Zo installeer je de Google Pixel launcher op (vrijwel) elke Android
Thomas Haenen

De Google Pixel heeft een eigen Android-launcher die het homescreen grondig aanpast. De launcher was voorheen exclusief, maar ontwikkelaars hebben hem nu geschikt gemaakt voor andere smartphones.

Google Pixel launcher installeren: zo werkt het

Technische gebruikers vonden al eerder manieren om de Pixel Launcher gedeeltelijk geschikt te maken voor andere toestellen. Nu is hij voor het eerst vrijwel volledig overgezet. Een ontwikkelaar heeft op GitHub een installatiebestand gedeeld waarmee je de launcher op je eigen smartphone zet.

De Pixel Launcher is dermate aangepast dat hij officieel alleen werkt op Googles eigen smartphones. Ontwikkelaar AmirZ besloot de code te combineren met die van Launcher3, een andere homescreenvervanger die dicht bij stock-Android blijft. Zo wist hij de stijl en functies van Googles software geschikt te maken voor andere toestellen.

Unieke features van de Pixel Launcher

Hoewel Google Pixel-toestellen doorgaans als eerste een nieuwe versie van Android krijgen, lopen ze niet op stock-Android. De Pixel Launcher die op deze smartphones te vinden is, biedt onder andere een aangepast homescreen. Zo is er snelkoppeling naar je app-overzicht, al veeg je omhoog om al je apps in beeld te brengen. De traditionele Google-zoekbalk bovenin in beeld is vervangen door een pilvormig icoontje. Druk je daarop, dan verschijnt de volle balk pas in beeld.


Ben je fan van de opgeruimde look van de Google Pixel-launcher, dan kun je hem nu zelf op je smartphone zetten. Daarvoor download je eerst het installatiebestand via Github. Volg daarna onze instructies voor het installeren van apk-bestanden op je Android-toestel. Druk na afloop op de homeknop, en je kunt kiezen tussen de verschillende launchers. Stel de Pixel Launcher als standaard in of probeer hem eenmalig uit.

Let wel: de aangepaste Pixel Launcher wordt niet officieel door Google ondersteund. De software lijkt op vrijwel elke Android-smartphone te werken. Wel geven gebruikers van Samsung-smartphones als de Galaxy S8 aan dat de launcher soms crasht; de boosdoener zou de Secure Folder-app zijn. Als je deze tijdelijk uitschakelt, werkt de Pixel Launcher weer probleemloos.

Lees het laatste nieuws over Google

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.