De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Tip: zo activeer je de Google Assistent op jouw Android-smartphone

Thomas Haenen
27 juli 2018, 11:00
2 min leestijd
Tip: zo activeer je de Google Assistent op jouw Android-smartphone

De Google Assistent is nu ook in het Nederlands beschikbaar. Op vrijwel elke Android-smartphone kun je nu vragen stellen en opdrachten geven aan de stemgestuurde asssistent. Dit is hoe je de Google Assistent activeert op jouw toestel.

Lees verder na de advertentie.

Google Assistent activeren doe je zo

De Google Assistent werd in 2016 geïntroduceerd, maar was oorspronkelijk alleen in het Engels beschikbaar. Sinds deze week is er echter ook een Nederlandstalige versie beschikbaar. Je kunt de Google Assistent niet alleen vragen stellen, maar ook de opdracht geven om muziek af te spelen, een app te openen of een boodschappenlijstje op te stellen. Wil je de Nederlandse Google Assistent activeren op jouw smartphone? Dit is hoe!

Let op: Google rolt de Nederlandstalige versie sinds 26 juli geleidelijk uit in Nederland. Het kan dus zijn dat de Assistent nog niet beschikbaar is op jouw smartphone. Probeer je onderstaande stappen te volgen, maar zijn niet de juiste opties beschikbaar? Dan moet je nog heel even geduld hebben. Volgens Google is de Assistent binnen uiterlijk een week voor iedereen in Nederland beschikbaar.

Om Google Assistent voor de eerste keer te activeren op je toestel, volg je deze stappen:

  1. Open de Google-app op je Android-smartphone of tablet;
  2. Tik op de drie streepjes rechtsonder in beeld om het menu te openen, en selecteer ‘Instellingen’;
  3. Onder het kopje ‘Google Assistent’ kies je wederom voor ‘Instellingen’;
  4. Vervolgens kun je de Google Assistent inschakelen – maar alleen als deze al beschikbaar is voor jouw toestel.

Train de Google Assistent

Zodra je de Assistent activeert, moet deze nog wel even getraind worden. De app moet namelijk wel jouw stem kunnen herkennen. Je wordt gevraagd om drie keer ‘OK Google’ of ‘Hey Google’ te zeggen. Varieer je uitspraak een beetje, dan weet je zeker dat Google je in de toekomst goed herkent.

→ Lees ook Google Assistent in Nederland: de 10 meestgestelde vragen beantwoord

Staat de Assistent aan? Mooi! Dan kun je die op verschillende manieren oproepen. De makkelijkste manier is door de homeknop kort ingedrukt te houden. De vier kleurtjes van de Assistent verschijnen kort in beeld terwijl je drukt, en daarna zie je het gespreksvenster. Je kunt de Assistent ook bereiken door in de Google-app op het microfoontje te drukken.

Natuurlijk kun je hem ook volledig met je stem aansturen. Roep ‘OK Google’ of ‘Hey Google’ terwijl je telefoon ontgrendeld is, om de Assistent op te roepen. Vervolgens kun je bovendien direct je eerste vraag stellen. De Google Assistent werkt op elk apparaat met Android 6.0 (Marshmallow) of nieuwer.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu