Tip: zo krijg je belangrijke Android-features als eerste op je smartphone
Thomas Haenen

Als Android-gebruiker ben je inmiddels waarschijnlijk gewend aan ellenlang wachten op updates. Toch is er een manier om vooraan in de rij te staan voor nieuwe Android-features: meld je bijvoorbeeld aan voor de Google Play Services-bèta.

Google Play Services-bèta beschikbaar

Dat de uitrol van Android-updates lang duurt, is bij iedereen bekend. Dat blijkt onder andere uit de distributiecijfers van Android die Google regelmatig vrijgeeft. De nieuwste cijfers melden dat Android 8.0 op slechts één procent van alle smartphones staat, terwijl de software inmiddels ruim een half jaar oud is. Belangrijke, populaire smartphones zoals de Samsung Galaxy S8, Huawei P10 en LG V30 lopen nog op verouderde software.

Lees ook: deze toestellen krijgen de Android 8.0-update

Ook Google is zich inmiddels bewust van het probleem. Daarom gebeurt het steeds vaker dat nieuwe features geen onderdeel zijn van grote Android-updates, maar van Google Play Services. Dat is een softwarelaag die op vrijwel elke Android-smartphone staat en het bedrijf simpelweg via de Play Store kan updaten.

Google Play Services-bèta

Meld je aan voor de Google Play Services-bèta

Zo werd vorig jaar de Google Assistant via de Play Services-app aan elke Android-telefoon toegevoegd. De stemgestuurde assistent was binnen enkele dagen op vrijwel elk recent toestel te vinden. Steeds vaker worden verbeteringen groot en klein met Play Services beschikbaar gemaakt. Wil je er zeker van zijn dat je die updates als eerste ontvangt, dan kun je je nu aanmelden voor de Google Play Services-bèta.

Aanmelden is simpel, en gaat via de Google Play Services-app in de Play Store. Open daarvoor de productpagina op je smartphone of tablet. Scroll naar beneden, en vervolgens staat onderaan een blok om je aan te melden voor het ‘bètaprogramma’. Klik op de knop om je aan te melden als proefkonijn en je ontvangt de updates direct. Pas op: bèta’s bevatten soms nog bugs die ervoor zorgen dat je toestel vastloopt of andere kuren krijgt.

Houd er wel rekening mee dat updates in de Play Store vaak ook geleidelijk uitgerold worden. Je smartphone stuurt je slechts een paar keer per week een notificatie dat er updates voor je klaar staan. Wil je er écht als eerste bijzijn, dan kun je het beste regelmatig zelf de Play Store openen om op updates te controleren.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.