De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Zo kun je Google Home Mini kopen en gebruiken in Nederland

Thomas Haenen
19 oktober 2017, 16:11
5 min leestijd
Zo kun je Google Home Mini kopen en gebruiken in Nederland

De Google Home en nieuwe Home Mini worden officieel niet in Nederland verkocht. Toch kan de slimme speaker hier gewoon gebruikt worden. We leggen uit hoe je de Google Home in Nederland in huis haalt én ingesteld krijgt.

Lees verder na de advertentie.

Google Home in Nederland gebruiken

Hoewel Google Home inmiddels in een flink aantal van onze buurlanden verkrijgbaar is, is de stemgestuurde assistent nog niet in Nederland te koop. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de Nederlandse Google Assistant pas ergens in de loop van 2018 wordt verwacht. Zolang onze taal niet wordt ondersteund, ziet Google er klaarblijkelijk geen brood in om het apparaat hier uit te brengen. En dat is jammer, want met de introductie van de kleine, goedkope Google Home Mini is de assistent betaalbaarder dan ooit. Gelukkig is het relatief gemakkelijk om de apparaten hier aan de praat te krijgen.

1. De Google Home of Home Mini bestellen

Mocht je vlak bij de grens wonen, dan is het relatief makkelijk om een Google Home of Home Mini in huis te halen. De speakers worden verkocht via grote elektronicaketens als FNAC en MediaMarkt, waar je tal van vestigingen van hebt verspreid door heel Frankrijk en Duitsland. Een alternatief is dat je familie of vrienden die vakanties hebben in deze landen vraagt om er eentje voor je mee te nemen.

Google Home in Nederland

Google Home wordt ook verkocht bij verschillende Amerikaanse winkels, zoals Best Buy en Walmart. Helaas verschepen ze geen van allen naar Nederland. Je kunt ook kiezen voor een doorstuurdienst. Je laat de Home bezorgen bij zo’n bedrijf en zij zorgen ervoor dat hij uiteindelijk bij jou terecht komt. Diensten als Borderlinx en Big Apple Buddy zijn betrouwbaar en snel, maar let wel: je betaalt al gauw een paar tientjes om je apparaat te verzenden.

Bovendien is er nog een extra drempel: sommige webwinkels accepteren niet alle Nederlandse creditcards. Je zult dus moeten betalen met een Amerikaanse creditcard of een cadeaukaart om de bestelling ĂĽberhaupt te kunnen plaatsen. Een ander alternatief is Ebay, waar de Google Home door verschillende verkopers wordt aangeboden. Deze zijn bovendien vaak bereid wereldwijd te verzenden.

Wees gewaarschuwd: je zult waarschijnlijk wel moeten bijbetalen voor je Home of Home Mini. De dollar staat op dit moment relatief sterk, waardoor het apparaat alleen al omgerekend zo’n 120 euro kost. Afhankelijk van welke verzenddienst je gebruikt, komt er nog zo’n 10 tot 40 euro verzendkosten bij. Vervolgens moet je ook nog eens invoerkosten betalen, een kleine 20 procent. Dat is dus ook weer 30 tot 40 euro. Al met al komt het al gauw neer op 200 euro voor een gadget die in Nederland straks een stuk minder kost. Maar ja, dan ben je niet de eerste.

2. Zorg voor de juiste aansluiting

Vervolgens is het afwachten tot de Google Home bij je thuisbezorgd wordt. Voor het zover is zijn er echter nog wat andere voorbereidingen om te treffen. Haal je de Home namelijk in de Verenigde Staten, dan wordt deze alleen geleverd met een Amerikaanse stroomadapter. Wil je hem in je Nederlandse stopcontact stoppen, dan heb je daarvoor een losse adapter nodig. Zo’n reisstekker kun je voor een paar euro kopen bij verschillende winkels, waaronder de MediaMarkt. Haal je de Home uit één van onze buurlanden, dan heb je minder gedoe met stekkers.

3. Stel Engels als systeemtaal in op je Android

Google Home moet na ontvangst geactiveerd worden met de Home-app. Dat kan echter alleen als de systeemtaal van je smartphone of tablet op Engels staat ingesteld. Dat doe je door bij de Instellingen naar ‘Talen en Invoer’ te gaan en vervolgens bij ‘Talen’ voor ‘Engels (Verenigde Staten)’ te kiezen als primaire taal. Let op: vervolgens worden alle instellingen, opties en zelfs apps ook in het Engels getoond.

Mocht je het Engels niet helemaal machtig zijn, dan is dat aardig vervelend. Na het instelproces werkt de Google Home zelfstandig en kun je in theorie weer de systeemtaal op je smartphone terugzetten naar Nederlands. Echter: zodra je de Home-app opent wordt je vervolgens wederom gevraagd je systeemtaal aan te passen.

Aangezien die app vereist is voor het terugzoeken van sommige vragen en het koppelen aan andere diensten zoals Spotify zul je de app mogelijk vaker willen openen in de toekomst. Houd er dus rekening mee dat je Android met Google Home in huis vrijwel altijd op Engels blijft staan.

4. Aan de slag met Google Home

Vervolgens is het zo ver: je kunt eindelijk aan de slag met de Google Assistant. Door ‘Hey Google’ of ‘OK Google’ te roepen gaan de lampjes bovenop branden, waarna je een vraag kunt stellen of een opdracht geeft. Via de Home-app integreer je Spotify, Google Play Music en verschillende andere diensten met de Assistant.

Ook hier gelden enkele beperkingen. Zo kun je je vragen dus alleen in het Engels stellen Ă©n beantwoord krijgen. Laat je restaurants in de buurt beschrijven, dan doet de Assistant zijn best om Nederlandse woorden als ‘friettent’, ‘Marktplein’ en meer met een Engels accent voor te lezen.

Google Home Mini afluisteren

Door ‘Good morning’ te zeggen tegen Home krijg je een korte samenvatting om je dag mee te beginnen. Functies als het weer van die dag, je afspraken en eventuele files onderweg werken prima met Nederlandse adressen. Vervolgens krijg je een korte podcast-achtige update met het laatste nieuws van verschillende Amerikaanse media. De bronnen daarvoor kun je zelf kiezen uit een door Google samengestelde lijst en die bestaat vooralsnog alleen uit Amerikaanse publicaties. Kortgezegd: vrijwel alles wat de Google Assistant doet, gaat in het Engels.

De Google Home gebruiken in Nederland is dus vooralsnog niet optimaal. Van een flink hogere prijs en extra stekkers tot een aangepaste systeemtaal: het is duidelijk dat we in Nederland eigenlijk nog maar beter even kunnen wachten. Maar wil je flink de blits maken met één van de eerste Home Mini’s in Nederland, dan valt het te proberen.

Lees het laatste nieuws over Google Home

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu