Google houdt zonder toestemming je locatie bij: zo stop je dit

Michel van 't Klaphek
14 augustus 2018, 9:01
2 min leestijd
Google houdt zonder toestemming je locatie bij: zo stop je dit

Nadat eerder Facebook al in de problemen kwam met hun privacybeleid ligt nu Google onder vuur. De zoekmachinegigant houdt namelijk de locatie van gebruikers bij, ook al hebben ze hier geen toestemming voor gegeven.

Lees verder na de advertentie.

‘Google-locatiediensten weten waar je bent zonder toestemming’

Dat meldt AP in samenwerking met onderzoekers van de Princeton-universiteit. Android-gebruikers kunnen locatieservices uitschakelen waardoor Google ‘de plaatsen die je bezoekt niet langer bijhoudt’, aldus de officiële website. Het persbureau heeft een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat dit niet waar is.

google maps go

De locaties van Google-gebruikers worden namelijk nog steeds bijgehouden, maar dan zonder een specifiek tijdstip. Wanneer je bijvoorbeeld iets opzoekt op Google Maps of een weerbericht-update ontvangt, wordt je plaats genoteerd. Onderzoekers van de Princeton-universiteit konden zo heel gemakkelijk een kaart maken met alle plaatsen die de journalist van AP had bezocht.

Volgens de universiteit zorgt het uitschakelen van de locatieservices er namelijk alleen voor dat er geen precieze tijdlijn van je locaties wordt bijgehouden. Er wordt echter alsnog een indeling van je reisgedrag gemaakt.

Zo wordt je niet langer gevolgd door Google

Benieuwd wat Google van jou weet? Volg dan deze stappen:

  • Ga op je smartphone naar de Mijn activiteit-website van Google en tik op het menu linksboven op ‘Activiteitsopties’;
  • Verschuif de schakelaar bij ‘Web- en app-activiteit’ en haal het vinkje weg;
  • Doe hetzelfde bij ‘Locatiegeschiedenis’.

Je wordt nu niet langer gevolgd maar Google weet nog steeds welke plekken je in het verleden hebt bezocht. Om een schone lei te maken moet je de geschiedenis wissen.

Google-locatiegeschiedenis verwijderen gaat zo:

  • Ga opnieuw naar de Mijn activiteit-website en druk op de drie bolletjes boven een item;
  • Kies voor verwijderen en bevestig je keuze;

Je hele locatiegeschiedenis in één keer schoonvegen? Tik dan in het menu linksboven op ‘Activiteit verwijderen op basis van’ en kies bij ‘Verwijderen op basis van datum’ voor ‘Onbeperkt’.

Google is zich van geen kwaad bewust

Een woordvoerder van Google zegt dat er niks mis is met de manier van werken. ‘Google gebruikt locatiegegevens om de gebruikerservaring te verbeteren. We houden locatiegeschiedenis, web- en app-activiteit en locatiediensten bij.’

Gebruikers kunnen deze diensten volgens de voorlichter altijd gemakkelijk uitschakelen. Volgens AP is deze verklaring misleidend, omdat er geen mogelijkheid is om alle Google-diensten die je locatie bijhouden in één keer uit te schakelen.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: AP
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu