Stappenplan: ongewenste apps verwijderen zonder roottoegang

Gijs Ettes
5 oktober 2015, 18:30
4 min leestijd
Stappenplan: ongewenste apps verwijderen zonder roottoegang

Hoewel diverse smartphonefabrikanten zijn afgestapt van het meeleveren van bloatware, komt het nog geregeld voor dat nieuwe toestellen zijn voorzien van ongewenste apps.  Wij laten zien hoe je ze gemakkelijk en zonder roottoegang verwijdert.

Lees verder na de advertentie.

Veel mensen die kiezen voor een Nexus-toestel van Google doen dat niet alleen vanwege  de snelle en regelmatige updates, maar ook om  de afwezigheid van bloatware. Op telefoons als de Nexus 5X en Nexus 6P staat afgezien van de apps van Google geen overbodige software, zoals een zware skin of multimedia-app die je toch niet gebruikt. Daardoor hebben Nexus-toestellen uit de doos meer vrije opslagruimte en voelen ze vaak een stuk soepeler aan.

Koop je een toestel van Samsung, LG of Asus, dan is dat vaak  wel anders, waardoor  systeemsoftware een veel groter deel van de opslagruimte opslokt.  In sommige gevallen kun je ongewenste apps verwijderen, maar vaak is dat alleen mogelijk door je toestel te rooten en gebruik te maken van een app als Titanium Backup (meer daarover hier).

Bloatware verwijderen zonder root

Er is echter ook een mogelijkheid om zonder roottoegang overbodige software van je toestel te halen. Het enige dat je nodig hebt is een pc of Mac, de Android Debug Bridge (ADB) en het programma Debloater. Hieronder lopen we je stapsgewijs door het proces, dat slechts  een paar minuten in beslag neemt.

1. Usb-foutopsporing inschakelen

ongewenste apps verwijderen

Om je pc of Mac in staat te stellen om wijzigingen aan je Android aan te brengen, is het van belang dat usb-foutopsporing is ingeschakeld. Ga hiervoor eerst naar ‘Instellingen > Over de telefoon (Toestel-info)’ en tik een aantal keer op het ‘Buildnummer’ om de ontwikkelaarsopties in te schakelen. Vervolgens ga je naar ‘Instellingen > Ontwikkelaarsopties’ en schakel je usb-foutopsporing in. Verbind je Android-toestel daarna  met de computer.

Mocht je toestel niet door de computer herkend worden, dan is het wellicht nodig om aanvullende drivers te installeren. Een zoekopdracht via  Google (bijvoorbeeld op ‘Galaxy S6 Windows drivers’) levert doorgaans het juiste resultaat op.

2. ADB installeren

De Android Debug Bridge is een tool die Google heeft gemaakt  voor app-ontwikkelaars en die fungeert als een brug tussen ontwikkelaars en apps. Het stelt hen in staat om eventuele fouten op te sporen en te verhelpen, al kan iedereen ADB gebruiken om te praten met zijn of haar Android-toestel. In dit geval zetten  we ADB in  voor het verwijderen van bestanden van het toestel.

ongewenste apps wissen

Maak je gebruik van een Windows-pc, dan kun je deze eenvoudige installer downloaden om alle benodigde bestanden werkend te krijgen. Op de Mac is het iets gecompliceerder. Hier moet je eerst dit Android.zip-bestand downloaden en uitpakken op je desktop. Open de Android-map en de  Terminal (via ‘Finder > Programma’s > Hulpprogramma’s’) en sleep het adb-bestand in het venster van Terminal.

Tik vervolgens het commando  devices  in en druk op  enter. ADB wordt nu gestart, maar heeft wel permissie van je Android-toestel nodig om te kunnen draaien.  Hiervoor verschijnt een melding op je smartphonescherm die je moet goedkeuren. Daarna kun je verder met stap 3.

3. Aan de slag met Debloater

Debloater is ervoor zowel Windows als Mac en is het programma dat we gebruiken om bloatware en ongewenste apps te verwijderen. Via deze link kun je de laatste versie downloaden. Helaas ondersteunt niet elk toestel Debloater; bij bijvoorbeeld de Galaxy S6 of S6 Edge kun je alleen apps uitschakelen of onzichtbaar maken en niet blokkeren.

Als je aan de slag gaat met Debloater is het van belang dat je weet wat je doet. Door systeem-apps te blokkeren die essentieel zijn voor Android kun je er immers voor zorgen dat het systeem instabiel loopt of vast blijft hangen. Druk na het starten van de applicatie op ‘Read all packages’ en je krijgt een overzicht van alle apps op het toestel. De lijst bevat zowel programma’s die standaard zijn geĂŻnstalleerd als apps die je zelf uit Google Play hebt geplukt.

debloater

Veel hiervan (waaronder android.app.launcher, android.app.accesscontrol en  het Google Services Framework) zijn nodig om Android stabiel te laten draaien en moet je dus niet blokkeren. Scrol je door de lijst, dan zul je echter ook voorgeĂŻnstalleerde software – denk aan de Microsoft-apps op Samsung-toestellen – vinden die je zonder problemen kunt weghalen. Klik op het vakje dat voor  de desbetreffende app staat en vervolgens op ‘Apply’ . Om specifieke apps te zoeken, kun je op ‘Filter’ drukken, waarna een zoekveld verschijnt. Voer bijvoorbeeld ‘Samsung’ in om te zien welke apps de fabrikant op het toestel heeft gezet.

Heb je per abuis een app geblokkeerd die eigenlijk ingeschakeld zou moeten blijven, dan kun je altijd je toestel opnieuw met je computer koppelen en Debloater opstarten. Haal het vinkje weg, druk op Apply en de app verschijnt weer op je toestel. Met de knop ‘Unblock All Packages’ herstel je alle geblokkeerde apps. Handig als je niet precies weet welke uitgeschakelde app voor problemen zorgt.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu