Google Stadia is vanaf nu beschikbaar in Nederland, maar nog niet iedereen kan ermee aan de slag. Ook werkt de streamingdienst nog niet op volle kracht. Hoe dat precies zit, lees je in deze startersgids.
Lees verder na de advertentie.
1. Kan ik Google Stadia al gebruiken?
Misschien. Als je er vroeg bij was en de Founder’s Edition hebt besteld, kun je na ontvangst aan de slag. Als je de Premiere Edition hebt gekocht moet je waarschijnlijk nog even wachten, want de levertijden zijn de afgelopen maanden flink opgelopen. De gratis versie van Google Stadia komt volgend jaar pas uit: dan kan het grote publiek games streamen.
2. Welke games kan ik spelen?
Momenteel kun je 22 games spelen via Google Stadia, waaronder Assassin’s Creed: Odyssey en Red Dead Redemption 2. Pro-leden krijgen Destiny 2 (inclusief dlc) en Samurai Showdown kosteloos. In de toekomst wordt het aanbod uitgebreid met andere spellen. Ook heeft Google een gamestudio opgericht, die zich bezig gaat houden met het maken van exclusieve titels.
Lees verder: Overzicht: Alle games die je met Google Stadia kunt spelen
3. Op welke apparaten werkt Google Stadia?
Momenteel werkt Google Stadia nog niet zo gemakkelijk als dat je misschien had gehoopt. Wanneer je op de tv wil spelen, heb je bijvoorbeeld een Chromecast Ultra en Stadia-controller nodig. Was je al in het bezit van een Chromecast Ultra en heb je daarom alleen een Stadia-joystick aangeschaft? Dan moet je alsnog wachten totdat Google een speciale update voor de hdmi-dongle uitbrengt.
Qua smartphones kun je alleen op Googles eigen Pixel-telefoons gamen. Ook worden enkele tablets met Chrome OS ondersteund. Tot slot kun je via de Chrome-browser op laptops en pc’s spelen. Hiervoor hoef je niet per se een Stadia-controller te hebben, maar een joystick van een ander merk werkt ook.
Ook interessant: Dit zit er in het Google Stadia-instappakket
4. Hoe werkt Google Stadia?
Google Stadia werkt voor nu op Android-smartphones, tablets met Chrome OS, laptops en pc’s met een Chrome-browser en je tv in combinatie met Chromecast Ultra. Zodra je het instappakket hebt ontvangen, volg je onderstaande stappen om aan de slag te gaan:
- Download de Google Stadia-app (gratis) op je smartphone voor het instellen van de Stadia-controller. Ook moet je een Stadia-gebruikersnaam kiezen;
- Vul de toegangscode in die je per e-mail hebt ontvangen. Deze code is 16 tekens lang;
- Vervolgens kun je een ‘gratis’ game voor Pro-leden claimen, of een titel aanschaffen. Je herkent Pro-spellen, die dus niets kosten zolang je abonnee blijft, aan het doorgestreepte prijskaartje;
- Daarna is het tijd om de Chromecast Ultra in te stellen, indien je dit nog niet gedaan had;
- Koppel tot slot de Stadia-controller aan je wifi-netwerk. Houd hiervoor de Stadia-knop op de joystick ongeveer twee seconden ingedrukt en open de Stadia-app op je smartphone. Volg de aanwijzingen op het scherm en je bent klaar om te gamen.
Kom je er niet uit? Check dan onze handleiding voor het instellen van een Chromecast. De Stadia-controller koppelen is simpel en een kwestie van de aanwijzingen opvolgen. Houd wel je telefoon bij de hand, want deze heb je tijdens het aanmeldproces nodig.
Lees ook: Uitleg: zelf je nieuwe Chromecast installeren in 7 stappen
5. Hoe snel moet mijn internetverbinding zijn?
Google heeft over de hele wereld servers staan. Vanuit hier worden games naar jouw laptop, tv of smartphone gestreamd. Je hebt dus een stabiele internetverbinding nodig om zonder lag (haperingen) te spelen. De minimaal vereiste internetsnelheid is 10 Mbps (megabit per seconde).
Hiermee speel je games in 720p met 60 frames per seconde (fps). Over het algemeen geldt hoe hoger de fps, hoe vloeiender het beeld. Wanneer je internetsnelheid de 20 Mbps aantikt, kun je in full-hd-resolutie (1080p) en 60 fps spelen. Ook is het dan mogelijk om surround sound aan te zetten.
Als je Google Stadia in de maximale 4K-resolutie wil gebruiken, moet je een internetsnelheid van 35 Mbps hebben. Via de snelheidstest van Google kun je zien hoe snel jouw internet is. Tip: controleer de snelheid op alle apparaten waarmee je wil gaan gamen.
6. Op welke resolutie kan ik games spelen?
We stipten het al even aan: Google Stadia heeft niet één standaardresolutie. Sterker nog, welke resolutie je voorgeschoteld krijgt hangt niet alleen af van je internetsnelheid, maar verschilt zelfs per game. De resolutie per spel bespreken is daarom onbegonnen werk.
Gelukkig is er een fijne website die precies in kaart brengt welke resoluties de verschillende Google Stadia-games hebben: stadiagamedb.com. De website is gestart door een enthousiaste ontwikkelaar die geen banden met Google heeft. Jammer genoeg is het overzicht niet compleet, maar het begin is gemaakt.
7. Waar moet ik rekening mee houden?
Google Stadia is nog niet af. Alhoewel Pro-leden al met de streamingdienst aan de slag kunnen, wordt er nog volop aan gesleuteld. Zo kun je games als Destiny 2 en Red Dead Redemption 2 nog niet op maximale kwaliteit spelen. Ook worden er in de toekomst allerlei functies aan de dienst toegevoegd.
Lees verder: Deze 8 beloofde functies mist Google Stadia bij de release
8. Maakt Google Stadia de beloften waar?
Dat is de vraag. In onze Google Stadia preview schreven we dat de streamingdienst interessant is, maar we ook nog de nodige vragen hebben. De komende tijd gaan we daarom flink aan de slag met Google Stadia. Wil je als eerste op de hoogte zijn van onze review? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, of download de gratis Android Planet-app.
Het laatste nieuws over Google Stadia
- Google Stadia stopt: deze games kun je verder spelen op een ander platform (16-1)
- Google Stadia is voorbij: hier kun je nu terecht voor het streamen van games (10-10-2022)
- Microsoft werkt aan concurrent voor Chromecast en Google Stadia (30-5-2022)
- Google Stadia nu beschikbaar voor Chromecast met Google TV en Android TV (24-6-2021)
- Chromecast met Google TV en Android TV krijgen ondersteuning voor Google Stadia (8-6-2021)