Apps hebben (mobiel) bankieren een stuk gemakkelijker gemaakt. De ING Bankieren-app zien we als voorbeeld voor alle banken en met deze tips maak je er optimaal gebruik van.
Lees verder na de advertentie.
Tips voor ING Bankieren
De ING Bankieren-app loopt wat ons betreft voorop als het gaat om bankieren op je Android-smartphone. Het is niet voor niets dat we er eerder al een ‘lofzang’ over schreven. Omdat bankieren via een app voor veel gebruikers toch nog een beetje nieuw en spannend is, hebben we een serie tips samengesteld. Hiermee kun je niet enkel van alle mogelijkheden gebruikmaken, maar doe je dit ook nog eens veilig.
1. Zo activeer je de app
Na het downloaden van ING Bankieren in de Play Store, open je de app en klik je op ‘aanmelden’ om te beginnen. Vervolgens vul je jouw persoonlijke informatie in, zodat ING de app kan koppelen met je bankrekening. Dat wil zeggen je IBAN-nummer, geboortedatum, pasnummer en de datum tot wanneer je pas geldig is. Die informatie kun je gewoon op je bankpas terugvinden.
Vervolgens moet je inloggen op Mijn ING via een webbrowser. Daarna kijk je in de browser rechtsonder bij het kopje ‘Mijn gegevens en instellingen’ en klik je op ‘Mobiel Bankieren’. Klik op activeren naast het toestel dat je wil activeren.
Hierna moet je nog een paar stappen doorlopen. Zo moet je een TAN-code invullen, waarna je een bevestigingscode op het scherm krijgt. Die kun je weer invullen in de ING Bankieren-app. Klik vervolgens op ‘accepteren’ om de voorwaarden te accepteren en kies dan voor een pincode met vijf cijfers. Onthoud deze goed, want de code heb je nodig om in te loggen en betalingen goed te keuren. Zelfs als je gebruikmaakt van de vingerafdrukscanner.
Het kan zijn dat je gebeld wordt om te bevestigen dat jij inderdaad de app gedownload en geactiveerd hebt. Schrik niet, want dit is een extra beveiligingslaag die ING soms gebruikt.
2. Beveilig je account met een vingerafdruk
Heb je een vingerafdrukscanner op je toestel? Dan kun je die gebruiken om in plaats van de pincode in te loggen. Dit doe je door naar instellingen te gaan en voor ‘Vingerafdruk’ te kiezen. Je hebt de pincode nog wel nodig om betalingen goed te keuren.
3. Zo bekijk je jouw rekeningen en maak je geld over
In het overzicht zie je jouw rekeningen staan. Hier vind je betaalrekeningen, spaarrekeningen en creditcards terug. Bij elke rekening kun je de af- en bijschrijvingen bekijken door op de rekening te tikken en voor ‘Af & Bij’ te kiezen. Bij de betaalrekeningen kun je vervolgens ook op ‘Overschrijven’ drukken. Vul hier een bedrag, naam, IBAN-nummer en mededeling in en druk op ‘Verstuur’. Namen zijn natuurlijk ook uit je adresboek te plukken.
Bij je spaarrekening kun je niet overschrijven, maar wel inleggen en opnemen. Je betaalrekening staat dan al direct ingevuld, zodat je enkel nog een een bedrag en eventueel een mededeling invult. Je creditcard los je af door op ‘aflossen’ te tikken en een bedrag in te vullen.
4. Zo kijk je vooruit
ING Bankieren heeft een handige functie, waarmee je vooruit kunt kijken naar toekomstige vaste uitgaves. Ga hiervoor in de app naar instellingen en zet daar ‘Kijk vooruit’ aan. Als je nu naar het ‘Af & Bij’ scherm van je betaalrekening gaat, staat er een nieuwe ‘Kijk vooruit’ knop. Tik hierop om een beeld te krijgen van je komende uitgaves. Er is een tab met zekere uitgaves, voorspelde uitgaves en alles gecombineerd.
5. Zo vervang je TAN-codes met de app
Voor online bankieren gebruiken banken verschillende manieren om je identiteit te bevestigen. De Rabobank hanteert bijvoorbeeld een apart apparaatje om codes te genereren. ING kiest voor TAN-codes die via sms naar je telefoon worden gestuurd.
Dat is nu verleden tijd. Doe je online een betaling, bijvoorbeeld via iDeal, dan kun je in plaats van inloggen en een TAN-code invullen gewoon de qr-code in beeld scannen via de app. Hiervoor ga je in de app naar het menu en kies je onderin voor ‘Scanner’. Scan de code in beeld en rond de betaling af. Deze qr-codes spelen ook een rol als iemand een betaalverzoek aan je geeft.
6. Zo doe je een betaalverzoek
Als je met een groepje uitgaat, kan de rekening aan het eind van de avond een gedoe zijn. Zeker als jij voorschiet en daarna moet afwachten of de rest hun bedrag stort. Met de app kun je direct anderen laten betalen door een betaalverzoek te doen. Dit doe je door in het menu op ‘betaalverzoek’ te tikken. Zo kun je een qr-code aanmaken en deze door je vrienden laten scannen, waarna ze direct het juiste bedrag aan je overmaken. Je kunt dit verzoek ook delen via een berichten-app.
7. Een daglimiet instellen
Allemaal leuk en aardig, zo’n app. Maar als het zo makkelijk gaat geef je snel teveel geld uit. Om jezelf in bescherming te nemen, kun je in het instellingenmenu een daglimiet instellen. Die limiet geldt alleen voor de app. Zo zorg je ervoor dat je nooit teveel uitgeeft. 10 euro is het minimumbedrag, 5000 euro het maximum. Je kunt onder het bedrag ook een einddatum invullen, als je jezelf tijdelijk ‘in bedwang’ wil houden.
Heb jij meer goede tips voor de app van ING Bankieren? Deel ze hieronder!