Wil je de prestaties van je Android-telefoon verbeteren? Of je tablet weer zo snel maken als toen je hem voor het eerst startte? Want Android-toestellen hebben net als alle smartphones de neiging dat ze na verloop van tijd wel eens trager kunnen worden. Met deze tips zorg je dat je weer probleemloos door menu’s, apps en de browser zoeft!
Lees verder na de advertentie.
1. Terug naar fabrieksinstellingen

Dit klinkt als een radicale maatregel, die je alleen neemt als er geen normale oplossing meer voorhanden is. Maar het kan ook helpen om je Android-toestel weer vlot te maken! De fabrieksinstellingen terugzetten zorgt ervoor dat al je bestanden, apps en foto’s worden gewist. Zorg dus eerst voor een back-up van alles dat je wilt behouden, door je toestel met je pc te verbinden en al je bestanden hiernaar over te zetten. Ga vervolgens naar ‘Instellingen > Back-up maken en resetten > Fabrieksinstellingen resetten’ en wacht tot het proces is voltooid. Als je vervolgens je Google-accountgegevens invult, worden al je mails, contactpersonen weer hersteld.
2. Beperk het aantal homescreen-iconen
Het is makkelijk om icoontjes van veelgebruikte applicaties op je homescreen te zetten. Maar je homescreen is een scherm dat je steeds opnieuw opent en dat trager wordt naarmate je er meer items op zet. Gebruik maximaal drie homescreens met je meestgebruikte applicaties.
3. Beperk het aantal homescreen-widgets
Homescreen-widgets zijn erg belastend voor het geheugen van je smartphone. Een paar widgets is geen probleem, maar drie pagina’s vol widgets die regelmatig updaten is een stuk heftiger voor je toestel. Probeer bij widgets ook eens het update-interval aan te passen: elke minuut het weerbericht ophalen is echt niet nodig en levert alleen maar extra processorbelasting, kortere batterijduur en verlaagde performance voor je andere bezigheden op. Bovendien zijn widgets voor het weer en sociale media dataslurpers die ervoor kunnen zorgen dat je snel je bundel opsoupeert.
4. Beperk het aantal apps
Je zou het misschien niet zeggen, maar apps zorgen ervoor dat je smartphone langzamer gaat werken. Omdat Android multitasking bevat, is het mogelijk dat veel apps op de achtergrond blijven draaien of zichzelf automatisch opstarten. Je zult merken dat, nadat je flink wat onnodige apps hebt verwijderd, je toestel sneller reageert en de batterij langer meegaat. Daarnaast kun je bij de meeste Android-toestellen middels de multitaskknop apps afsluiten die je niet meer nodig hebt. Ook dat komt de snelheid van je toestel ten goede.
5. Gebruik geen taskmanagers
Het gebruik van Task Killers heeft in recente versies van Android geen positief effect meer. Deze draaien constant op de achtergrond en doen meer fout dan goed. Bovendien hebben moderne smartphones en tablets een multitaskknop die je kunt gebruiken om ongebruikte apps af te sluiten. Dat is een makkelijke manier om snel geheugen vrij te maken. Kijk daarnaast eens naar elke individuele app en stel daar de goede instellingen in.
6. Neem een statische wallpaper
Bewegende live wallpapers nemen enorm veel geheugen in. Dit kan op oudere toestellen dé belangrijkste reden zijn dat je toestel traag loopt. Neem liever een statische afbeelding of een effen wallpaper om onnodige vertragingen te voorkomen.
7. Zorg voor voldoende opslagruimte
Controleer ook via ‘Instellingen > Opslagruimte’ of je voldoende opslagruimte vrij hebt; 50MB is eigenlijk minimaal om Android vloeiend te laten draaien. Verwijder eventueel apps, foto’s op liedjes die je niet meer nodig hebt. Via ‘Instellingen > Apps’ kun je tevens de caches van individuele apps legen om extra ruimte vrij te maken.
8. Start je toestel regelmatig opnieuw op
Tot slot raden we je aan je tablet of smartphone aan het einde van de dag opnieuw op te starten. Op die manier zorg je dat het werkgeheugen wordt vrijgemaakt en tijdelijke processen worden afgesloten. Wil je de prestaties van je Android-telefoon verbeteren, dan is dit eigenlijk een onmisbare tip.
→ Op zoek naar meer? Check ons overzicht met de populairste Android tips!