Traag internet: zo meet je jouw internetsnelheid en los je het op

Redactie
14 december 2022, 7:00
5 min leestijd
Traag internet: zo meet je jouw internetsnelheid en los je het op

Moeite met het laden van een film, social media-post of stottert je videobelletje? Dan kan dat aan je internetsnelheid liggen. In dit artikel laten we zien hoe je deze zelf meet en wat je kunt doen tegen langzaam internet.

Lees verder na de advertentie.

Doe het zelf: traag internet oplossen en snelheid meten

Een internetsnelheidstest geeft je inzicht in de snelheid van je (wifi-)connectie. Het is een handige manier om erachter te komen waarom je die video zo buffert of waarom iedereen in de Zoomcall zo wazig is. Misschien is er een storing of kun je er zelf wat aan doen. Even een snelle test van je internetsnelheid geeft al meer duidelijkheid.

Zo controleer je jouw wifi-snelheid

Een internetsnelheidstest doe je gemakkelijk via je browser. Je hebt enkel een internetconnectie nodig en hoewel die op dit moment wat trager is, loont het de moeite.

Je kunt bij meerdere partijen terecht. Zo hebben Ziggo en KPN zelfs hun eigen internetsnelheid testmogelijkheden. De meest populaire optie is de speedtest van Ookla. Deze vind je op www.speedtest.net

Klik op “Ga” in het midden van je scherm en de test begint automatisch. Deze duurt ongeveer een minuutje waarbij zowel de download- als de uploadsnelheid gecheckt worden. De resultaten verschijnen daarna in een overzicht zoals deze hieronder. 

Uitslag van een internetsnelheidstest

Zoals je ziet, is de eigen downloadsnelheid 139 MBps en de uploadsnelheid 120 MBps. Dit is ruim voldoende voor het internetgebruik dat hier op de redactie van Android Planet nodig is. 

Welke internetsnelheid heb je nodig om Netflix te kijken?

Dit is afhankelijk van de kwaliteit van de videoweergave. Bij hogere kwaliteit heb je hogere snelheden nodig. Kijk je HD Ready (720p)? Dan is 3 MBps al voldoende. Voor full HD (1080p) is 5 MBps minimaal en voor 4K/UHD dan moet je zeker 15 MBps aan internetsnelheid hebben. 

Het kan geen kwaad om een iets snellere internetsnelheid te hebben dan het minimale, omdat dit nog wel eens kan verschillen. Zo weet je zeker dat je probleemloos kunt genieten van je favoriete series en films.

50 MBps is (vaak) voldoende

Hoeveel internetsnelheid jij nodig hebt, is afhankelijk van je gebruik en de grootte van je gezin. 50 MBps wordt over het algemeen wel gezien als weinig, maar kan voldoende zijn als je alleen woont of met z’n tweeën en het internet eigenlijk maar weinig gebruikt. Je kunt er comfortabel mee e-mailen, scrollen op social media en je bankzaken regelen. Tv kijken en Netflix streamen gaat ook gewoon prima.

Heb je jonge kinderen die vrijwel geen internet gebruiken, dan kun je praktisch gezien uit de voeten met 50MBps. Woon je met tieners in huis, dan moet je zeker denken aan 100 MBps. Ze hebben het internet dan niet alleen nodig voor school maar ook voor vermaak.

Hoe meer streams er tegelijk aanstaan, hoe sneller je internetverbinding moet zijn. Wordt er veel Netflix gekeken of online gegamed, dan is 100 MBps niet alleen aanbevolen maar een minimale vereiste. 

LG Wing review game

Check of je waar krijgt voor je geld

Een internetsnelheidstest is niet alleen handig om problemen mee vast te stellen. Je kunt ook mooi controleren of je wel krijgt waar je voor betaalt. Betaal je al een tijdje voor 100 MBps maar zie je daar maar 70 MBps voor terug? Dan wordt het tijd om eens met je provider te bellen. Wellicht kunnen ze wat voor je doen.

Verbreed het bereik van je wifi-signaal

Veel mensen hebben hun internetrouter in de meterkast staan of ergens in de woonkamer. In de woonkamer en keuken heb je dan prima wifi, maar hoe verder je van de router af bent, hoe slechter de verbinding. Dit verergert wanneer er veel muren of vloeren tussen jou en de router staan. Een mesh wifi systeem kan helpen jouw huis overal van een goede connectie te voorzien.

Google Nest Wifi

Gebruik een mesh wifi systeem

Een mesh wifi systeem bevat meerdere apparaten die hetzelfde wifi signaal verspreiden. Ze moeten dicht genoeg bij elkaar staan om met elkaar te kunnen communiceren. Afhankelijk van de grootte van je huis heb je er daarom 2 of meer nodig. Voor een gemiddeld rijtjeshuis is één wifipunt per verdieping voldoende. Je bent dan altijd verbonden met een sterk signaal. 

Mocht jij dit ook graag willen dan kun je van meerdere systemen gebruik maken. Denk onder andere aan Google Nest Wifi, wat erg gebruiksvriendelijk is op te zetten. Andere merken met een mesh wifi systeem zijn onder andere TP-Link, Asus, Netgear, Linksys en meer. Vergeet ook hier achteraf niet om een internetsnelheid test uit te voeren. 

Geeft wifi 6 betere internetsnelheid?

Ja wifi 6 is sneller dan wifi 5 maar daar merk je als gebruiker op het internet nog niet zoveel van. Het voornaamste voordeel van wifi 6 is de hogere internetsnelheid tussen devices op hetzelfde netwerk. Dus als je Netflix aan het streamen bent van je smartphone naar je Chromecast. Ook komt wifi 6 makkelijker door dikke muren en plafonds heen, waardoor je internetconnectie ook in de kamer verderop stabieler en sneller is.

Dankzij de nieuwere technologieën kan het ook meerdere signalen tegelijk bedienen in plaats van na elkaar. Dat is vooral in een smart home erg belangrijk. 

Meer tips op Android Planet

Houd jij van tech-nieuws, -tips en -tricks? Dan ben je bij Android Planet aan het juiste adres. Dagelijks schrijven over het laatste Android-nieuws en helpen we je het maximale uit je smartphone te halen. Check voor meer leesplezier onze tippagina. Hieronder vind je alvast de vijf meest recente artikelen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu