Leuk, zo’n gratis wifi-netwerk onderweg, in een cafĂ© of winkelcentrum. In de praktijk is het vaak onveilig. Gelukkig ben je met onze vier tips een stuk veiliger, als je toch besluit zo’n openbaar netwerk te gebruiken.
Lees verder na de advertentie.
Zo maak je openbare wifi veilig(er)
Steeds vaker zijn gratis en openbare wifi-netwerken het doelwit van criminelen. Zij maken bijvoorbeeld een eigen openbaar wifi-netwerk aan dat voor iedereen toegankelijk is. Vervolgens is het voor kwaadwillenden relatief makkelijk om al je activiteit op dit netwerk bij te houden, en zo toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens.
Daarom is het slimmer om via je mobiele verbinding te internetten via een hotspot. Dat is stukken veiliger, en in – in het geval van veel openbare wifi-netwerken – ook aanzienlijk sneller. Heb je een kleine databundel en besluit je toch een openbaar wifi-netwerk te gebruiken, houd dan rekening met de volgende vier zaken.
1. Krijg je de juiste inlogschermen te zien?
Bij veel wifi-netwerken krijg je vooraf een inlogscherm te zien. Denk bijvoorbeeld aan ‘Wifi in de trein’ van NS. Voordat je dat netwerk gebruikt, moet je eerst je akkoord geven. Ook wifi in hotels of winkelcentra heeft vaak zo’n inlogpagina. Krijg je de pagina niet te zien terwijl je hem wel verwacht, dan heb je mogelijk te maken met iemand die zich voordoet als zo’n gratis netwerk. Zorg dan dat je dit netwerk vermijdt.
2. Gebruik alleen mobiel internet, download vooraf
Heb je moeite met het onderscheiden van veilige en onveilige netwerken? Dan kun je gratis netwerken het beste helemaal vermijden. Bij de meeste abonnementen krijg je vaak een grote mobiele databundel, waarmee je aardig uit de voeten kunt. Bovendien is mobiel internet via 4G op de meeste plekken sneller dan wifi.
Heb je een kleinere databundel, dan zijn er manieren om het dataverbruik onderweg binnen de perken te houden. Veel mensen gebruiken gratis wifi voor navigatie, zo blijkt uit het onderzoek. De meeste navigatie-apps, zoals Google Maps en Here WeGo, bieden echter ook een zogenaamde offline-modus. Zo kun je de kaarten vooraf downloaden. Ook Spotify, Netflix en andere apps laten je muziek en video vooraf downloaden. Daarmee voorkom je dat je een onveilig openbaar wifi-netwerk hoeft te gebruiken.
→ In 5 stappen offline navigeren met Google Maps
3. Gebruik een VPN
Om gevoelige informatie af te schermen van kwaadwillenden, kun je ook een VPN gebruiken. VPN staat voor Virtual Private Network en versleutelt en anonimiseert je verkeer. Zo worden pottenkijkers buiten de deur gehouden. Hoewel een VPN instellen op Android iets meer moeite kost, zorgt het wel voor behoorlijk wat extra zekerheid.
4. Vermijd gevoelige applicaties en websites
Ga je toch het internet op, vermijd dan gevoelige diensten. Log bijvoorbeeld niet in via websites en handel geen bankzaken af via een openbaar wifi-netwerk. Als criminelen meekijken terwijl je daarmee bezig bent, hebben ze zo je wachtwoord te pakken. Beperk je ook tot sites die weinig kwaad kunnen.
Bezoek over het wifi-netwerk ook alleen websites met https in de adresbalk. De beveiliging met die site is dan namelijk veilig, zo blijven je gegevens privé en kan niemand deze onderscheppen. Je herkent https-websites aan het slotje linksboven in beeld.
Lees het laatste beveiligingsnieuws op Android Planet:
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 21 (26 mei)
- Smartphones worden binnen minuten gekraakt, en het kost bijna niets (25 mei)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 20 (19 mei)
- Pas op voor ChatGPT-malware: dat iets goed werkt is geen teken dat het veilig is (9 mei)
- Krijgt jouw telefoon een Android-update? Check het in ons overzicht – week 18 (5 mei)
Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.