Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Hoe herken je een phishing-e-mail? 6 tips om veilig te blijven

Erwin Vogelaar
5 februari 2018, 19:20
4 min leestijd
Hoe herken je een phishing-e-mail? 6 tips om veilig te blijven

Phishing-e-mails hebben het op je gegevens en identiteit gemunt en kunnen er extreem realistisch uitzien. Hoe zorg je ervoor dat je er toch niet intrapt? Android Planet geeft je een aantal tips.

Lees verder na de advertentie.

Phishing-e-mails herkennen

Bij het schrijven over veiligheid op Android-smartphones, moeten we phishing-e-mails niet vergeten. Deze haast authentiek lijkende e-mails proberen je te verleiden om op een linkje te klikken of een bijlage te downloaden, met alle gevolgen van dien.

Op smartphones zijn deze e-mails op unieke manieren gevaarlijk. Bijvoorbeeld omdat je niet, zoals achter je computer, even makkelijk met je muis over een linkje kan zweven om te zien wat er achter schuilt. Tevens kunnen smartphones met één verkeerde link overgenomen worden. Daarom hebben we een serie tips voor je op een rij gezet waaraan je een phishing-e-mail herkent.

1. Controleer het e-mailadres

Een verkeerd e-mailadres is een van de belangrijkste manieren om een phishing-e-mail te herkennen. Aangezien de naam bij het adres makkelijk kan worden aangepast, moet je focus op het e-mailadres zelf liggen. Soms klopt dit adres overduidelijk niet, maar andere keren is het minder goed te zien.

phishing-e-mails

Een e-mail van een adres dat eindigt op @facebooksupport.com oogt bijvoorbeeld echt, maar Facebook stuurt zijn e-mails via @support.facebook.com. Een e-mail van @lng.nl lijkt van de bank te komen, maar stiekem wordt er een kleine ‘L’ in plaats van een hoofdletter ‘i’ gebruikt. Bestaat het e-mailadres uit een serie vreemde tekens? Dan is het direct duidelijk dat je hier te maken hebt met phishing.

2. Controleer taalgebruik en spelling

De tweede hint dat je te maken hebt met een phishing-e-mail is het taalgebruik inclusief spelling. Officiële e-mails worden meestal door meerdere personen streng nagekeken voordat ze worden verstuurd. Hoewel phishing-e-mails qua taal ook perfect in elkaar kunnen steken, klopt er vaak iets niet. Zinnen lopen bijvoorbeeld slecht, er zitten spelfouten in of de aanhef bestaat uit het eerste gedeelte van je e-mailadres.

phishing-e-mails

Als er daarnaast onderaan de e-mail geen manieren worden genoemd om in contact te komen met het bedrijf dat de e-mail stuurt, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een phishing-e-mail.

3. Spot urgentie

Veel phishing-e-mails hebben een opvallend urgente toon. Je wordt gewaarschuwd dat je snel moet handelen, want anders gaat er iets verkeerd of loop je iets mis. Denk bijvoorbeeld aan de bank die waarschuwt dat je rekening wordt gesloten, een bericht dat een incassobureau op je af wordt gestuurd als je niet snel je gegevens invult, of een supermarkt die stelt dat je een prijs hebt gewonnen, die je echt alleen vandaag kan innen. Met deze urgentie hopen de makers van de e-mails dat je door de paniek snel actie onderneemt.

4. Pas op met linkjes

De meeste phishing-e-mails hopen dat je op een linkje klikt. Zo’n linkje kan meerdere gevaarlijke gevolgen hebben. Veel van deze links sturen je naar een website die sterk lijkt op de officiële website van het bedrijf dat wordt geïmiteerd. Daar moet je vervolgens je persoonlijke gegevens invullen, zoals een creditcard-nummer, bankgegevens of adres. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om je geld of zelfs je identiteit te stelen.

Open een andere link en de persoon achter deze phishing-e-mail kan je toestel hacken met alle gevolgen van dien. Op je pc is het makkelijk om zien wat er achter een linkje schuilt, door met je muis er overheen te zweven en onderin de browser het adres te bekijken. Dat werkt op je smartphone niet. Je optie is dus om de link te kopiëren door je vinger erop te houden (dus niet aantikken, maar indrukken!) en vervolgens op ‘Link-URL kopiëren’ tikken. Dan zie je onderin het scherm kort de url verschijnen. Wil je beter kijken? Plak de url dan in een tekstbestand.

phishing-e-mails

5. Pas op met bijlagen

Daarnaast moet je oppassen met het downloaden en openen van bijlagen. Vertrouw je de e-mail niet, dan raden we aan om nooit de bijlage te downloaden. Download je namelijk een bestand op je smartphone, dan zijn er veel manieren waarop het mis kan gaan en jouw gegevens of zelfs je identiteit kan worden gestolen.

6. Gebruik Gmail

Een voordeel van het gebruik van Gmail, is dat Google slimme spamfilters heeft die een hele hoop phishing-e-mails direct naar je spam-folder sturen. Soms kan er echter wat tussen glippen. Het belangrijkste is dus voornamelijk om je gezond verstand te gebruiken. Is er iets dat je, om een of andere reden, niet vertrouwt, dan doe je er goed aan om contact op te nemen met de instantie waar de e-mail vandaan lijkt te komen om te vragen of het bericht klopt. Neem altijd het zekere voor het onzekere.

Op zoek naar meer? Op Android Planet staan we stil bij de belangrijkste vraagstukken over de beveiliging van je smartphone. Check het overzicht hieronder voor meer handige artikelen, waar we veel verschillende tips en uitleg geven.

Lees meer in onze Beveiliging-gids

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu