De Play Store staat vol met gevaarlijke apps die je proberen te foppen om ze te downloaden, met allerlei kwalijke gevolgen. Met deze tips kun je deze nep-apps herkennen.
Lees verder na de advertentie.
Nep-apps herkennen in de Play Store
Dagelijks worden er honderden, dan wel niet duizenden nieuwe apps in de Play Store gepubliceerd. Daar zitten nuttige apps tussen, maar ook een hoop nep-apps die je proberen te foppen. De niet oplettende downloader denkt bijvoorbeeld WhatsApp te downloaden, maar stiekem wordt er malware geĂŻnstalleerd die reclame laat zien of erger.
De makers achter deze apps worden steeds slimmer. Sommige apps zijn voor een ongetraind oog namelijk niet van echt te onderscheiden. Daarom leggen we uit hoe je deze nep-apps herkent, zodat je veiliger nieuwe apps kan zoeken en downloaden. We kijken daarvoor naar verschillende onderdelen van een downloadpagina, zoals de naam van de app en de reviews. We nemen in dit geval WhatsApp als voorbeeld, omdat deze populaire app vaak wordt nagedaan in de Play Store.
1. Controleer de naam
De eerste plek om een nep-app te spotten is de naam. Bijvoorbeeld WhatsApp heet in de Play Store ‘WhatsApp Messenger’ en niets anders. Heet een app ‘Update WhatsApp Messenger’, dan moet je deze bijvoorbeeld niet downloaden. Updaten gaat in de Play Store nooit via het downloaden van een aparte app. Ook ‘Whatsapp’, ‘Whats App’ of ‘WhatsAp’ is niet goed. Let op de spelling, onnodige spaties en extra woorden.
2. Controleer de maker van de app
Heel belangrijk is dat de maker van de app klopt. Bij WhatsApp is dit ‘WhatsApp Inc.’. Sommige makers van nep-apps gebruiken hele andere namen, in de hoop dat mensen hier niet naar kijken. Het is daarom altijd verstandig om bij het downloaden van een app in de Play Store de maker te controleren.
Toch zijn er ook app-makers die slimmer te werk gaan, door deze naam iets te veranderen. Bijvoorbeeld door een leesteken toe te voegen. Denk aan ‘WhatsApp Inc,’ of ‘WhatsApp Inc:’. Als je vlot met je ogen langs zo’n naam scrolt, dan mis je mogelijk dat er iets mis is. Als je twijfelt over de maker, tik je op de naam om te zien welke andere apps deze maker nog meer in de Play Store heeft staan. Staan hier rare apps tussen? Dan is het verstandig om de app niet te vertrouwen.
3. Bekijk de reviews en hoeveelheid installaties
Een andere belangrijke manier om te spotten of een app nep is, is het bekijken van de reviews en de hoeveelheid installaties. Is een app vaak geĂŻnstalleerd, heeft het veel reviews en zijn de reviews grotendeels positief? Dan is er een grote kans dat het niet om een nep-app gaat. Er zijn voor makers van nep-apps wel manieren om deze getallen kunstmatig omhoog te krikken, dus helemaal luchtdicht is deze methode niet. Zo heeft de neppe WhatsApp in bovenstaande screenshot meer dan zevenduizend reviews met een goede gemiddelde score.
4. Gebruik je gezond verstand
Het belangrijkste wat je kunt doen is natuurlijk je gezond verstand gebruiken. Vertrouw je iets niet helemaal? Download dan niet. Je kunt namelijk veel schade doen door een nep-app te downloaden. Google neemt gelukkig steeds meer maatregelen om de schade die apps kunnen doen te verminderen en om in de Play Store de juiste apps bovenaan in de zoeklijsten te plaatsen. Hierdoor wordt het steeds makkelijker om nep-apps te ontwijken. Toch moet je blijven uitkijken, want een veilig Android heb je ook zelf in de hand.
Apps buiten de Play Store om installeren
Het is ook mogelijk om apps buiten de Play Store om te downloaden en te installeren. Dit is nog gevaarlijker, omdat Google deze apps niet scant. Daarom leggen we uit hoe je het veiligst apps buiten de Play Store om downloadt en installeert.