11 handige tips om meer uit de OnePlus 3 te halen

Wouter Nijsen
18 augustus 2016, 15:22
6 min leestijd
11 handige tips om meer uit de OnePlus 3 te halen

De OnePlus 3 is inmiddels ruim twee maanden beschikbaar en verreweg het beste toestel dat het Chinese bedrijf tot nu toe heeft afgeleverd. Met deze 11 tips kun je nog meer uit de smartphone halen.

Lees verder na de advertentie.

Handige OnePlus 3 tips op een rijtje

1. Donkere en nachtmodus

De OnePlus 3 draait op Oxygen OS, een rom die door OnePlus zelf is ontwikkeld en in de praktijk erg lijkt op een stockversie van Android. Oxygen OS bevat veel handige functies, waaronder een donkere modus en een speciale nachtmodus. De donkere modus past de kleur van de interface aan, terwijl de nachtmodus blauw licht wegfiltert. Handig voor als je de OnePlus 3 ’s avonds of ’s nachts gebruikt, maar geen last wil hebben van het felle licht van het scherm.

Om de donkere modus te activeren, ga je naar ‘Instellingen > Aanpassing’, tik je op het schakelaartje achter ‘Donkere modus’ en druk je op ‘OK’ om te bevestigen. Heb je dit gedaan, dan zul je zien dat het instellingenmenu zwart kleur en ook de app-drawer donker is geworden.

De nachtmodus kun je activeren via het snelle instellingenpaneel, maar vind je ook terug bij ‘Instellingen > Weergave’.

2. Kleurbalans aanpassen

oneplus 3 tips

Het AMOLED-display van de OnePlus meet 5,5 inch en heeft een resolutie van 1920 bij 1080 pixels, wat voor mooie en scherpe beelden zorgt. Toch is er sinds de release veel kritiek op de kleurbalans van het scherm, en dan met name op het feit dat de kleuren te ‘koel’ ogen. Gelukkig zit er bij ‘Instellingen > Weergave’ een optie om de kleurbalans handmatig aan te passen, zodat je kunt bepalen hoe het scherm eruit ziet.

Na aanleiding van de kritiek bracht OnePlus een update uit met een sRGB-modus, waarmee je de verzadiging van het scherm kunt aanpassen. Deze modus vind je in de opties voor ontwikkelaars, die je activeert door in de instellingen zeven keer op het buildnummer te tikken.

3. Pas het homescreen aan

Oxygen OS geeft je de mogelijkheid om het homescreen helemaal naar je hand te zetten. Tik op het homescreen en houd eventjes ingedrukt, waarna er onderin drie knoppen verschijnen. Kies voor ‘Aanpassen’ om alle opties te tonen.

Door van links naar rechts te vegen, kun je bijvoorbeeld bepalen waar de zoekbalk van de Google-app komt te staan, hoe groot app-icoontjes moeten zijn en welke indeling er in de app-drawer wordt gebruikt. Handig, maar we raden aan alle opties rustig door te lopen om te zien wat jij het fijnst vindt.

4. Bewegingen gebruiken

Als het scherm van de OnePlus 3 is uitgeschakeld, betekent dit niet dat je er niks meer mee kunt. In de instellingen vind je onder ‘Persoonlijk’ namelijk de optie ‘Bewegingen’. Schakel je hier de verschillende functies in, dan kun je bijvoorbeeld een O op het scherm tekenen om de camera-app te starten, of een V maken om de zaklamp aan te zetten. Met een dubbele tik kun je bovendien de smartphone aan zetten, wat je weer wat moeite scheelt.

5. Notificatieknopje

Een fijne feature van de OnePlus 3 is het fysieke schuifje aan de zijkant, die – net als bij de OnePlus 2 – wordt gebruikt om te schakelen tussen de verschillende notificatie-opties. Hierbij heb je de keuze uit Alle notificaties, Prioriteitsmeldingen of Stil. In de instellingen (bij ‘Schuifregelaar meldingen’) kun je precies bepalen wat je wel of niet te zien of te horen krijgt als je je telefoon op ‘Prioriteit’ zet. Ook kun je instellen dat je zelfs geen alarmen meer hoort als je de Stil-modus activeert.

oneplus 3 tips

6. Shelf

Wanneer je vanaf het homescreen naar links veegt, kom je terecht bij de ‘Shelf’, een functie van Oxygen OS waar je handige widgets en apps kwijt kunt. Je voegt nieuwe widgets toe door op de blauwe actieknop rechtsonder te tikken, al kun je zo ook je favoriete contacten toevoegen.

Gebruik je de Shelf echter nooit, dan kun je de functie net zo goed uitschakelen. Dit doe je door op het homescreen te drukken en vast te houden, voor ‘Aanpassen’ te kiezen en op het schakelaartje achter ‘Shelf inschakelen’ te tikken. Er gebeurt dan vervolgens niets als je naar links veegt.

7. Notificaties bekijken met een handbeweging

Sinds Lollipop heeft Android een Ambient display-functie, die het mogelijk maakt om snel te checken welke notificaties je hebt ontvangen, zonder het scherm helemaal te hoeven inschakelen. Het is echter ook mogelijk om berichten te checken door met je hand kort boven het scherm te zwaaien. Ga hiervoor naar ‘Instellingen > Weergave > Ambient display’ en schakel hier ‘Nabijheidsontwaken’ in. Wanneer je het scherm van de OnePlus 3 vervolgens uitschakelt, kun je met een handbeweging zien of je berichten hebt ontvangen waar je (snel) op moet reageren.

8. Wijzig de snelle instellingen

Als gezegd heeft de OnePlus 3 een vrijwel kale versie van Android, waarin je dus van boven naar beneden veegt om de snelle instellingen te tonen. Wat je wellicht niet weet, is dat je de plek van de instellingen kunt aanpassen. In het menu vind je rechtsboven een klein knopje (een pennetje), en als je die aantikt, kun je de volgorde van de instellingen aanpassen. Sla je wijzigingen op als je klaar bent, of druk op het andere knopje om de oorspronkelijk volgorde te herstellen.

9. Laat de interface (nog) sneller aanvoelen

oneplus 3 tips

Door de vlotte hardware is de OnePlus 3 één van de snelste smartphones van dit moment, maar het is mogelijk om de smartphone nog sneller aan te laten voelen. Hiervoor dien je wat dieper de instellingen in te duiken, want je moet eerst de opties voor ontwikkelaars activeren. Hiervoor moet je bij ‘Instellingen > Over de telefoon’ naar het Buildnummer gaan en hier zeven keer op tikken. Hierna verschijnt in het instellingenscherm het knopje ‘Opties voor ontwikkelaars’.

Je maakt de interface van de OnePlus 3 sneller door de animaties iets te versnellen. Onder ‘Tekening’ vind je hiervoor de benodigde opties. Kies bij de Vensteranimatieschaal, Overgangsanimatieschaal en Duur van animatieschaal voor 0,5x. Heb je dit gedaan, dan moet je het scherm uit zetten en het toestel weer ontgrendelen. Je zult merken dat het toestel dan nog sneller aanvoelt dan voorheen.

10. Kleur van het notificatielampje

oneplus 3 tips

Via een led-lampje laat de OnePlus 3 zien dat je een WhatsApp-bericht, vermelding op Facebook of een e-mail hebt ontvangen. Gebruikers kunnen makkelijk de kleur van het lampje veranderen, wanneer je het toestel bijvoorbeeld oplaadt. Het is ook mogelijk om per app te bepalen welk kleurtje wordt gebruikt.

In het instellingenmenu vind je onder ‘Persoonlijk’ de optie ‘Aanpassing’. Kies hier voor ‘LED-notificaties’ om het benodigde menu te openen.

11. Fysieke of virtuele navigatieknoppen

Wanneer je de OnePlus 3 voor het eerst opstart en installeert, wordt er gevraagd of je gebruik wil maken van de fysieke knoppen, of de virtuele knoppen die je bij veel andere Android-smartphones terugziet. Bij de fysieke knoppen gebruik je de vingerafdrukscanner als homeknop, met daarnaast de knopjes om terug te gaan of het multitaskscherm te openen.

Het is ook mogelijk om achteraf te bepalen welke optie je het liefst gebruikt. Bij ‘Instellingen > Knoppen’ zie je ‘Schermnavigatiebalk’ staan, die ervoor zorgt dat onderaan het scherm de bekende knoppen van Android verschijnen, en de knopjes bij de vingerafdrukscanner niet meer zijn ingeschakeld. Het is ook mogelijk om de recent- en terug-knop om te wisselen, net zoals Samsung dat bij zijn toestellen doet.

Heb jij nog handige OnePlus 3 tips? Deel ze in de comments hieronder!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu