik van het TCP-protocol, maar met een kleine aanpassing kun je ook browsen via het snellere QUIC. Deze techniek laadt YouTube-video’s zo’n tien procent sneller.  Zo zet je QUIC aan:

 1. Tik of kopieer de volgende url in je adresbalk: chrome://flags/
 2. Vul ‘Experimental QUIC protocol’ in het zoekveld in;
 3. Druk op ‘Default’, kies ‘Enabled’ en herstart de browser.

Let op: het QUIC-protocol is nog in bèta en kan daardoor kinderziektes vertonen.

7. Pagina’s als pdf opslaan

Google Chrome kan webpagina’s als pdf-formaat opslaan zonder hulp van andere apps. Ga simpelweg naar de pagina die je wil uitdraaien, tik rechtsboven op de drie puntjes en selecteer ‘Delen’. Kies in het deelmenu ‘Printen’, wacht even en tik op ‘Afdrukken’.

Kies vervolgens in het menu aan de bovenkant voor ‘Opslaan als pdf’ en selecteer het blauwe icoon rechts om op te slaan. De opgeslagen webpagina staat nu op je smartphone, waarna je ‘m natuurlijk kunt verzenden of printen.

Google Chrome voor Android tips pdf opslaan

8. Sneak peek

Tijdens het lezen van een lang artikel open je meerdere linkjes voor achtergrondinformatie, waardoor je binnen de kortste keren tientallen tabbladen open hebt staan. Het is overzichtelijker om de link voor opening even te keuren, zodat je zeker weet dat je de informatie later gaat gebruiken.

Precies hiervoor zorgt de sneak peak-functie. Je kunt hierdoor een link voor opening even scannen op nuttigheid:

 1. Kopieer of tik chrome://flags in je adresbalk;
 2. Ga op zoek naar ‘An Ephemeral Tab in an Overlay Panel’;
 3. Tik op ‘Default’ en selecteer ‘Enabled’ en start Chrome opnieuw op.

Houd vervolgens een link lang ingedrukt, kies ‘Pagina bekijken’ en veeg het venster omhoog. De pagina opent nu als sneak peak, waarna je deze als nieuw tabblad kunt openen (of niet).

9. Automatisch afspelende filmpjes uitzetten

Is er iets meer irritant dan een filmpje dat zonder druk op de knop ineens begint met afspelen? Waarschijnlijk niet. Gelukkig biedt Chrome je de mogelijkheid om hier een stokje voor te steken.

Ga hiervoor naar de instellingen, tik op ‘Site-instellingen’ en kies ‘Media’. Ga vervolgens naar ‘Automatisch afspelen’ en verschuif de schakelaar zodat het vakje grijs wordt.

Lees ook: Haal alles uit Google Agenda met deze 6 tips

10. Navigatiebalk naar beneden

Wanneer je maar moeilijk bij de bovenkant van je scherm komt, is het fijner om de navigatiebalk – waarmee je onder meer deelt, zoekt en van tabblad wisselt – naar de onderkant kunt halen. Hiervoor ga je wederom naar de experimentele instellingen van Chrome:

 1. Tik of kopieer de url chrome://flags naar je adresbalk;
 2. Ga op zoek naar ‘Chrome Duet’, tik op ‘Default’ en kies ‘Enabled’;
 3. Herstart Chrome en de navigatiebalk zit voortaan beneden.

Google Chrome voor Android Tips navigatiebalk onderaan

11. Altijd inzoomen

Tegenwoordig heeft vrijwel iedere website een speciale versie voor smartphones, of past de site zich automatisch aan op jouw schermformaat. Hierbij kun je meestal niet inzoomen en dat is vervelend wanneer je bijvoorbeeld een tabel of foto wil bekijken.

Gelukkig kun je altijd inzoomen, maar je moet wel weten hoe. Open de instellingen, tik op ‘Toegankelijkheid’ en zet een vinkje bij ‘Zoom inschakelen forceren’. In hetzelfde menu kun je overigens ook de tekstgrootte aanpassen.

Meer over Google Chrome

Wist je dat Google Chrome een donkere modus heeft? Sinds kort laat Google je ook een andere browser kiezen. Naast Chrome zijn er namelijk nog een heleboel goede Android browser-apps.

Lees het laatste nieuws over Chrome

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.