De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Zo vind je de snelste openbare wifi-netwerken met je Android-smartphone

Thomas Haenen
23 januari 2018, 9:16
2 min leestijd
Zo vind je de snelste openbare wifi-netwerken met je Android-smartphone

Twijfels over de snelheid van wifi in de trein, of haperende verbindingen bij de Starbucks? Android 8.1 maakt het makkelijker om snelle wifi-netwerken te vinden.

Lees verder na de advertentie.

Openbare wifi-netwerken snelheid controleren

Heb je een kleine databundel bij je abonnement, dan zijn openbare wifi-netwerken vaak een uitkomst. Zo kun je onderweg toch nog bereikbaar blijven in je favoriete apps. Helaas zijn ze vaak ook ontzettend onvoorspelbaar. Soms razendsnel, soms valt de verbinding om de haverklap weg. Doorgaans weet je pas nadat je verbonden bent wat voor wifi je kunt verwachten.

Die onzekerheid neemt Google weg met een nieuwe feature in Android. Bij de wifi-instellingen krijg je straks automatisch te zien hoe snel een openbaar netwerk is. Naast elke verbinding staat één van de vier labels: Slow, OK, Fast of Very Fast. Met een langzame verbinding kun je hooguit tekstberichten versturen via WhatsApp, terwijl heel snel internet genoeg is om YouTube of Netflix te streamen in hd-kwaliteit.

Alleen op Android 8.1

Helaas werkt de feature vooralsnog alleen op Android 8.1. Die versie van het besturingssysteem staat slechts op een handjevol smartphones van Google zelf, waaronder de Nexus 6P, de Google Pixel en Pixel 2. Het zal het nog wel even duren voor andere smartphones bijgewerkt worden. Velen ontvangen pas dit voorjaar een update naar Android 8.0 (Oreo); versie 8.1 volgt waarschijnlijk pas later in het jaar.

Ben jij onderdeel van de minder dan één procent die een smartphone met Android 8.1 loopt? Dan wordt de wifi-snelheid automatisch getoond op jouw smartphone. Desgewenst kun je de info ook weer uitschakelen, door bij de instellingen naar ‘Geavanceerde wifi-instellingen’ te gaan en daar ‘Network rating provider’ uit te zetten.

Pas op: openbare wifi-netwerken zijn vaak het doelwit van criminelen. Voor kwaadwillenden is het relatief makkelijk om via een openbaar netwerk al je activiteit bij te houden, en persoonlijke gegevens te stelen. Daardoor kun je het beste gevoelige applicaties en websites vermijden op openbare netwerken. Of volg onze tips voor veilig gebruik van een openbaar wifi-netwerk.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu