Smart Pakker: Google Pixel 9 Pro nu voor €696!

Veiliger internetten met privé-DNS: zo werkt het

29 mei 2024, 19:21
3 min leestijd
Veiliger internetten met privé-DNS: zo werkt het

Met de functie privé-DNS ga je veiliger online. Over het hoe, waarom en aanzetten van deze verborgen, mysterieuze telefoonfunctie.

Lees verder na de advertentie.

Wat is privé-DNS?

Je staat er niet bij stil, maar je hebt de hele dag met Domain Name System (DNS) te maken. Dit systeem koppelt namelijk IP-adressen aan domeinnamen. En gelukkig maar, want laatstgenoemden zijn makkelijk te onthouden, maar eerstgenoemden niet.

Klein voorbeeld: wie ons via de browser bezoekt ziet nu androidplanet.nl in de URL-balk staan. In werkelijkheid bevind je je op 108.156.60.85, ons IP-adres. Dit valt niet te onthouden, en daarom koppelt het DNS-systeem die twee aan elkaar.

DNS-servers worden beheerd door (internet)providers, maar in principe kan iedereen zijn eigen dienst opzetten. Dit valt overigens niet aan te raden voor huis-tuin-en-keuken-telefoongebruikers, want dit vereist behoorlijke technische kennis.

Je kunt dit werk (het opzetten en draaiende houden) daarom ook tegen betaling uitbesteden aan een daarin gespecialiseerd bedrijf. Er zijn bijvoorbeeld meerdere commerciële bedrijven die DNS-servers aanbieden.

android-tips tegen reclame

Voordelen van privé-DNS op Android

Het aanpassen van DNS-telefooninstellingen kent voor- en nadelen.

Android wordt vaak geroemd om de hoge mate van aanpasbaarheid en privé-DNS (ook wel private DNS genoemd) is daar een goed voorbeeld van. Wie deze telefooninstelling aanzet, krijgt meer controle over beschikbare IP-adressen en netwerktoegang.

Zodoende kan het bescherming bieden tegen trackers, die proberen jouw internetgedrag in kaart te brengen. Het (automatisch) aanzetten van privé-DNS is daarmee goed voor je privacy.

Een ander mogelijk voordeel heeft met het blokkeren van advertenties te maken. Door het internetverkeer van jouw smartphone via de DNS-dienst van een antireclamepartij te laten verlopen, worden advertenties gefilterd. Hierdoor kom je (als het goed is) geen of in ieder geval minder reclames tegen in apps, films, games en/of op websites.

Hiervoor moet je wel de zogeheten hostnaam van deze antireclamepartij doorvoeren in de telefooninstellingen. Dit is geheel voor eigen risico. Door actief advertenties te blokkeren ondermijn je het verdienmodel van (gratis) diensten, schaad je mogelijk algemene voorwaarden en werken apps en websites mogelijk minder goed.

De veiligste optie voor de meeste mensen is daarom het aanzetten van de automatische privé-DNS-modus. Het komt erop neer dat je smartphone – mits technisch mogelijk – alle DNS-vragen en antwoorden (het koppelen van IP-adressen aan domeinnamen) middels encryptie beveiligt. Hierdoor kunnen enkel de ontvanger en verzender de inhoud (welke website jij bezoekt) inzien.

Zo zet je privé-DNS aan

Het aanpassen van Android-DNS-instellingen is niet lastig. Je vindt de optie in het instellingenmenu van je telefoon:

  1. Open de Instellingen-app van je smartphone en ga naar ‘Netwerk en internet’;

    De precieze benaming verschilt per toestel.

  2. Tik op ‘Privé-DNS’;

  3. Kies nu ‘Automatisch’ of voer de hostnaam van jouw provider in.

    Door ‘Automatisch’ te kiezen gebruik je privé-DNS voor alle netwerken die privé-DNS kunnen gebruiken. Kies ‘Hostnaam van privé-DNS-provider’ om handmatig een server in te vullen.

Let op: ga niet lopen rommelen met de DNS-instellingen indien je niet waar je mee bezig bent. Wie dit menu verkeerd configureert loopt mogelijk tegen internetproblemen aan.

Meer handige tips

Van een telefoon minder verslavend maken tot aan de beste tips voor Android Auto en WhatsApp: Android Planet deelt aan de lopende band handige adviezen om het maximale uit je smartphone te halen. Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen door onze gratis Android-app te downloaden, of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

AndroidPlanet.nl

BigSpark B.V.

Gratis via Google Play
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu