Tip: beveilig je telefoon slimmer met Google Smart Lock
Declan van Schaik

Vind jij het ook zo irritant om tientallen keren per dag het scherm van je Android-smartphone te moeten ontgrendelen? Hiervoor heeft Google Smart Lock in het leven geroepen.

Wat is Google Smart Lock?

Google Smart Lock is een verzameling van slimme vergrendelingsfuncties voor Android-smartphones en -tablets. Deze functies maken het eindeloze ontgrendelen van je telefoon verleden tijd. Smart Lock laat je namelijk verschillende situaties op je toestel instellen waarin je telefoon niet meer automatisch vergrendelt als je hem even niet gebruikt.

Google Smart Lock instellen

Om te weten hoe je Google Smart Lock instelt, moet je eerst het Smart Lock-menu vinden. Dat gaat zo:

  1. Ga op je Android naar ‘Instellingen’;
  2. Vanuit hier ga je naar ‘Beveiliging’, of ‘Beveiliging en locatie’ als je toestel op Android 8.0 (Oreo) draait;
  3. Tik daarna op ‘Trust-agents’ en zet ‘Smart Lock’ aan;
  4. Druk op ‘Terug ←’ en tik ‘Smart Lock’ aan;
  5. Nu hoef je alleen nog je pincode, wachtwoord of patroon in te stellen of vullen en je kan aan de slag.

Ben je in het menu? Dan zie je alle functies die Google Smart Lock te bieden heeft. Daarbij heb je de keuze uit verschillende ontgrendelingsopties die nét wat slimmer zijn dan een pincode of patroon.

Lichaamsdetectie

Deze functie zorgt ervoor dat je telefoon ontgrendelt blijft als je hem bij je draagt, bijvoorbeeld in je hand of broekzak. Lichaamsdetectie werkt aan de hand van de versnellingsmeter op je toestel en kan je bijvoorbeeld gebruiken op de fiets of tijdens het wandelen. Als de functie mogelijk is op jouw toestel, dan zet je die aan door in het ‘Smart Lock’-menu te kiezen voor ‘Lichaamsdetectie’. De feature is niet extreem nauwkeurig en snel: het kan bijvoorbeeld wel vijf tot tien minuten duren voordat je Android vergrendelt als je een trein of auto instapt.

Vertrouwde plaatsen

Wanneer je thuis aan de eettafel zit of in de badkamer voor de spiegel staat te zingen, is het vervelend om telkens je telefoon te moeten opnieuw te moeten ontgrendelen. Met Vertrouwde Plaatsen-optie kun je plekken zoals je eigen huis als ‘vertrouwd’ instellen. Je telefoon blijft dan ontgrendeld zolang je op de ingestelde plaats bent. Deze functie vereist wel gps-locatiebepaling, dus je smartphone-accu gaat sneller leeg. ‘Vertrouwde plaatsen’ kan je toevoegen via het menu van Google Smart Lock. Let bovendien op dat de locatiebepaling niet exact is, en dat ook iemand die net naast je huis staat nog je gestolen toestel kan ontgrendelen.

Vertrouwd gezicht

De Vertrouwd Gezicht-functie laat jou je Android ontgrendelen als deze je gezicht herkent. Stel je gezicht in en je smartphone zoekt automatisch jouw vertrouwde koppie. Stel Vertrouwd gezicht in door op ‘Vertrouwd gezicht’ te tikken in het ‘Smart Lock’-menu en de stappen te volgen. Deze Android-gezichtherkenning is echter wel een stuk minder nauwkeurig dan Apple’s FaceID.

Vertrouwde apparaten

De ‘Vertrouwde Apparaten’-optie is erg handig als je vaak devices koppelt aan je Android-smartphone. Bijvoorbeeld als je elke dag in je auto via bluetooth naar je favoriete klassieke muziek luistert. De functie laat je namelijk apparaten als ‘vertrouwd’ instellen op je toestel, zoals een koptelefoon of smartwatch. Je Android herkent een apparaat door bluetooth en blijft vervolgens ontgrendeld zolang het gekoppelde apparaat in de buurt blijft. In het ‘Smart Lock’-menu bij ‘Vertrouwde apparaten’ kan je apparaten toevoegen en verwijderen wanneer je wilt.

Vertrouwde stem

Deze Google Smart Lock-functie ontgrendelt je toestel als je stem herkend wordt. Je kan dan meteen spraakfuncties gebruiken zonder dat je handmatig je scherm van het slot moet halen. Stel bijvoorbeeld ‘Ok Google’ in om meteen aan de slag te gaan met spraakfuncties. Maar pas op: de ‘Vertrouwde Stem’-optie maakt je toestel nog geen Fort Knox. Je telefoon ontgrendelt ook als iemand met een vergelijkbare stem er tegen praat.

→ Tip: In 2 stappen je Android vergrendelen als Smart Lock ingeschakeld is

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.