Zo installeer je de Pixel-launcher van Android 8.0 op je toestel
Thomas Haenen

De Google Pixel-launcher was voorheen exclusief, maar ontwikkelaars hebben ‘m nu geschikt gemaakt voor andere smartphones. De launcher is bijgewerkt naar Android 8.0.

Google Pixel-launcher bijgewerkt

De Pixel-launcher voor andere smartphones verscheen eerder deze zomer, maar kreeg onlangs een forse update. Ontwikkelaar AmirZ heeft verschillende nieuwe features uit Android 8.0 (Oreo) toegevoegd zodat je weer helemaal bij bent. Ook het design is volledig verfrist.

In deze versie is het notificatie-overzicht bijvoorbeeld vernieuwd. Ook zijn er notificatiestipjes toegevoegd bij elke app. Heb je bijvoorbeeld een bericht ontvangen in WhatsApp, dan staat er een klein puntje naast het WhatsApp-icoon op je homescreen. Ook worden icoontjes rond weergegeven en is het Google Now-overzicht vernieuwd. Tot slot is er compatibiliteit met de Secure Folder van Samsung; dat zorgde tot nu toe voor problemen bij het installeren van de launcher op Samsung-smartphones.

Google Pixel launcher installeren: zo werkt het

Technische gebruikers vonden al eerder manieren om de Pixel-launcher gedeeltelijk geschikt te maken voor andere toestellen. Met dank aan AmirZ is deze voor het eerst volledig overgezet. De ontwikkelaar heeft op GitHub een installatiebestand gedeeld waarmee je de launcher op je eigen smartphone zet.

De Pixel-launcher is dermate aangepast dat hij officieel alleen werkt op Googles eigen smartphones. AmirZ besloot de code te combineren met die van Launcher3, een andere homescreenvervanger die dicht bij stock-Android blijft. Zo wist hij de stijl en functies van Googles software geschikt te maken voor andere toestellen.

Unieke features van de Pixel Launcher

Hoewel Google Pixel-toestellen doorgaans als eerste een nieuwe versie van Android krijgen, lopen ze niet op stock-Android. De Pixel-launcher die op deze smartphones te vinden is, biedt onder andere een aangepast homescreen. Zo is er snelkoppeling naar je app-overzicht, al veeg je omhoog om al je apps in beeld te brengen. De traditionele Google-zoekbalk bovenin in beeld is vervangen door een pilvormig icoontje. Druk je daarop, dan verschijnt de volle balk pas in beeld.

Ben je fan van de opgeruimde look van de Google Pixel-launcher, dan kun je hem nu zelf op je smartphone zetten. Daarvoor download je eerst het installatiebestand via Github. Volg daarna onze instructies voor het installeren van apk-bestanden op je Android-toestel. Druk na afloop op de homeknop, en je kunt kiezen tussen de verschillende launchers. Stel de Pixel-launcher als standaard in of probeer hem eenmalig uit.

Let wel: de aangepaste Pixel-launcher wordt niet officieel door Google ondersteund. De software lijkt op vrijwel elke Android-smartphone te werken. Hou er rekening mee dat apps en menu’s soms kunnen crashen, maar over het algemeen zou de launcher stabiel moeten lopen. Heb je al een oude versie van de homescreenvervanger op je toestel staan, dan moet je die eerst verwijderen.

Lees het laatste nieuws over Google

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.