Minder vaak je Android-telefoon ontgrendelen met Google Smart Lock: zo werkt het

Michel van 't Klaphek
9 november 2019, 13:17
3 min leestijd
Minder vaak je Android-telefoon ontgrendelen met Google Smart Lock: zo werkt het

Vind jij het ook zo irritant om tientallen keren per dag het scherm van je Android-smartphone te moeten ontgrendelen? Daar is een oplossing voor: Google Smart Lock. Dit is alles wat je erover moet weten.

Lees verder na de advertentie.

Wat is Google Smart Lock?

Google Smart Lock maakt Android-smartphones en -tablets ontgrendelen makkelijker. Zo hoef je het toestel niet de hele tijd te ontgrendelen wanneer je ‘m bij je draagt. Google Smart lock houdt namelijk rekening met vertrouwde plaatsen, zoals je huis of kantoor.

Google Smart Lock instellen is heel simpel:

  1. Zorg er ten eerste voor dat je een vorm van schermvergrendeling hebt ingesteld, zoals een pincode, patroon, vingerafdruk of gezichtsscan;
  2. Open vervolgens de Instellingen-app op je Android-smartphone of -tablet;
  3. Kies ‘Beveiliging en locatie’ en ga naar ‘Smart Lock’;
  4. Verifieer dat jij het bent door je pincode, patroon of wachtwoord op te geven;
  5. Kies een optie en doorloop de aanwijzingen op het scherm.
google smart lock screens

In het Smart Lock-menu kun je verschillende beveiligingsopties instellen. De meest praktische is ‘Lichaamsdetectie’. Hierbij blijft je Android-apparaat ontgrendeld als je het bij je draagt. Hieronder bespreken we de kenmerken van alle onderdelen.

Lichaamsdetectie

Deze functie zorgt ervoor dat je telefoon ontgrendelt blijft als je hem bij je draagt, bijvoorbeeld in je hand, broekzak of tas. Lichaamsdetectie werkt aan de hand van de versnellingsmeter op je toestel en kan je bijvoorbeeld gebruiken op de fiets of tijdens het wandelen. Als de functie mogelijk is op jouw toestel, dan zet je die aan door in het ‘Smart Lock’-menu te kiezen voor ‘Lichaamsdetectie’. De feature is niet extreem nauwkeurig en snel: het kan bijvoorbeeld wel vijf tot tien minuten duren voordat je Android vergrendelt als je een trein of auto instapt.

Vertrouwde plaatsen

Wanneer je thuis aan de eettafel zit, of in de badkamer voor de spiegel staat te zingen, is het vervelend om telkens je telefoon te moeten opnieuw te moeten ontgrendelen. Met Vertrouwde Plaatsen-optie kun je plekken zoals je eigen huis als ‘vertrouwd’ instellen. Je telefoon blijft dan ontgrendeld zolang je op de ingestelde plaats bent. Deze functie vereist wel gps-locatiebepaling, dus je smartphone-accu gaat sneller leeg. Let bovendien op dat de locatiebepaling niet exact is, en dat ook iemand die net naast je huis staat nog je gestolen toestel kan ontgrendelen.

google pixel 4 xl review

Vertrouwd gezicht

De Vertrouwd Gezicht-functie laat jou je Android ontgrendelen als deze je gezicht herkent. Stel je gezicht in en je smartphone zoekt automatisch jouw vertrouwde hoofd. Gezichtsherkenning is minder veilig dan andere ontgrendelmethoden. Bovendien haalt de Android-gezichtsscan het niet bij Face ID, de concurrent van Apple.

Vertrouwde apparaten

De ‘Vertrouwde Apparaten’-optie is erg handig als je vaak devices koppelt aan je Android-smartphone. Bijvoorbeeld als je elke dag in je auto via bluetooth naar je favoriete klassieke muziek luistert. De functie laat je namelijk apparaten als ‘vertrouwd’ instellen op je toestel, zoals een koptelefoon of smartwatch. Je Android herkent een apparaat door bluetooth en blijft vervolgens ontgrendeld zolang het gekoppelde apparaat in de buurt blijft.

Vertrouwde stem

Deze Google Smart Lock-functie ontgrendelt je toestel als je stem herkend wordt. Je kan dan meteen spraakfuncties gebruiken zonder dat je handmatig je scherm van het slot moet halen. Stel bijvoorbeeld ‘Ok Google’ in om meteen aan de slag te gaan met spraakfuncties. Maar pas op: de ‘Vertrouwde Stem’-optie maakt je toestel nog geen Fort Knox. Je telefoon ontgrendelt ook als iemand met een vergelijkbare stem er tegen praat.

Google Smart Lock uitzetten

Google Smart Lock uitschakelen is een kwestie van alle vergrendelingsmethodes een-voor-een uitzetten. Dit betekent dat je wederom naar het Smart Lock-menu op je Android-apparaat moet gaan, en op ‘Lichaamsdetectie’ tikt. Schakel vervolgens ‘Smart Lock-lichaamsdetectie’ uit en verwijder alle veilige apparaten en plaatsen. Eventueel dien je ook je vertrouwde gezicht en Voice Match te verwijderen.

Beveilig je Android

Check onze uitgebreide Android-beveiligingsgids om je toestel zo goed mogelijk te beveiligen. Een handig startpunt is het gebruiken van een goede wachtwoord-app. Zo’n programma houdt niet alleen al je passwords bij, maar stelt ook sterke wachtwoorden voor.

Meer handige beveiligingstips

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's