Updates zijn niet alleen essentieel voor de werking van Android, maar ook voor apps. Door regelmatig te checken voor app-updates zorg je dat je over de laatste en meest veilige versie van een app beschikt.
Lees verder na de advertentie.
Alles over app-updates
Toch schiet het er bij sommige gebruikers nog al eens bij in om app-updates te installeren. Je kunt dit volledig automatisch doen, zodat je toestel apps bijwerkt als je bent verbonden met wifi. Heeft een app nieuwe machtigingen nodig of ben je niet met wifi verbonden, dan kan het voorkomen dat hij niet wordt geĂĽpdatet. Gevolg is dat je blijft zitten met een verouderde versie, die misschien niet over de laatste functies beschikt. Bovendien zorgen updates er regelmatig voor dat een app stabieler werkt en veiliger is om te gebruiken. Hieronder zetten we nog meer zaken op een rijtje die je moet weten over app-updates.
- App-overzicht: voor een overzicht van geĂŻnstalleerde en te updaten apps ga je naar de Google Play-app. Tik op de menuknop linksboven en vervolgens op ‘Mijn apps’. Hier zie je apps die zijn te updaten of recent zijn bijgewerkt. Tik op ‘Alles updaten’ om de beschikbare updates door te voeren.
- Automatisch updaten: het scheelt veel handwerk als je apps automatisch laat updaten. Ga hiervoor naar de instellingen van Google Play en tik op ‘Apps automatisch bijwerken > Apps alleen via wifi automatisch bijwerken’. Door alleen via wifi te updaten voorkom je hoge datakosten.
- Check de changelog: ben je benieuwd welke vernieuwingen een app-update met zich meebrengt, ga dan naar de pagina van de app in Google Play. Scrol naar het kopje ‘Nieuwe functies’ en tik erop om alle veranderingen te bekijken.
- Nieuwe machtigingen: nieuwe machtigingen voorkomen dat een app-update automatisch wordt doorgevoerd en dat is wel zo prettig. We adviseren om altijd vooraf te checken welke (nieuwe) machtigingen een app vereist. Zo hoeft een wallpaper-app in principe geen toegang tot je locatie, camera, microfoon of identiteit. Vraagt hij daar wel om, dan kun je beter op zoek gaan naar een alternatief.
- Updaten lukt niet: soms kan het voorkomen dat je een app niet kunt updaten. Is dat het geval, ga dan naar ‘Instellingen > Applicaties’ en druk op de desbetreffende app. Verwijder het cachegeheugen en probeer daarna opnieuw om de app te updaten. Lukt dat niet, verwijder dan (de gegevens van) de app. Houd er wel rekening mee dat daarmee alle app-data verloren gaat.
- Accounts wisselen: net als bij andere Google-apps kun je in Google Play van account wisselen, zodat je bijvoorbeeld toegang hebt tot de apps die je met dat account hebt aangeschaft. Via het hamburgermenu linksboven kun je wisselen tussen accounts door op het pijltje omlaag naast je naam te tikken.
- Apps synchroniseren: gebruik je meerdere Android-toestellen, dan is het prettig dat de data van apps wordt gesynchroniseerd, zodat al je apparaten up-to-date zijn. Om hiervoor te zorgen ga je naar ‘Instellingen > Accounts’ en tik je op het primaire account dat je gebruikt en waaraan je veelgebruikte apps zijn gekoppeld. Vink vervolgens het vakje achter ‘App-gegevens synchroniseren’ aan.
Apps buiten Google Play om installeren
Zoals je wellicht weet, biedt Android de mogelijkheid om applicaties buiten Google Play om te installeren. Dit kan handig zijn voor ontwikkelaars om apps te testen alvorens ze worden ingediend bij Googles online app-winkel. Daarnaast geeft het piraten de mogelijkheid om betaalde apps illegaal te downloaden en installeren, al zijn apps die je buiten Google Play om downloadt niet gecontroleerd waardoor ze veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. In het verleden is er al vaker op deze manier malware terechtgekomen op de Android-toestellen van nietsvermoedende gebruikers.
Pas dus op wat je doet en download alleen apps uit betrouwbare bronnen. Wil je toch apps buiten Google Play om installeren, dan dien je via ‘Instellingen > Beveiliging’ een vinkje te zetten achter de optie ‘Onbekende bronnen’. Lees ook onze tip om Android APK bestanden te installeren.