De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Een gratis simkaart: zo vraag je hem meteen aan

Redactie
4 oktober 2022, 16:59
9 min leestijd
Een gratis simkaart: zo vraag je hem meteen aan

Ben je op zoek naar een gratis simkaart waarop je kosteloos gebeld kan worden? Je kunt tegenwoordig bij een aantal Nederlandse providers een gratis prepaid-simkaart aanvragen – helemaal voor nop. Hoe dat werkt, waarom providers gratis simkaarten weggeven en waar je ze kunt aanvragen vertellen we je in dit artikel.

Lees verder na de advertentie.

Je gratis simkaart online bestellen: hoe zit dat?

Heb je al een smartphone in je bezit en ben je op zoek naar een prepaid-simkaart met een nieuw nummer waarop je gebeld kan worden, dan kan je daarvoor tegenwoordig bij enkele providers terecht. Je krijgt dan geheel kosteloos een nieuwe prepaid simkaart op de mat.

Je bent op dit nieuwe mobiele telefoonnummer gewoon telefonisch bereikbaar. Natuurlijk kan je er pas mee bellen en sms-en wanneer je een tegoed op het kaartje stort. Internetten via je toestel gaat alleen via WiFi (daar heb je überhaupt geen simkaart voor nodig), voor een 4G- of 5G-verbinding worden door de provider kosten in rekening gebracht (waarvoor je tegoed op de kaart moet hebben staan).

Lebara gratis prepaid simkaart

Lebara is een budgetprovider die in 2001 het levenslicht zag en sinds 2004 ook op de Nederlandse markt beschikbaar is. Het bedrijf werd opgericht door drie migranten afkomstig uit Sri Lanka. Ze pakten de eerste twee letters van elkaars voornamen, plakten deze aan elkaar en zo ontstond de naam Lebara.

Hoe je een gratis Lebara simkaart aanvraagt

Ze hadden tijdens de oprichting een doel: zo voordelig mogelijk naar familie in Sri Lanka kunnen bellen. Tegenwoordig is Lebara een goed gewaardeerde budgetprovider die niet over een eigen netwerk beschikt, maar gebruikmaakt van het beste mobiele netwerk van Nederland – KPN.

Een simkaart bij Lebara bestellen

Je kunt bij Lebara volledig kosteloos een prepaid simkaart bestellen. Je hoeft enkel je naam en adresgegevens in te vullen, en je ontvangt de simkaart binnen enkele dagen per post thuis.

Header divider AndroidPlanet logo

Gratis Vodafone prepaid simkaart

Vodafone is op dit moment de enige van de drie grote mobiele providers met een eigen netwerk (Vodafone, T-Mobile en KPN) waar je een gratis simkaart kunt aanvragen. Je bent daarmee kosteloos bereikbaar op een van de beste mobiele netwerken in Nederland.

Hoe je een gratis Vodafone simkaart aanvraagt

Met een prepaid simkaart van Vodafone zit je nergens aan vast, ben je wel bereikbaar op een nieuw mobiel telefoonnummer en kan je zelf beslissen of en wanneer je tegoed op de simkaart stort.

Gratis Vodafone simkaart aanvragen via de website
Header divider AndroidPlanet logo

De voordelen van prepaid sim only

Kiezen voor prepaid sim only brengt wat voordelen met zich mee. Dit zijn de wat ons betreft grootste voordelen van prepaid sim.

#1 – Geen onverwachte kosten

Wanneer je een smartphone met abonnement neemt, spreek je met je provider een bundel af voor bellen en internetten. Ga je over je maximum aantal belminuten of hoeveelheid dataverkeer heen, dan worden er extra kosten in rekening gebracht. Die rekening krijg je achteraf, aan het einde van iedere maand.

Dit kan je bij prepaid sim niet overkomen, want je moet zelf tegoed op je kaart storten om te kunnen bellen en buitenshuis te kunnen internetten. Op is op, waardoor je goed in de gaten houdt hoe het met je verbruik (en dus de kosten) zit. Je kunt niet plotseling voor een onverwachte rekening komen te staan.

#2 – Alleen betalen voor wat je gebruikt

Bij prepaid sim only betaal je alleen voor hetgeen je daadwerkelijk verbruikt. Bij een abonnement is het namelijk zo dat je iedere maand een x aantal belminuten en hoeveelheid dataverkeer krijgt. Gebruik jij maar een deel van je bundel, dan zal je provider je geen korting geven de volgende maand. Wat dat betreft is prepaid sim only ontzettend kostenefficiënt: je betaalt exact wat je verbruikt. Wel is het zo dat de tarieven voor bellen en internetten bij prepaid sim only altijd boven die van een sim only abonnement of telefoon met abonnement liggen.

#3 – Geen contract

Bij een abonnement sluit je altijd een contract met een provider af. Vaak zit je daar een tot twee jaar aan vast, al zijn veel sim only abonnementen tegenwoordig maandelijks opzegbaar.

Kies je voor prepaid sim only dan zit je nergens aan vast. Jij besluit of en hoeveel je de kaart en het nummer gebruikt.

#4 – Vrijheid

Doordat je niet vastzit aan een contract, kun je van smartphone wisselen wanneer jou dat uitkomt. Of je nu de beste budget Android smartphone, midrange of een premium toestel kiest.

Het komt regelmatig voor dat mensen met een tweejarig telefoonabonnement halverwege het contract op zoek moeten naar vervanging van het toestel – omdat het toestel kapot is gegaan , gestolen is of simpelweg verloren is.

Je betaalt dan met een abonnement een jaar door voor de afbetaling van een toestel dat je niet meer in je bezit hebt. Dat overkomt je met (prepaid) sim only niet. Overigens is het dan ook niet zinvol om je telefoon te laten vallen of stelen.

#5 – Fijne keuze voor ouders

Als ouder(s) herken je de zorg dat je kind of kinderen over een bundel heen gaan vast en zeker. Je bent niet de eerste bezorgde ouder die schrikt van een rekening van 1000 euro (of meer).

Natuurlijk kan je de kosten digitaal bij je provider in de gaten houden, en herinneringen instellen wanneer je een percentage van een bundel overschrijdt, maar toch is het heel fijn te weten dat bij prepaid sim only de kids niet meer kosten kunnen maken dan het tegoed dat op de simkaart staat.

Nadelen van prepaid sim

De zon schijnt niet altijd in het land van prepaid sim (only). Dit zijn de wat ons betreft vijf grootste nadelen van prepaid sim gebruiken.

#1 – Beperkte roaming-mogelijkheden

Prepaid sim heeft vaak beperkingen wat betreft internetten in het buitenland (roaming). Ga je regelmatig of ga je lang op vakantie, of ben je veel voor het werk in het buitenland, dan is prepaid sim waarschijnlijk niet de beste keuze voor jou.

#2 – De kosten van een toestel

Je krijgt bij prepaid sim only en sim only-abonnementen geen smartphone die je maandelijks betaalt. Heb je nog geen toestel, dan moet je deze los aanschaffen. Dat kost je op de korte termijn meer geld.

#3 – Tegoed onverwachts op

Wanneer je tegoed op is, zal bellen of internetten abrupt worden afgekapt. Je zult net zien dat het opraken van je tegoed op een nogal ongelegen moment komt waarin je niet bezig wil zijn met het opwaarderen van je simkaart.

#4 – Kosten

De tarieven voor sms-en, bellen en internetten via 4G of 5G liggen bij prepaid sim only vrijwel altijd hoger.

Je bent met een sim only-abonnement vrijwel altijd goedkoper uit als het op de tarieven aankomt. Een sim only-abonnement is een abonnementsvorm waarbij je geen telefoon krijgt: je betaalt dus alleen voor je bundel en niet voor de afbetaling van een smartphone.

#5 – Tegoed heeft een houdbaarheidsdatum

Het tegoed dat je op een prepaid simkaart stort is niet oneindig houdbaar. Providers laten dit tegoed vaak na zes maanden inactiviteit verlopen. Je hebt daarbij ook de kans dat je simkaart volledig ongeldig wordt en het telefoonnummer wordt vrijgegeven en toegekend aan een nieuwe simkaart.

Je kunt dit voorkomen door in ieder geval 1 x per half jaar een uitgaand gesprek te starten. Hiermee houd je de prepaid simkaart en het tegoed geldig. Bellen of smsen naar gratis nummers werkt niet om je prepaid simkaart actief te houden.

Goedkope sim only abonnementen vergelijken

Simkaart met het logo van AndroidPlanet

Een van de voordelen van een goed sim only-abonnement is dat er altijd wel aanbiedingen en acties vanuit verschillende providers zijn. We zetten een aantal scherpe sim only-deals vanuit onze onafhankelijke sim only prijzen vergelijker voor je op rij.

Lebara sim only

150 min en 150 sms

1000MB (4G)

1 maanden

€ 7,00 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Mobiel.nl
Lebara

Simyo sim only

200 min of 200 sms

0MB (4G)

1 maanden

€ 7,00 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Belsimpel
Simyo

Youfone sim only

200 min of 200 sms

1500MB (4G)

1 maanden

€ 8,00 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Youfone
Youfone

Ben sim only

200 min of 200 sms

0MB (4G)

1 maanden

€ 8,50 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Mobiel.nl
Ben

Hollandsnieuwe sim only

1000 min of 1000 sms óf

1000MB (4G)

1 maanden

€ 9,50 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Hollandsnieuwe
Hollandsnieuwe

Tele2 sim only

200 min of 200 sms

1000MB (4G)

1 maanden

€ 11,50 p/m

Eenmalig: € 20,00

Bekijk bij Tele2
Tele2
Bekijk alle deals

Zo kun je jouw gratis simkaart activeren

Heb je jouw gratis simkaart thuis ontvangen, dan zul je deze nog moeten activeren om er gebruik van te kunnen maken. Hoe je dat doet verschilt per provider. Gezien er op dit moment welgeteld twee providers in Nederland zijn die een gratis prepaid simkaart aanbieden, vermelden we de instructies hieronder voor je.

Vodafone prepaid simkaart activeren

logo van provider VodafoneZiggo

Je kunt jouw simkaart activeren via je eigen Vodafone omgeving, exacte instructies kun je hier vinden op de website van Vodafone. Als het goed is, heeft Vodafone bij de levering van je simkaart je ook van instructies voorzien over hoe je de kaart kunt activeren.

Heb je nog geen Vodafone account of ben je de inloggegevens van je account kwijt? Via dit Vodafone portaal kun je een account aanmaken, je gebruikersnaam en/of je wachtwoord herstellen.

Lebara prepaid simkaart activeren

Het logo van mobiele provider Lebara

Bij Lebara moet je de gratis prepaid simkaart activeren door naar het telefoonnummer 1244 te bellen. Volg de instructies die je hoort op om de activatie te doorlopen, en hou de instructies bij de hand die Lebara bijgevoegd heeft bij je simkaart.

Heb je voor een sim only abonnement bij Lebara gekozen? Dan moet je de instructies opvolgen die je per e-mail hebt ontvangen. Meer informatie is hier te vinden op de website van Lebara.

Conclusie

Een gratis prepaid simkaart kan in veel situaties handig zijn. Bijvoorbeeld als tijdelijk telefoonnummer voor het organiseren van een evenement, een telefoonnummer puur voor zakelijke doeleinden of als gescheiden nummer voor online accounts.

Prepaid sim voordelen

  • Geen contract en geen kredietcheck
  • Alleen betalen voor de data en belminuten die je gebruikt
  • Meer gemoedsrust voor mensen met kinderen

Prepaid sim nadelen

  • Niet mogelijk om je toestel maandelijks te betalen
  • Je tegoed heeft een houdbaarheidsdatum
  • Roaming (internet in het buitenland) mogelijkheden beperkt

Lebara sim only

150 min en 150 sms

1000MB (4G)

1 maanden

€ 7,00 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Mobiel.nl
Lebara

Simyo sim only

200 min of 200 sms

0MB (4G)

1 maanden

€ 7,00 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Belsimpel
Simyo

Youfone sim only

200 min of 200 sms

1500MB (4G)

1 maanden

€ 8,00 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Youfone
Youfone
Bekijk alle deals

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen prepaid en sim only?

Sim only is een abonnementsvorm waarbij aan het einde van de maand berekend wordt hoeveel je hebt verbruikt en je hier een factuur voor krijgt. Iedere maand krijg jij de afgesproken hoeveelheid minuten en dataverkeer van je provider. Bij een sim only-abonnement gaat het alleen om het nummer en de simkaart, een telefoon is niet ingesloten bij het abonnement.

Bij prepaid stort je zelf het tegoed op je simkaart. Is het op, dan kun je niet meer mobiel internetten, smsen en bellen. Je betaalt precies hetgeen je verbruikt en kunt geen onverwachts hoge rekening krijgen.

Is prepaid goedkoper dan sim only?

Bel en/of internet je dagelijks? Dan is een (sim only-)abonnement een voordeligere keuze, omdat de tarieven voor bellen en mobiel internetten lager liggen.

Is prepaid anoniem?

Nee, je simkaart staat in verbinding met de systemen van je mobiele provider. Je bent via die simkaart te traceren. Er zijn wel anonieme simkaarten beschikbaar die je online kunt bestellen. Geen zorgen, want je provider mag je gesprekken niet afluisteren. Dat mag alleen onder strikte voorwaarden na goedkeuring van de Officier van Justitie.

Hoe kun je een prepaid simkaart opwaarderen?

Dat doe je vaak met een code die op een opwaardeerkaart staat. Zo’n kaart koop je in de supermarkt, een telefoniewinkel of online. Providers maken het ook mogelijk een speciaal telefoonnummer te bellen waarmee je ook kunt opwaarderen.

Welke prepaid is onbeperkt houdbaar?

Op het moment van schrijven zijn er geen mobiele providers die prepaid simkaarten aanbieden waarop het tegoed niet verloopt. Gebruik je jouw prepaid simkaart langer dan een half jaar niet, dan zal je 06 nummer vergeven worden aan iemand anders. Je kunt de kaart dan niet meer gebruiken.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu