De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Tip: zo krijg je belangrijke Android-features als eerste op je smartphone

Thomas Haenen
1 mei 2018, 16:32
2 min leestijd
Tip: zo krijg je belangrijke Android-features als eerste op je smartphone

Als Android-gebruiker ben je waarschijnlijk gewend aan lang wachten op updates. Toch is er een manier om vooraan in de rij te staan voor nieuwe Android-features: meld je bijvoorbeeld aan voor de Google Play Services-bèta.

Google Play Services-bèta beschikbaar

Dat de uitrol van Android-updates lang duurt, is bij iedereen bekend. Dat blijkt onder andere uit de distributiecijfers van Android die Google regelmatig vrijgeeft. De nieuwste cijfers melden dat Android 8.0 op slechts 4,6 procent van alle smartphones staat, terwijl de software inmiddels acht maanden oud is. Belangrijke, populaire smartphones zijn inmiddels bijgewerkt, maar gebruikers van een budget- of midrangetoestel hebben waarschijnlijk nog een oude Android-versie.

Lees ook: deze toestellen krijgen de Android 8.0-update

Ook Google is zich bewust van het probleem. Daarom gebeurt het steeds vaker dat nieuwe features geen onderdeel zijn van grote Android-updates, maar van Google Play Services. Dat is een belangrijke softwarelaag die op vrijwel elke Android-smartphone staat en het bedrijf simpelweg via de Play Store kan updaten.

Google Play Services-bèta

Meld je aan voor de Google Play Services-bèta

Zo werd vorig jaar de Google Assistant via de Play Services-app aan elke Android-telefoon toegevoegd. De stemgestuurde assistent was binnen enkele dagen op veel recente toestellen te vinden. Steeds vaker worden verbeteringen (zowel groot als klein) met Play Services beschikbaar gemaakt. Wil je er zeker van zijn dat je die updates als eerste ontvangt, dan kun je je aanmelden voor de Google Play Services-bèta.

Aanmelden is simpel, en gaat via de Google Play Services-app in de Play Store. Open daarvoor de productpagina op je smartphone of tablet. Scroll naar beneden, en vervolgens staat onderaan een blok om je aan te melden voor het ‘bètaprogramma’. Klik op de knop om je aan te melden als proefkonijn en je ontvangt de updates direct. Pas op: bèta’s bevatten soms nog bugs, die er mogelijk voor zorgen dat je toestel tegen wat problemen aanloopt.

Houd er wel rekening mee dat updates in de Play Store vaak geleidelijk worden uitgerold. Je smartphone stuurt je slechts een paar keer per week een notificatie dat er updates voor je klaarstaan. Wil je er echt als eerste bijzijn, dan kun je het beste regelmatig zelf de Play Store openen en op updates te controleren.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu