Met Google Home bedien je alle apparaten in jouw huis zonder ook maar een knop te hoeven indrukken. Dit is alles wat je moet weten over Googles platform voor smart homes.
Lees verder na de advertentie.
4 belangrijke Google Home-vragen
Weet jij wat het verschil is tussen de Google Home, Home Mini en Home Hub? En wat heeft de Home-app op je smartphone hier mee te maken? Android Planet praat je in dit artikel helemaal bij over Google Home.
1. Wat is Google Home?
De Google Home is een kleine speaker waar je tegen kunt praten. Hij beantwoordt vragen, speelt Spotify-afspeellijsten af en houdt je op de hoogte van belangrijke informatie, zoals afspraken. Bekijk voor meer informatie onze Google Home videoreview:
Naast de ‘gewone’ Google Home heb je ook een kleine variant: de Home Mini. Deze heeft minder goede speakers, waardoor de geluidskwaliteit minder is. Daartegenover is de Mini wel een stuk goedkoper. Je betaalt 59 euro voor de kleine speaker terwijl de gewone Home 149 euro kost.
Google Home is echter meer dan een speaker. Het is namelijk ook hét aanspreekpunt, ook wel ‘hub’ genoemd, van jouw smart home. Via de Home-app bedien je al jouw apparaten vanuit een centraal punt. Je kunt de Home-applicatie daarom het beste zien als een afstandsbediening voor jouw slimme huis.
Ook interessant: Slimme speakers: dit zijn de alternatieven voor Google Home
2. Wat kun je met Google Home?
Via de Home-app stuur je andere slimme apparaten aan zoals lampen, camera’s en meer. Dit is handig, want zo hoef je niet per product een losse app te installeren. Het idee is simpel: na het downloaden van de app maak je een huis aan en voeg je smart-apparaten toe.
Vervolgens kun je deze vanuit Home bedienen en bijvoorbeeld koppelen aan services. Steeds meer apparaten werken samen met Google Home, waaronder bijvoorbeeld de Tradfri-lampen van IKEA en Bravia-tv’s van Sony. Ook je Chromecast bestuur je vanuit de Home-app.

Een andere handige functie vinden we in het ‘Ontdekken’-tabblad. Hierin staan suggesties voor apps die je kunt uitproberen op basis van jouw apparaten. Heb je bijvoorbeeld een Chromecast? Dan vind je hier aanraders voor streamingdiensten, zoals Videoland en Netflix.
3. Hoe werkt Google Home met de Google Assistent?
Je bedient de Google Home-speaker met de Assistent, Googles slimme spraakhulp. Je kunt met je stem Netflix-series aanzetten en Spotify-afspeellijsten afspelen. Ook andere populaire apps, waaronder Deezer, HBO Now en Googles eigen Foto’s en Agenda, bedien je met de Assistent.
Je begint een commando altijd door “Hey, Google” te zeggen, gevolgd door wat je wil weten of doen. Zeg bijvoorbeeld “Hey Google, speel Stranger Things op Netflix” om te genieten van de populaire serie. Ook is het fijn om muziek te onderbreken als je bijvoorbeeld een belangrijk telefoontje moet plegen. Zeg “Hey Google, pauzeer de muziek in de woonkamer” en het hulpje weet genoeg.

Daarnaast kun je de Assistent gebruiken om je wekker in te stellen, een bepaald product aan je boodschappenlijst toe te voegen of vragen te stellen. Momenteel is de Nederlandse versie van de Google Assistent nog redelijk beperkt, maar hier komt verbetering in. Steeds meer Nederlandse bedrijven zoals Albert Heijn, Bol.com en Jumbo hebben een zogenoemde ‘Action’ waarmee je bijvoorbeeld recepten kunt opzoeken en producten bestellen.
Lees ook: Google Assistent in Nederland: de 10 meestgestelde vragen beantwoord
4. Wat is de Google Home Hub?
Gelijktijdig met de Pixel 3 (XL) onthulde de zoekmachinegigant ook de Google Home Hub. Dit slimme scherm met ingebouwde Google Assistent kun je zien als de opvolger van de Home-speaker. Het grote verschil is dat de Hub ook over een scherm beschikt. Zo leest de Google Assistent niet alleen het weer voor, maar laat hij ook direct een plaatje zien dat het vandaag gaat regenen. De Home Hub is daarmee een tablet en speaker ineen.
De naam zegt het al, maar het is de bedoeling dat de Hub hét centrale aanspreekpunt voor jouw slimme apparaten wordt. Je kunt hem bijvoorbeeld in de keuken neerzetten om tijdens het koken ook naar een video-uitleg van een recept te kijken. De Google Home Hub is nog niet verkrijgbaar in Nederland. Lees ons artikel over Google-producten naar Nederland halen om de speaker/tablet als eerst in huis te hebben.
→ Download de Google Home-app in Google Play (gratis)
Lees meer in ons maandthema Smart home
- Philips Hue voor buiten: zo werkt slimme verlichting in je tuin (4-7)
- Tip: zo maak je een speakergroep aan in Google Home (9-5)
- Android-tips: Zo maak je een smart home veiliger (15-4)
- Google Home: zo bedien jij jouw smart home vanaf je smartwatch (28-2)
- Samsung SmartThings Station: smarthome-bediening en draadloos opladen (5-1)