Google laat je locatiedata automatisch verwijderen: zo gaat het werken
Michel van 't Klaphek

Binnenkort kun je er voor kiezen om je locatiedata bij Google automatisch na drie of achttien maanden te verwijderen. Google wil gebruikers zo weer de baas laten worden over hun eigen gegevens.

Google locatiegeschiedenis verwijderen wordt makkelijker

Het bedrijf kondigde de verbeteringen een paar dagen voor aanvang van de Google I/O 2019 aan, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie. Het is straks mogelijk om jouw web- en app-activiteit en locatiegeschiedenis automatisch na drie of achttien maanden te laten wissen. Dit doe je zo:

  1. Ga naar deze webpagina en log in met je Google-account;
  2. Tik op ‘Gegevens en personalisatie’ en ga naar ‘Je activiteitsopties beheren’;
  3. Onder de kopjes ‘Web- en app-activiteit’ en ‘Locatiegeschiedenis’ zie je de knop ‘Kies om automatisch te verwijderen’. Druk hierop;
  4. Geef aan of Google de gegevens drie of achttien maanden mag bewaren en bevestig je voorkeur.

Google locatiegeschiedenis verwijderen gif

Voortaan wordt de data automatisch na de door jouw gekozen periode verwijderd en weet Google dus niet meer waar je de afgelopen maanden allemaal bent geweest, of waar je naar hebt gezocht. Google gebruikt deze gegevens om persoonlijke zoekresultaten voor te schotelen, zoals een restaurant bij jou in de buurt. Ook krijg je na het wissen misschien minder relevante advertenties te zien.

Google zegt dat de update in de komende weken uitrolt en voorlopig alleen voor web- en app-activiteit en locatiegeschiedenis beschikbaar is. Het was tot nog toe alleen mogelijk om de gegevens handmatig te wissen. Het aanzetten van de twee bovenstaande opties is onder meer nodig voor het navigeren in Google Maps en om bijvoorbeeld je Google Home-speaker in te stellen.

Google en privacy

Het bedrijf kwam in het verleden in opspraak omdat men jouw locatie en zoekgedrag zou bijhouden, ook al had je hier expliciet geen toestemming voor gegeven. Het is daarom verstandig om je instellingen even na te lopen. Zo regel je de Google Assistent-privacyinstellingen en zo verwijder je een gesprek met Googles stemhulp.

Lees meer over Google

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.