Heb je een nieuwe telefoon? Tof! Gooi je oude toestel niet weg, want er zijn meer dan genoeg partijen die er goede dingen mee kunnen doen. Bij deze organisaties kun je een oude telefoon inleveren.
Lees verder na de advertentie.
Oude telefoon inleveren? Dat kan bij deze organisaties
De gemiddelde smartphone heeft een levensduur van een paar jaar. Hierna belandt het merendeel van de toestellen in een keukenlaatje of worden ze zelfs weggegooid. Dat is zonde, want oude telefoons zijn geld waard.
Door een oude telefoon in te leveren kun je bijvoorbeeld het leven van zieke kinderen en dementerende mensen verbeteren, helpen bij de opleiding van geleide honden of iets aan de klimaatcrisis doen. Hieronder bespreken we organisaties die goede dingen kunnen doen met jouw oude telefoon.
1. CliniClowns
Bij CliniClowns staan ze te springen om je oude telefoon. De organisatie, die zich inzet voor zieke kinderen en mensen met dementie, krijgt een vergoeding per toestel.
Dit geld wordt gebruikt om clowns naar zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie te sturen. Zodoende kunnen zij hun aandacht even op iets anders focussen en voelen zij zich gezien en begrepen.
Voor het inzamelen van oude telefoons werkt CliniClowns samen met Eeko. Deze organisatie heeft inzamelpunten door heel Nederland, bijvoorbeeld in bouwmarkten en electronicawinkels. Verder is het mogelijk om een gratis inzamelbox aan te vragen. Dat is handig op het moment dat je een grote hoeveelheid mobieltjes of telefoons gaat inzamelen.
Eeko zorgt ook voor de verdere verwerking. Bruikbare smartphones en tablets worden doorverkocht, defecte modellen gerepareerd en compleet defecte telefoons worden gerecycled.
→ Bezoek de website van CliniClowns
2. Wecycle
Ook bij Wecycle kun je oude telefoons inleveren. De dienst heeft meer dan 13,000 inzamelpunten door heel Nederland.
Je vindt deze inleverpunten onder meer in (grote) supermarkten, tuincentra en bij milieustraten. Bij Wecycle kun je niet alleen oude telefoons inleveren, maar ook andere elektronische apparaten.
Wecycle is een recycledienst. Men verzamelt elektronisch afval (e-waste) om het vervolgens op een verantwoorde manier te recyclen. Het doel is om zoveel mogelijk grondstoffen te hergebruiken. Bij een telefoon komt het erop neer dat zaken als de accu, plastic en rubber opnieuw gebruikt worden.
→ Bezoek de website van Wecycle
3. Stichting Aap
Veel mensen zijn gek op apen, maar toch zorgen we lang niet altijd goed voor ze. Zoals de naam doet vermoeden wil Stichting Aap dit veranderen. Deze club vangt verwaarloosde apen en andere exotische zoogdieren op, om ze vervolgens te verzorgen.
Stichting Aap redt onder meer dieren die illegaal als huisdier werden gehouden, of eenzaam zaten opgesloten. Ook zet de organisatie zich in om het probleem bij de kern aan te pakken. Stichting Aap pleit onder meer voor betere wetten, om zo het lijden van exotische dieren te stoppen.
Dit alles kost natuurlijk geld. Je kunt de stichting daarom steunen door je oude smartphone bij ze in te leveren. Vraag hiervoor een inzamelzakje aan via de website van Stichting Aap. Je kunt ook oude cartridges inleveren.
Is het zakje gevuld? Lever deze dan in bij een inzamelpunt. Deze inleverbakken vind je bijvoorbeeld wijkcentra, dierenartsen en dierenspeciaalzaken.
→ Bezoek de website van Stichting Aap
4. KNGF Geleidehonden
Ben je gek op viervoeters? Overweeg dan je oude telefoon bij KNGF Geleidehonden in te leveren.
Voor ieder ingeleverd exemplaar krijgt de stichting een vergoeding. Dat geld wordt gebruikt om honden op te leiden. Zodra de professionele training is afgerond, gaan de viervoeters aan de slag om mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk te laten leven.
Wil je je oude telefoon inleveren bij KNGF? De inzamelpunten staan vooral bij dierenartsen en dierenspeciaalzaken. Net als bij andere goede doelen kun je ook in één keer meerdere telefoontjes opsturen door een inzamelbox aan te vragen. Je kunt ook oude cartridges bij KNGF Geleidehonden inleveren.
→ Bezoek de website van KNGF Geleidehonden
Zelf je goede doel kiezen?
Er zijn ontzettend veel goede doelen in Nederland. Het is dan ook onbegonnen werk om ze allemaal hier op te noemen. Wie door de bomen het bos niet meer ziet, moet even op de website van Eeko rondkijken.
Eeko is de logistieke partner van heel veel Nederlandse goede doelen. Men werkt onder meer samen met Stichting Hulphond, het Wereld Natuur Fonds en Stichting Terre des Hommes. Bij Eeko kun je oude mobieltjes ook doneren aan meerdere dierentuinen en dierenverblijfplaatsen, zoals Diergaarde Blijdorp en de zeehondencrèche in Pieterburen.
Eeko heeft inzamelpunten door heel Nederland. Per locatie zie je voor welk goed doel er geld wordt ingezameld. Eeko is hierbij verantwoordelijk voor de inzameling en verdere recycling van e-waste. Vervolgens krijgt het goede doel in kwestie een stuk van de vergoeding.
→ Bezoek de website van Eeko
Tip: Zit er geen inleverpunt van het goede doel dat jij wil steunen in de buurt? Geen probleem! Je kunt je oude telefoon namelijk alsnog inleveren bij één van de inzamelpunten van Eeko. Doe het toestel simpelweg in een zakje en noteer duidelijk voor welke organisatie de donatie is. Vervolgens zorgt Eeko ervoor dat de opbrengsten van je oude telefoon bij de juiste organisatie terechtkomen.
Let op: dit moet je doen voordat je een oude telefoon inlevert
Waar je je oude smartphone ook heenbrengt: zorg dat het toestel helemaal ‘leeg’ is. Dit betekent: zorg dat ‘ie is teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Hierdoor worden al jouw persoonlijke apps, bestanden, foto’s en eventuele vergrendelmethoden (zoals een vingerafdruk of gezichtsscan) gewist.
Op die manier kan het goede doel in kwestie het toestel hergebruiken of doorverkopen én belandt jouw gevoelige informatie niet op straat. In onderstaand artikel (en video) leggen we tot in detail uit hoe je de fabrieksinstellingen moet terugzetten.
→ Verder lezen: 4 manieren om de fabrieksinstellingen van je Android terug te zetten
Ook een optie: oude telefoon inleveren voor geld
Naast dat je een oude telefoon kunt doneren, kun je ‘m natuurlijk ook inleveren voor geld. Dit doe je het makkelijkst tijdens de aanschaf van een nieuw exemplaar. Bij steeds meer winkels en providers kun je namelijk je oude telefoon inleveren en zo ‘korting’ krijgen op een nieuwe smartphone.
Dit werkt onder meer zo bij de MediaMarkt, Coolblue en Odido. Het bedrag dat je voor je oude telefoon ontvangt hangt natuurlijk af van het model. Zo levert een spiksplinternieuwe Samsung Galaxy S23 uiteraard veel meer op dan een gedateerde Nokia. De inleverprijs is ook afhankelijk van de uiterlijke conditie, eventuele defecten en toebehoren.
→ Lees ook: 9 nieuwe manieren om je oude telefoon een tweede leven te geven
- Een telefoon af en toe resetten: broodnodig, of overbodig? (22 sept)
- F1 TV op je televisie met Android TV: zo installeer je de app (21 sept)
- Zo zet je een VPN op de Chromecast (en krijg je meer films en series) (20 sept)
- Deze apps kun je veilig verwijderen van je Samsung-telefoon (20 sept)
- Tip: Zo maak je snel ruimte vrij in Google Foto’s (18 sept)
Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.