In deze tip leggen we uit hoe je niet-gebruikte apps kunt vinden op je smartphone en hoe je ze weggooit. Fijn wel, want dat kan best veel kostbare intern geheugen schelen.
Lees verder na de advertentie.
Niet gebruikte apps verwijderen doe je zo
Op je smartphone of tablet staan vast en zeker veel apps en games, waarvan je er ook heel veel niet regelmatig gebruikt. Leuk natuurlijk, maar het neemt onnodige ruimte in en al die icoontjes in de appdrawer maken het er ook niet overzichtelijker op. Natuurlijk kun je handmatig alle apps nalopen om de zoveel tijd en er gelijk wat verwijderen.
Je kunt ook gewoon even de ‘niet-gebruikte apps’ checken en op de hand daarvan bepalen welke apps je direct weggooit. In die lijst vind je apps die je 3 of 6 maanden geleden voor het laatst hebt geopend, een prima indicatie dat ze eigenlijk niet gemist worden als ze niet meer op je toestel staan.
Onderstaand stappenplan is gebaseerd op Android 15 op een Google Pixel 9 Pro, het kan dus zijn dat genoemde opties bij jou niet te vinden zijn of net wat anders heten.
- Open de instellingen van je smartphone of tablet;
- Scroll naar ‘Apps’ en selecteer die;
- Tik op ‘Niet-gebruikte apps’
- Tik op het prullenbakje achter een app / game die je wil verwijderen.


Als je een geïnstalleerde app of game maandenlang niet gebruikt worden verschillende rechten daarvoor ingetrokken, dit om je gegevens te beschermen. Meldingen van die content wordt stopgezet, voornamelijk om accu te sparen. Tot slot worden ook tijdelijk opgeslagen bestanden verwijderd om wat ruimte vrij te maken.
Alternatief: apps archiveren
Je kunt apps ook (tijdelijk) archiveren, waarbij het grote voordeel is dat opgeslagen data niet wordt weggegooid. Gebruik je een specifieke app bijvoorbeeld alleen op vakantie of zakenreis, dan is archiveren een slimme keuze. App weer nodig? Kwestie van even volledig installeren en bijvoorbeeld ook opnieuw inloggen is dan niet nodig.
Vanaf Android 15 kun je apps ook handmatig archiveren, maar je kunt er ook automatisch voor zorgen dat apps die je bijna niet gebruikt worden gearchiveerd.
Meer handige tips
- Batterijbesparing op de Samsung Galaxy A56: 7 tips die écht helpen (20 jun)
- Tip: Zo verwijder je een WhatsApp-account of -gesprek (+ video!) (19 jun)
- Zo download je héél makkelijk Spotify-muziek op je smartwatch (17 jun)
- Zo ruim je de Google Foto’s-app op: weg met screenshots en meer (12 jun)
- Zo vind je de Android 16 Easter Egg – en dit kun je ermee (11 jun)