De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

11 handige tips voor de Samsung Galaxy S7 (Edge)

Gijs Ettes
28 maart 2016, 20:33
6 min leestijd
11 handige tips voor de Samsung Galaxy S7 (Edge)

Heb je net een Samsung Galaxy S7 (Edge) aangeschaft en ben je benieuwd waar de smartphone allemaal toe in staat is? Check ons overzicht met 11 tips om alle mogelijkheden te benutten.

Lees verder na de advertentie.

Handige Samsung Galaxy S7 tips

1. Snel tijdelijke gegevens opruimen

De Galaxy S7 heeft een functie genaamd ‘Smart Manager’ waarmee je onder meer informatie krijgt over de accu, apparaatbeveiliging, het RAM en het opslaggeheugen. Hoewel we het gebruik van ‘Alles schoonmaken’ in deze app afraden – ook apps worden dan geforceerd afgesloten – kan het handig zijn om Smart Manager te gebruiken om tijdelijke gegevens op te ruimen. Ga naar ‘Instellingen > Smart Manager > Opslag’ en tik op ‘Verwijder…’ om snel cachegegevens en advertentiebestanden te wissen. Zo maak  je in een mum van tijd honderden MB’s aan opslagruimte vrij.

galaxy s7 tips 1

2. Accu besparen

Samsung rust zijn toestellen doorgaans uit met meer opties voor accubeheer dan standaard aanwezig zijn in Android. Via ‘Instellingen > Batterij’ vind je informatie over de accustatus en twee modi om energie te besparen. ‘Spaarstand’ is vergelijkbaar met de standaardoptie in Android en beperkt de prestaties en achtergrondgegevens om stroom te besparen. In geval van nood kun je met de ‘Extra Energiebesparende stand’ nog uren vooruit met een zeer beperkt accupercentage. Het scherm wordt vervolgens monochroom en de mogelijkheden van het toestel worden flink beperkt, maar bellen, sms’en en WhatsAppen kan nog wel gewoon. Met deze stand is een accuduur van meer dan drie dagen haalbaar.

Vanuit het Batterij-overzicht kun je ook het accuverbruik van afzonderlijke apps beperken. Apps die meer dan drie dagen niet zijn gebruikt, worden gesluimerd en kunnen geen meldingen meer tonen. Tot slot kun je het accupercentage op de statusbalk weergeven en de snellaadfunctie uitschakelen, al is dat laatste in principe overbodig.

3. Laat de interface sneller aanvoelen

Met deze tweak kun je niet alleen je Galaxy S7, maar ook andere Android-smartphones (iets) sneller laten aanvoelen. Ga naar `Instellingen > Toestel-info > Software-info’ en tik vervolgens zeven keer op het Buildnummer om de optie `Ontwikkelaarsopties` te ontgrendelen in het instellingenmenu. Hier kun je (op eigen risico!) allerhande instellingen met betrekking tot de gpu en achtergrondprocessen tweaken. Scrol naar de opties `Vensteranimatie schalen`, `Animatieschaal overgang` en `Schaal van duur Animator` en stel deze in op 0,5x om je Galaxy S7 iets sneller te laten aanvoelen.

Veel opties kun je naar je eigen hand zetten

4. Flipboard briefing uitschakelen

Op het meeste linkse homescreen van de Galaxy S7 vind je Flipboard Briefing, dat (mogelijk) interessante nieuwsberichten toont over uiteenlopende onderwerpen als technologie, sport en entertainment. Niet iedereen zit echter op dit homescreen te wachten, aangezien het extra stroom en data verbruikt. Gelukkig kun je het uitschakelen door een lege plek op een willekeurig homescreen ingedrukt te houden. Swipe vervolgens naar Briefing en zet het schuifje bovenin uit om het uit te schakelen.

samsung galaxy s7 tips

5. App-machtigingen beheren

Android 6.0 Marshmallow heeft eindelijk de mogelijkheid gekregen om app-machtigingen te beheren, zodat niet elke app zomaar toegang tot bijvoorbeeld je camera, contacten en opslag krijgt. Uiteraard is deze optie ook aanwezig op de Galaxy S7 en te bereiken via ‘Instellingen > Privacy en veiligheid > App-machtigingen’.

In het scherm dat volgt kun je bij de verschillende onderdelen van het systeem kijken welke apps toegang hebben. Rechten wijs je toe of trek je in door op het schuifje te drukken. Deze is blauw gekleurd als de app toegang heeft. Het is goed om de lijst aandachtig door te nemen, want een simpele wallpaper-app hoeft natuurlijk geen toegang tot je locatie, sms’jes en telefoon te hebben.

Bepaal zelf welke apps toegang hebben tot specifieke  onderdelen van je toestel

6. Always-on display aanpassen

Als het scherm van je Galaxy S7 is uitgeschakeld, kun je dankzij het always-on display toch de tijd, het accupercentage en notificaties checken. Ook dat bespaart accu, aangezien je minder vaak je telefoon hoeft in te schakelen om deze zaken te bekijken. Via ‘Instellingen > Display > Always On Display’ zet je de functie aan (of uit) en bepaal je wat er wordt weergegeven en welke stijl wordt gehanteerd. Zo maak je het scherm persoonlijk.

7. App-drawer verbergen

Naar verluidt heeft Google plannen om de app-drawer uit Android te halen. Voorlopig zal dat waarschijnlijk nog niet gebeuren, maar als je liever al je apps op de homescreens wilt tonen, kun je dat activeren op de Galaxy S7. Ga hiervoor naar ‘Instellingen > Geavanceerde functies > Galaxy Labs’ en zet het schuifje achter ‘Alle apps op startsch. weerg.’ aan. De app-drawer verdwijnt nu, maar houd er rekening mee dat de oude indeling van je homescreens verdwijnt. Ook is het mogelijk dat deze experimentele instelling in een latere versie van de software wordt verwijderd.

8.  Wijzig de snelle instellingen

Als je de notificatiebalk naar beneden trekt en het menu uitklapt, krijg je toegang tot de snelle instellingen. Zo kun je verbindingen beheren, niet storen inschakelen, de rotatie van het scherm wijzigen en de zaklamp activeren. Wil je zelf bepalen welke items in het snelle instellingen-menu verschijnen, tik dan op ‘Bewerken’, houd het gewenste item ingedrukt en versleep het naar de gewenste positie.

9. Geavanceerde functies

TouchWiz voegt een hele sloot aan functies toe aan Android, waarvan een aantal zijn weggestopt onder het ‘Geavanceerde functies’-menu in de instellingen. Vooral handig is de optie ‘Camera snel starten’; door twee keer op de homeknop te drukken start je snel de camera, ook als het toestel is vergrendeld. Via ‘Games’ activeer je  de Game Launcher (een hub met al je geïnstalleerde spellen) en Game Tools, een snelmenu waarmee je tijdens het spelen inkomende notificaties uitschakelt, screenshots maakt en het beeld opneemt.

Gebruik je de Galaxy S7 veel met één hand, dan kun je de functie ‘Bediening met één hand inschakelen’. Vervolgens kun je door drie keer op de homeknop te drukken het scherm  verkleinen voor gemakkelijkere bediening met je duim. In hetzelfde menu kun je de invoer in apps als de Telefoon, Calculator en het toetsenbord optimaliseren voor gebruik met één hand. Geavanceerde functies als ‘Slim vastleggen’ (voor meer opties bij het maken van screenshots) en ‘Eenvoudig dempen’ (voor het dempen van meldingen) staan standaard ingeschakeld.

samsung galaxy s7 tips

10. Automatische updates

Regelmatig updaten is niet alleen belangrijk om over de laatste Android-functies te beschikken, maar ook om kwetsbaarheden in het besturingssysteem op te lossen. Samsung geeft zijn vlaggenschepen maandelijks beveiligingsupdates om te voorkomen  dat ze kwetsbaar zijn voor gevaarlijke lekken in Android. Via ‘Instellingen > Toestelinfo’ controleer je of een update voor jouw toestel beschikbaar is. Zet het schuifje achter ‘Updates automatisch download..’ aan om dit automatisch te doen. Je kunt onder deze optie bepalen op welk tijdstip je Galaxy S7 mag controleren of er nieuwe updates beschikbaar zijn.

11. Foto’s op de sd-kaart opslaan

Wil je de opslag van je Galaxy S7 vrijhouden voor apps en games, dan kan het slim zijn om foto’s en video’s te bewaren op een externe micro-sd-kaart. Het sim-slot biedt namelijk ook ruimte voor een geheugenkaartje van maximaal 200GB. Voer je het kaartje in, dan krijg je doorgaans de optie om hem voor de opslag van foto’s of video’s te gebruiken. Is dat niet zo, ga dan naar de camera-app, druk op het tandwiel en je zult in de instellingen de juiste optie hiervoor vinden.

Heb jij nog handige  Galaxy S7 tips? Deel ze in de comments hieronder.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu