Google heeft geen al te beste reputatie als het op veiligheid aankomt. Gebruik daarom deze tips om de Play Store zo veilig mogelijk te gebruiken.
Lees verder na de advertentie.
Google Play Store veiligheidstips
Google Play is ontzettend groot. De winkel staat vol met miljoenen apps, films, games en muziek. Alhoewel de meeste programma’s veilig zijn, slipt er weleens een app met bijvoorbeeld malware tussendoor. Wie goed oplet, weet deze te vermijden. Met deze tips gebruik je de Play Store zo veilig mogelijk.
1. Houd het bij de officiële Play Store
De meest simpele tip is om enkel apps uit de officiële Play Store te downloaden. Deze programma’s worden namelijk dagelijks door Google gescand op malware, en op diverse fronten getest qua veiligheid.
Bovendien kun je in Google Play beoordelingen lezen en informatie over de uitgever vinden. Je moet oppassen bij apps die een opvallend lage waardering hebben, zoals een 2. Ook moet je extra opletten bij apps van nieuwe ontwikkelaars. Zoek bijvoorbeeld aanvullende informatie over het bedrijf op Google.
Ook kun je kijken welke informatie de app allemaal wil gebruiken. Dit doe je door naar de betreffende app-pagina te gaan, naar beneden te scrollen en op ‘Informatie over rechten’ te tikken. Hier zie je in een oogopslag welke informatie met het programma wordt gedeeld. Vind je dat de app onnodig veel informatie opvraagt? Bedenk dan goed of je het programma wel echt wil downloaden.
Wil je toch meer aanbod dan de officiële Google-winkel? Lees dan ons artikel waarin we uitleggen waar je op moet letten bij apps downloaden buiten Google Play om.
2. Google Play Protect
Iedere Android-smartphone wordt tegenwoordig voorzien van Google Play Protect. Dit is een set beveiligingsmethoden waardoor alle geïnstalleerde en nieuwe apps dagelijks op malware worden gescand. Je hoeft hiervoor niets te doen: het programma draait altijd op de achtergrond. Pas als er een beveiligingsrisico is gevonden, wordt de gebruiker op de hoogte gesteld.

Je vindt de actuele stand van zaken door linksboven op de drie steepjes te tikken en ‘Play Protect’ aan te tikken. Hier kun je ook handmatig een nieuwe scan starten.
Lees ook: Je smartphone beschermen met Google Play Protect: werkt dat?
3. Automatische updates
Zorg er daarnaast altijd voor dat je de meest recente versies van apps op je smartphone installeert. Op die manier loop je zo min mogelijk risico. Kwaadwillenden vinden namelijk regelmatig beveiligingslekken in apps en proberen deze te benutten.
Zo zet je automatische updates aan:
- Ga in Google Play naar het instellingenmenu door op de drie streepjes linksboven te tikken, en naar beneden te scrollen;
- Onder het kopje ‘Algemeen’ selecteer je de tweede optie;
- Geef aan of je apps enkel automatisch wil updaten wanneer je verbonden bent met een wifi-netwerk, of ook via mobiel internet.
4. Verificatie bij elke download
In hetzelfde instellingenmenu vind je onder ‘Gebruikersinstellingen’ de optie ‘Verificatie vereisen voor aankopen’. Wanneer je dit hokje aanvinkt, moet je je voortaan bij iedere aankoop verifiëren, bijvoorbeeld door je wachtwoord in te voeren. Je kunt er ook voor kiezen om je vingerafdruk te gebruiken. Dankzij de extra controle voorkom je dat je per ongeluk een app aanschaft.
Ook interessant: Dit zijn onze 7 wensen voor een betere Play Store
5. Ouderlijk toezicht
Maken je kinderen gebruik van jouw smartphone? Dan is het misschien handig om Ouderlijk toezicht in te schakelen. Hiermee kun je aangeven wat je kroost wel en niet mag zien.
- Tik in het instellingenmenu op ‘Ouderlijk toezicht’ onder het kopje ‘Gebruikersinstellingen’;
- Voer een pincode in en houd deze uiteraard voor jezelf;
- Geef aan wat je kinderen (niet) mogen zien. Je kunt kiezen tussen leeftijdsklassen bij apps en games, en expliciete teksten bij muziek.