Dit zijn de 8 beste functies van Google Documenten voor Android

Erwin Vogelaar
24 maart 2017, 20:32
4 min leestijd
Dit zijn de 8 beste functies van Google Documenten voor Android

Google heeft met Google Documenten voor velen Microsoft Word vervangen. Niet zo gek, want er zijn een hoop prettige Google Documenten functies. Ook in de Android-app.

Lees verder na de advertentie.

De beste Google Documenten functies op een rijtje

Of je nou zelden of vaak teksten maakt, Google Documenten is een fijne plek om schrijven. Wat je misschien niet weet, is dat Google Documenten meer is dan een Microsoft Word-vervanger met grotendeels dezelfde mogelijkheden. Er zijn een hoop handige extra functies te gebruiken. Wij zetten er een aantal op een rijtje die je in de Android-app kunt vinden.

1. Bewerk documenten op meerdere apparaten

In de basis lijkt Google Documenten veel op Word, maar omdat Documenten een clouddienst is, kun je op elk apparaat waar jij inlogt aan dezelfde teksten werken. Zo kun je bijvoorbeeld hetzelfde document op je desktopcomputer en je Android-toestel open hebben staan en bewerken. Waar jij inlogt met je Google-account kun je aan de slag. Dit is een stuk praktischer dan Word-documenten naar jezelf mailen of op een usb-stick plaatsen.

2. Werk samen met anderen aan één document

Zoals je zelf op meerdere apparaten tegelijk kunt werken, kan dat ook met andere personen. Je hebt de mogelijk om je document te delen. Je krijg dan de keuze of deze mensen het bestand mogen weergeven, er enkel op mogen reageren of mogen bewerken. Vervolgens kun je met elkaar in hetzelfde document aan de slag. Dit is bijvoorbeeld handig als je samen een planning opstelt of dat iemand foutjes uit een tekst verwijdert.

Om te delen en samen te werken, kies je in het menu van je document voor ‘Delen en exporteren’. Hier kun je een link ophalen die je met mensen deelt, of je voegt losse mensen aan het document toe.

android documenten functies

3. Importeer Word-bestanden

Als je toch Word-bestanden toegestuurd krijgt, kun je ze bewerken in Google Documenten. Je kunt deze tekstbestanden op twee verschillende manieren bewerken. Allereerst kun je de Office-compatibiliteitsmodus gebruiken, waarmee je Word-documenten die zijn opgeslagen in Drive, Gmail of Documenten kunt openen en bewerken. Je kunt er ook voor kiezen om een Office-bestand te converteren naar Documenten. Hiervoor tik je op het menu van dit bestand en tik je naast ‘Office-compatibiliteitsmodus’ op het vraagteken. Vervolgens kies je voor ‘Opslaan als Google-document’.

Je kunt bestanden ook exporteren als Word-bestand. Hiervoor ga je naar de instellingen van de app en kies je voor ‘Word-bestanden maken’. Vervolgens worden er in de app nieuwe opties weergegeven voor het maken van .docx-bestanden. Kies hiervoor in het menu van het bestand voor ‘Delen en exporteren’ en ‘Opslaan als Word’.

android documenten functies

4. Plaats opmerkingen

Naast het bekijken en bewerken van een bestand, is het ook mogelijk om opmerkingen te plaatsen. Dit is handig als je een reactie van iemand op een document wil, zonder dat je diegene toegang wil geven om het document te bewerken. Je plaatst een opmerking door een stukje tekst te selecteren en voor ‘Opmerking toevoegen’ te kiezen. Het is ook mogelijk om op opmerkingen van anderen te reageren en een opmerking op te lossen.

5. Typ door te praten

In Google Documenten is het goed mogelijk om pratend te typen. Dit is vooral handig als je niet zo snel bent met het toetsenbord op een smartphone. Om je gesproken woorden in tekst neer te zetten, druk je op het microfoontje van je toetsenbord en kun je direct aan de slag.

android documenten functies

6. Werk offline

Hoewel al je documenten online staan opgeslagen, betekent dit niet dat je niet offline kunt werken. Je kunt ook zonder internet in de app nieuwe documenten maken die later geüpload zullen worden als je weer verbinding hebt. Je kunt er ook voor zorgen dat specifieke bestanden offline worden opgeslagen. Hiervoor ga je naar het document dat je offline wil opslaan, tik je op het menu en kies je voor ‘Offline beschikbaar’. In de instellingen van de app kun je ook aangeven dat je recente bestanden standaard offline beschikbaar wil maken. Zo weet je zeker dat als je zonder internet komt te zitten, je altijd je meest recente werk kunt inzien en bewerken.

android documenten functies

7. Probeer add-ons

Er zijn verschillende add-ons te proberen voor Google Documenten. Er zijn op dit moment maar vijf add-ons te downloaden in de Play Store, maar hiermee breid je toch de mogelijkheden van de app uit. Zo is er Scanbot om pdf’s te scannen en PandaDoc om documenten te ondertekenen. Deze add-ons vind je door in het menu van je document op ‘Add-ons’ te tikken.

8. Maak ook spreadsheets en presentaties

Deze functies gelden niet alleen voor Google Documenten, maar ook voor Google Spreadsheets en Google Presentaties, de Google-vervangers voor Microsoft Excel en PowerPoint. Je kunt al deze diensten als losse apps gebruiken, maar je kunt er ook voor kiezen om Google Drive te installeren. Alles zit namelijk namelijk standaard in Drive verwerkt, ook Google Documenten. Zo ben je met één app klaar.

Download Google Documenten in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu