Zo beperk je de gevaren van een openbaar wifi-netwerk
Thomas Haenen

Leuk, zo’n gratis wifi-netwerk in de trein of supermarkt, maar in de praktijk is het vaak onveilig. Gelukkig ben je met deze vier tips een stuk veiliger.

Zo maak je openbare wifi veilig

Steeds vaker zijn gratis en openbare wifi-netwerken het doelwit van criminelen. Zij maken bijvoorbeeld een eigen openbaar wifi-netwerk aan dat voor iedereen toegankelijk is. Vervolgens is het voor kwaadwillenden relatief makkelijk om al je activiteit op dit netwerk bij te houden, en zo toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens. Met onderstaande tips beperk je de risico’s.

Openbare wifi veilig

1. Krijg je de juiste inlogschermen te zien?

Bij veel wifi-netwerken krijg je vooraf een inlogscherm te zien. Denk bijvoorbeeld aan ‘Wifi in de Trein’ bij de NS. Voordat je dat netwerk gebruikt, moet je eerst je akkoord geven. Ook hotelwifi heeft vaak zo’n inlogpagina. Krijg je zo’n pagina niet te zien terwijl je hem wel verwacht, dan heb je mogelijk te maken met iemand die zich voordoet als zo’n gratis netwerk. Zorg dat je dit netwerk vermijdt.

2. Gebruik alleen mobiel internet, download vooraf

Heb je moeite met het onderscheiden van veilige en onveilige netwerken? Dan kun je gratis netwerken het beste volledig vermijden. Bij de meeste abonnementen krijg je vaak een grote mobiele databundel, waarmee je aardig uit de voeten kunt. Bovendien is mobiel internet via 4G op de meeste plekken zelfs sneller dan wifi.

Heb je een kleinere databundel, dan zijn er manieren om het dataverbruik onderweg binnen de perken te houden. Veel mensen gebruiken gratis wifi voor navigatie, zo blijkt uit het onderzoek. De meeste navigatie-apps, zoals Google Maps en Here WeGo, bieden echter een offlinemodus. Zo kun je de kaarten vooraf downloaden. Ook Spotify, Netflix en andere apps laten je muziek en video vooraf downloaden.

android vpn

3. Gebruik een VPN

Om gevoelige informatie af te schermen van kwaadwillenden, kun je ook een VPN gebruiken. Een VPN versleutelt en anonimiseert je verkeer en houdt pottenkijkers buiten de deur. Hoewel een VPN instellen op Android iets meer moeite kost, zorgt het wel voor behoorlijk wat extra zekerheid.

4. Vermijd gevoelige applicaties en websites

Ga je toch het internet op, vermijd dan gevoelige diensten. Log bijvoorbeeld niet in via websites en doe geen bankzaken op een openbaar wifi-netwerk. Als criminelen meekijken terwijl je daarmee bezig bent, hebben ze zo je wachtwoord te pakken. Beperk je tot sites die weinig kwaad kunnen.

Bezoek bij twijfel over je wifi-netwerk alleen websites met https. Je maakt dan een beveiligde verbinding met een website, waarbij je gegevens privé blijven en niemand deze kan onderscheppen. Je herkent https-websites aan het slotje linksboven in beeld.

Lees het laatste nieuws over Android

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.