De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Tip: zo check je welke apps onnodig veel RAM gebruiken

Jarno Stinissen
30 december 2015, 19:06
2 min leestijd
Tip: zo check je welke apps onnodig veel RAM gebruiken

Android heeft een ingebouwde optie voor app-ontwikkelaars om meer RAM te vragen voor het draaien van zware processen. Sommige apps maken daar misbruik van om bijvoorbeeld te verhullen dat ze niet goed geschreven zijn.

Lees verder na de advertentie.

Large Heap App Detector

Large Heap App Detector

Met de Large Heap App Detector kun je zien welke apps (te) veel RAM van het systeem vragen. In veel gevallen is dit van invloed op de prestaties van je Android-toestel, omdat andere apps en processen worden afgesloten om ruimte te maken voor de zogeheten Large Heap. Heeft je toestel maar weinig werkgeheugen, dan heeft de functie überhaupt  weinig zin.

In Googles richtlijnen voor ontwikkelaars wordt aangeven dat het gebruik van Large Heap voor de meeste apps vermeden moet worden. In plaats daarvan zouden apps juist moeten focussen op het terugbrengen van hun RAM-gebruik en het verbeteren van de prestaties. Large Heap is alleen bedoeld voor apps die het hogere RAM-gebruik kunnen rechtvaardigen, zoals een foto- of videobewerker.

Met Large Heap App Detector kun je app-ontwikkelaars die daar lak aan hebben namen en shamen, aldus de makers. Na het starten van de app krijg je een overzicht van alle boosdoeners, waar in ons geval ook veel bekende namen als YouTube, Facebook Messenger, Buienalarm en Flitsmeister voorbijkomen.

galaxy s6 ram-bug

Maar ook de ingebouwde notitie-app, bestandsbeheerder en contacten-app van Samsung maken gebruik van Large Heap om over meer werkgeheugen te kunnen beschikken. Dat verklaart  wellicht het RAM-probleem waarmee de Galaxy S6 en S6 Edge te kampen hebben.  Als je  zoveel apps opstart dat het geheugen volraakt, lopen  apps vast  en crashen ze om plaats te maken voor nieuwe. De apps die crashen kunnen zowel inactief als actief zijn, waardoor je er als gebruiker last van kunt hebben.

Large Heap App Detector downloaden

Large Heap App Detector is gratis beschikbaar in Google Play, vereist Android 4.0.3+ en 1,1MB aan vrije opslagruimte. Er zijn in-app aankopen aanwezig, maar alleen  voor het doen van donaties.

Download Large Heap App Detector in Google Play (gratis)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu