Tip: stel in dat iemand je Google-data mag overnemen als je overlijdt
Redactie

Google maakt het voor gebruikers mogelijk om hun data te delen met een vertrouwd persoon als zij voor een periode inactief zijn geweest.  Zo ben je in ieder geval voorbereid, mocht er ooit iets met je gebeuren.

Het is een onderwerp waar je liever niet over nadenkt. Toch is het verstandig om je voor te bereiden op het ergste, mocht je ooit plotseling te komen overlijden. Want wat gebeurt er dan met jouw account? En kan je vertrouwenspersoon wel toegang tot jouw foto’s krijgen? Google heeft een speciale sectie waar je dergelijke opties in kunt stellen, zodat je na een periode van inactiviteit automatisch je Google-data aan één tot maximaal tien vertrouwenspersonen overdraagt.

Inactief account Gmail

Door naar de speciale sectie met Inactiviteitsvoorkeuren te gaan kun je verschillende onderdelen handmatig instellen. Denk bijvoorbeeld aan de time-outperiode – variërend van drie tot achttien maanden -, de data die je met vertrouwenspersonen wilt delen – van foto’s en e-mails tot bladwijzers – en de mogelijkheid om je account automatisch te laten verwijderen na de periode van inactiviteit. Vertrouwenspersonen worden via een e-mail geïnformeerd en kunnen drie maanden alle data van de betreffende persoon downloaden.

Het is verder mogelijk om een automatisch antwoord in te stellen, die wordt geactiveerd zodra de periode van inactiviteit is bereikt. Mocht je gewoonweg een lange tijd niet meer inloggen op je Google-account: iedereen krijgt een maand voor de deadline van de inactieve periode een sms-bericht dat zijn data over vier weken wordt overgedragen.

Lees het laatste nieuws over Google

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.