De term Internet of Things duikt steeds vaker op, maar wat betekent het eigenlijk? En veel belangrijker nog: wat kun je ermee? Dit is alles wat je moet weten over het Internet der Dingen voor jouw smart home.
Lees verder na de advertentie.
Wat is Internet of Things?
Internet of Things, of het Internet der Dingen, is een containerbegrip. Aan de ene kant wordt het gebruikt voor een toekomstbeeld waarin steeds meer apparaten via internet met elkaar verbonden zijn. Denk bijvoorbeeld aan een lantaarnpaal die automatisch aangaat omdat ‘ie ziet dat jij eraan komt. Al deze kleine verbindingen vormen een groot netwerk, waardoor een Internet der Dingen ontstaat.
Maar Internet of Things heeft ook een andere betekenis. Het wordt namelijk ook gebruikt om een ‘slim huis’ te beschrijven waarin apparaten met elkaar verbonden zijn. Zo kun je op afstand via een telefoon zien hoe heet je thermostaat is en op je beveiligingscamera inzoomen. In dit artikel focussen we op praktische kant van het Internet der Dingen.

Wat zijn voorbeelden van Internet of Things?
Stream je weleens Netflix vanaf je Android-smartphone naar een Chromecast of smart tv? Of speel je weleens een nummer in Spotify af op je Google Home of Sonos-speaker? Dan ben je al een gebruiker van Internet of Things, zonder dat je het doorhad.
Steeds meer (huishoudelijke) apparaten krijgen een internetverbinding en je kunt het zo gek niet bedenken of ze zijn met elkaar te koppelen. Van slimme koelkasten, thermostaten, deursloten, camera’s, lampen tot aan verstelbare bedden: ze zijn steeds vaker op afstand te besturen.
Hoe begin ik met Internet of Things in mijn huis?
Wil je ook een slimmer huis inrichten en ga je daarvoor gebruikmaken van Android? Dan is de Google Home-app het startpunt. Van hieruit voeg je veel slimme apparaten – zoals een router, verlichting of thermostaat – toe, waarna je ze kunt aansturen. Het is vooral fijn dat alle apparaten dan in één app terug te vinden zijn. Nog niet alle slimme apparaten kunnen echter met Googles platform overweg.

Wanneer je bijvoorbeeld rolluiken van Somfy aanschaft moet je een aparte app downloaden en installeren om de luiken omhoog of naar beneden te laten zakken. Let bij het aanschaffen van slimme huishoudelijke apparaten daarom op of je het Google Home-logo ziet staan, want dan hoef je geen losse programma’s te installeren.
Lees ook: Overzicht: deze apparaten kun je koppelen aan Google Home
Hoe gaat Android om met Internet of Things?
In 2016 startte Google het project Android Things. Het was toen de bedoeling om één platform voor alle Internet der Dingen-apparaten te maken, maar die doelstelling bleek iets te ambitieus. Begin 2019 maakte het bedrijf daarom bekend zich voortaan te richten op twee productgroepen: slimme speakers en schermen.
Praktische voorbeelden hiervan zijn de Google Home, een smart speaker, en de Google Nest Hub, een soort kruising tussen een tablet en een speaker. Beide apparaten zijn aan te sturen via de Google Assistent, het stemhulpje. Misschien dat het zoekmachinebedrijf in de toekomst nog andere productgroepen toevoegt, maar voorlopig blijft men bij speakers en displays.

Wat belooft de toekomst?
Het blijft altijd een beetje koffiedik kijken, maar het lijkt erop dat Internet of Things steeds belangrijker wordt. Op grote schaal wordt het concept toegepast voor nieuwe steden en stadswijken, waarbij bijvoorbeeld de verlichting en waterafvoer op een slimme manier geregeld wordt. Een voorbeeld is Quayside, een nieuwe wijk in Toronto die door Google gebouwd wordt.
Verder werken veel autoproducenten aan voertuigen die met behulp van sensoren en een internetverbinding zelfstandig kunnen rijden. Hierbij wordt continu de snelheid, afstand tot andere voertuigen en bijvoorbeeld de remweg gemeten. Onlangs werd bijvoorbeeld de Volvo Polestar 2 aangekondigd, de eerste elektrische auto die compleet op Android draait. Ook komen er natuurlijk steeds meer huishoudelijke apparaten met een internetverbinding uit.
Meer over smart homes
Wil je je huis slimmer maken, maar weet je niet hoe? Check dan ons Google Home-overzicht om een goede start te maken. Maak je liever gebruik van een ander soort merk, bijvoorbeeld uit privacyredenen? Bekijk dan onze lijst met beste Google Home-alternatieven. Staat je slimme huis al? Zorg dan dat je smart home veilig is dankzij deze tips.
- Tip: zo maak je een speakergroep aan in Google Home (9-5)
- Android-tips: Zo maak je een smart home veiliger (15-4)
- Google Home: zo bedien jij jouw smart home vanaf je smartwatch (28-2)
- Samsung SmartThings Station: smarthome-bediening en draadloos opladen (5-1)
- Hoe je slimme apparaten kunt inzetten om te besparen op je energierekening (9-11-2022)