Zo kun je Google Home kopen en gebruiken in Nederland
Thomas Haenen

Google Home wordt officieel nog niet in Nederland verkocht. Toch kan de slimme speaker ook hier gebruikt worden. Wij leggen je uit hoe je de Google Home in Nederland in huis haalt én ingesteld krijgt.

Google Home in Nederland gebruiken

In de Verenigde Staten kunnen ze sinds begin november aan de slag met Google Home. Het is voorlopig het enige land waar de speaker verkocht wordt. Vermoedelijk heeft dat deels te maken met de ondersteunde talen: je kunt alleen in het Engels tegen de Google Assistant praten. Waarschijnlijk verschijnt Home in de loop van volgend jaar ook in andere landen, waaronder Nederland, maar mocht je echt niet kunnen wachten dan kun je er ook al eerder mee aan de slag.

1. De Google Home in Amerika bestellen

Google Home wordt verkocht bij verschillende Amerikaanse winkels, zoals Best Buy en Walmart. Helaas verschepen ze geen van allen naar Nederland. Heb je Amerikaanse familie of vrienden, dan kun je deze lief aankijken en vragen of zij een bestelling voor je willen plaatsen. Vervolgens kunnen zij de Home naar je doorsturen.

Google Home in Nederland

Mocht dat niet het geval zijn, dan zijn er ook verschillende doorstuurdiensten. Je laat de Home bezorgen bij zo’n bedrijf en zij zorgen ervoor dat hij uiteindelijk bij jou terecht komt. Diensten als Borderlinx en Big Apple Buddy zijn betrouwbaar en snel, maar let wel: je betaalt al gauw een paar tientjes om je apparaat te verzenden. Bovendien is er nog een extra drempel: sommige webwinkels accepteren niet alle Nederlandse creditcards. Je zult dus moeten betalen met een Amerikaanse creditcard of een cadeaukaart om de bestelling uberhaupt te kunnen plaatsen. Een ander alternatief is Ebay, waar de Google Home door verschillende verkopers aangeboden wordt. Deze zijn bovendien vaak bereidt wereldwijd te verzenden.

Wees gewaarschuwd: goedkoop zal Google Home niet zijn. De dollar staat op dit moment relatief sterk, waardoor het apparaat alleen al omgerekend zo’n 120 euro kost. Afhankelijk van welke verzenddienst je gebruikt komt er nog zo’n 10 tot 40 euro verzendkosten bij. Vervolgens moet je ook nog eens invoerkosten betalen, een kleine 20 procent. Dat is dus ook weer 30 tot 40 euro. Al met al komt het al gauw neer op 200 euro voor een gadget die in Nederland straks een stuk minder kost. Maar ja, dan ben je niet de eerste.

2. Zorg voor de juiste aansluiting

Vervolgens is afwachten tot de Google Home bij je thuisbezorgd wordt. Voor het zover is zijn er echter nog wat andere voorbereidingen om te treffen. Home wordt namelijk alleen geleverd met een Amerikaanse stroomadapter. Wil je hem in je Nederlandse stopcontact stoppen, dan heb je daarvoor een losse adapter nodig. Zo’n reisstekker kun je voor een paar euro kopen bij verschillende winkels, waaronder de Mediamarkt.

3. Stel Engels als systeemtaal in op je Android

Google Home moet na ontvangst geactiveerd worden met de Home-app. Dat kan echter alleen als de systeemtaal van je smartphone of tablet op Engels staat ingesteld. Dat doe je door bij de Instellingen naar ‘Talen en Invoer’ te gaan en vervolgens bij ‘Talen’ voor Engels (Verenigde Staten)’ te kiezen als primaire taal. Let op: vervolgens zullen alle instellingen, opties en zelfs apps ook in het Engels getoond worden.

Mocht je het Engels niet helemaal machtig zijn, dan is dat aardig vervelend. Na het instelproces werkt de Google Home zelfstandig en kun je in theorie weer de systeemtaal op je smartphone terugzetten naar Nederlands. Echter: zodra je de Home-app opent wordt je vervolgens wederom gevraagd je systeemtaal aan te passen. Aangezien die app vereist is voor het terugzoeken van sommige vragen en het koppelen aan andere diensten zoals Spotify zul je de app mogelijk vaker willen openen in de toekomst. Hou er dus rekening mee dat je Android met Google Home in huis vrijwel altijd op Engels zal blijven staan.

4. Aan de slag met Google Home

Vervolgens is het zo ver: je kunt eindelijk aan de slag met de Google Assistant. Door ‘Hey Google’ of ‘OK Google’ te roepen gaan de lampjes bovenop branden, waarna je een vraag kunt stellen of een opdracht kunt geven. Via de Home-app kun je Spotify, Google Play Music en verschillende andere diensten met de Assistant integreren. Ook hier gelden enkele beperkingen. Zo kun je je vragen dus alleen in het Engels stellen én beantwoord krijgen. Laat je restaurants in de buurt beschrijven, dan doet de Assistant zijn best om Nederlandse woorden als ‘friettent’, ‘Marktplein’ en meer met een Engels accent voor te lezen.

google home functies

Door ‘Good morning’ te zeggen tegen Home krijg je een korte samenvatting om je dag mee te beginnen. Functies als het weer van die dag, je afspraken en eventuele files onderweg werken prima met Nederlandse adressen. Vervolgens krijg je een korte podcast-achtige update met het laatste nieuws van verschillende Amerikaanse media. De bronnen daarvoor kun je zelf kiezen uit een door Google samengestelde lijst en die bestaat vooralsnog alleen uit Amerikaanse publicaties. Kortgezegd: vrijwel alles wat de Google Assistant doet, gaat in het Engels.

De Google Home gebruiken in Nederland is dus vooralsnog niet optimaal. Van een flink hogere prijs en extra stekkers tot een aangepaste systeemtaal, het is duidelijk dat we in Nederland eigenlijk nog maar beter even kunnen wachten. Maar wil je flink de blits maken met een van de eerste Google Homes in Nederland, dan valt het te proberen.

Lees het laatste nieuws over Google Home

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.