11 handige tips om meer uit de OnePlus 5 te halen

Wouter Nijsen
13 september 2017, 14:23
6 min leestijd
11 handige tips om meer uit de OnePlus 5 te halen

Heb je een OnePlus 5 aangeschaft en ben je benieuwd waar het toestel allemaal toe in staat is? Check dan ons overzicht met tips om alle mogelijkheden te benutten.

Lees verder na de advertentie.

Handige OnePlus 5 tips op een rijtje

1. Lees- en nachtmodus activeren

Eén van de handigste features van de OnePlus 5 is de leesmodus. Hiermee verander je het scherm in iets dat oogt als een e-reader, doordat alle kleuren worden vervangen door grijstinten. Dit is niet alleen rustiger voor je ogen, maar het zorgt er ook voor dat je minder wordt afgeleid door alle felle kleuren die je op websites ziet. Bovendien is het energiezuiniger.

oneplus 5 tips

Het inschakelen van de leesmodus is heel simpel. Open het snelle instellingen-paneel door vanaf het homescreen van boven naar onderen te swipen. Tik vervolgens op het leesmodus-icoontje om de optie in te schakelen.

De OnePlus 5 heeft ook een ingebouwde nachtmodus. Ook die kun je inschakelen vanuit het snelle instellingen-paneel, maar je hebt meer opties wanneer je naar ‘Instellingen > Weergave > Nachtmodus’ gaat. Hier geef je aan of de nachtmodus automatisch moet worden ingeschakeld en wanneer dit gebeurt. Bovendien kun je de sterkte van de nachtmodus bepalen.

2. De Shelf personaliseren

OnePlus levert de 5 met een relatief kale versie van Android, maar voert wel enkele aanpassingen door. Eén daarvan is de Shelf, die je ziet wanneer je vanaf het homescreen naar rechts swipet. De Shelf is een overzicht van je recente contacten, favoriete apps, geeft je de optie om direct een herinnering in te stellen en toont systeeminformatie.

Wat je misschien niet weet, is dat je de Shelf ook kunt personaliseren en uitbreiden. Met het ronde actieknopje rechtsonder voeg je een widget toe, terwijl je ook de positie van de widgets kunt aanpassen. Dit doe je door een widget even in te drukken, te wachten en vervolgens te slepen. Gebruik je de Shelf liever niet, dan kun je ‘m ook gewoon uitschakelen. Tik op je homescreen, houd even ingedrukt, tik op ‘Instellingen’ en schakel Shelf vervolgens uit.

3. Lange screenshots

Je maakt op de OnePlus 5 een screenshot door de aan/uit- en volume omlaag-knop tegelijk in te drukken. In het scherm dat vervolgens verschijnt, zie je rechtsonder een knopje om een langere screenshot te maken. De smartphone scrollt dan automatisch naar beneden om meer vast te leggen. Je dient vervolgens op het scherm te tikken wanneer je tevreden bent met de schermafbeelding. Dit is enorm handig wanneer je een WhatsApp-gesprek wilt delen of een volledige webpagina als afbeelding moet bewaren.

4. Split-screen multitasken

Eén van de belangrijkste features van Android 7.0 (Nougat), dat ook op de OnePlus 5 draait, is de splitscreenmodus om te multitasken. Het kan echter even zoeken zijn hoe je die precies activeert en gebruikt. Heb je twee of meer apps geopend, druk dan op de multitaskknop.

oneplus 5 tips

Tik vervolgens op de app die je wilt vastzetten en sleep ‘m naar de boven- of onderkant van het scherm. Vervolgens kies je een tweede app om er naast te gebruiken. De applicaties verschijnen nu onder en boven elkaar, tenzij je de OnePlus 5 in landschapsmodus houdt. Dan kun je de apps naast elkaar gebruiken, waardoor multitasken een stuk makkelijker wordt.

→ Lees ook onze uitgebreide OnePlus 5 review

5. Knoppen aanpassen

oneplus 5 tips

De functies van de knoppen aan de zijkanten van de OnePlus 5 en onder het scherm zijn naar wens aan te passen. Ga hiervoor naar ‘Instellingen > Knoppen’, waarna je de vele verschillende opties in beeld krijgt. Zo kun je de volgorde van de knoppen onder het scherm aanpassen en aangeven wat er gebeurt wanneer je lang op de homeknop drukt. Neem daarom eens een kijkje in de instellingen, want je kunt veel meer met de knoppen dan je zou denken.

6. Bewegingen

Net als bij de OnePlus 5 kun je verschillende bewegingen aan acties koppelen. Zo is het mogelijk om een screenshot te maken door met drie vingers te slepen, of kun je twee keer op het scherm tikken om het toestel te ontwaken. Daarnaast kun je tekens instellen om bepaalde acties uit te voeren. Teken bijvoorbeeld de letters ‘O’ om de camera te openen, of swipe de letter ‘V’ om een video op te nemen. Alles opties vind je via ‘Instellingen > Aanpassing > Bewegingen’.

7. Niet storen-modus voor games

oneplus 5 tips

Niets is vervelender dan wanneer je tijdens het spelen van een game notificaties in beeld krijgt. Daar heeft OnePlus wat op bedacht in de vorm van de Niet storen-modus. De modus dien je eerst te activeren via ‘Instellingen > Speelt, Niet Storen ‘.

Vervolgens kun je bij ‘Apps toevoegen’ de games kiezen waarbij je tijdens het spelen niet gestoord wil worden door meldingen. Daarnaast kun je de capacitieve knoppen aan de onderkant van het scherm uitschakelen, om te voorkomen dat je per ongeluk het spel afsluit.

8. Makkelijker met één hand

Door zijn 5,5 inch-scherm is de OnePlus 5 een grote smartphone. Dat wil echter niet per se zeggen dat je twee handen nodig hebt om het toestel goed te kunnen bedienen. Er is namelijk een optie om het snelle instellingen-scherm beter bereikbaar te maken wanneer je de 5 in één hand vasthoudt.

Tik op het homescreen en houd je vinger even ingedrukt. Ga vervolgens naar ‘Instellingen’ en zorg dat de optie ‘Veeg omlaag’ is ingeschakeld. Heb je dit gedaan, dan hoef je niet per se vanaf de bovenkant naar beneden te vegen om het paneel te openen.

9. Lift to wake

Net als veel andere smartphones heeft de OnePlus 5 een feature waarmee het scherm automatisch wordt ingeschakeld als je een melding ontvangt. Het is echter ook mogelijk om in te stellen dat het scherm zich inschakelt wanneer je de smartphone oppakt. Ga hiervoor naar ‘Instellingen > Weergave’ en schakel de functie ‘Ambient display’ in.

oneplus 5 tips

Heb je dit gedaan, dan verschijnt ook de optie ‘Scherm opheffen’, die je moet activeren om met de zogeheten ‘life to wake’-functie aan de slag te kunnen. Wanneer je de OnePlus 5 vervolgens weglegt en je pakt het toestel dan weer op, dan ontwaakt het scherm vanzelf, waarbij je eventuele notificaties direct in beeld ziet.

10. Bestanden verbergen met de secure box

oneplus 5 tips

Een handige en verborgen functie van de OnePlus 5 is de zogeheten secure box. Hiermee kun je bestanden verbergen, zodat niet iedereen ze zomaar kan zien of openen. De secure box vind je in de Bestandsbeheerder-app, die standaard op de OnePlus 5 is geïnstalleerd.

Open de app, tik op de speciale map rechtsonder en voer een pincode in. Vervolgens kun je bestanden aan de toevoegen door ze in de bestandsbeheerder te selecteren, op de opties te tikken en dan voor ‘Instellen als beveiligd’ te kiezen. Handig voor als je bepaalde foto’s, documenten of andere data privé wil houden.

11. Sla foto’s op in het RAW-formaat

Maak je graag en veel foto’s met je smartphone en wil je serieuzer ter werk gaan, dan kun je ervoor kiezen om beelden in het RAW-formaat op te slaan. Door dit formaat kun je foto’s makkelijker en uitgebreid bewerken in bijvoorbeeld Photoshop of Lightroom.

oneplus 5 tips

Je slaat foto’s op als RAW door in de camera-app de Pro-modus te openen, waarna je bovenin een RAW-knopje ziet. Hiermee kun je aangeven of foto’s in dit formaat moeten worden opgeslagen.

Heb je zelf nog een handige tip voor de OnePlus 5? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Lees het laatste nieuws over OnePlus

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu