De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Haal alles uit je Samsung Galaxy Note 8 en Galaxy S8 met deze 19 tips

Thomas Haenen
27 december 2017, 16:58
10 min leestijd
Haal alles uit je Samsung Galaxy Note 8 en Galaxy S8 met deze 19 tips

Heb jij met de kerst een Samsung Galaxy S8 of Galaxy Note 8 gekregen van de kerstman? Om te zorgen dat je alles uit het toptoestel haalt, hebben wij de beste Galaxy Note 8 en tips voor je verzameld.

Lees verder na de advertentie.

De beste Samsung Galaxy S8 tips

De Galaxy Note 8 en Galaxy S8 hebben veel gemeen met elkaar De twee smartphones hebben niet alleen hetzelfde design, maar ook vrijwel dezelfde software. Daardoor werken onderstaande tips eigenlijk prima op beide smartphones. Benieuwd hoe je alle mogelijkheden van deze toppers optimaal benut? Check de Galaxy S8 en Note 8 tips hieronder en ontdek functies die je misschien nog niet kende. Uiteraard werken ze ook op de Galaxy S8 Plus.

Samsung Galaxy Note 8 kopen

1. Screenshots maken

In het verleden maakte je op Samsung-smartphones een screenshot door de powerknop en de homeknop tegelijk ingedrukt te houden. Samsung heeft op de Galaxy S8 echter de homeknop geschrapt. Daardoor gaat het iets anders: voor een screenshot hou je de ‘Volume lager’- en de powerknop ingedrukt.

Nadat je een screenshot maakt, verschijnen verschillende opties in beeld. Zo kun je aantekeningen maken, bijsnijden of het beeld direct delen. Met de optie ‘Scrollen door afbeelding’ maak je in één keer een screenshot van een langere tekst of website.

2. App aanpassen voor groter scherm

De Galaxy S8 en Note 8 hebben een unieke beeldverhouding van 18,5 bij 9. Dat is iets smaller dan de meeste smartphones. Niet elke ontwikkelaar heeft zijn app geschikt gemaakt voor die beeldverhouding, waardoor je bij sommige apps zwarte balken ziet.

Gelukkig kun je apps toch het hele scherm laten vullen. Dat doe je door op de multitask-knop in de menubalk te drukken. Die staat standaard linksonder in beeld. Vervolgens krijg je een overzicht van al je actieve apps te zien. Druk het azuurblauwe icoontje dat over de app zweeft en de app wordt uitgerekt. Let wel: de app wordt meestal opnieuw opgestart om hem uit te rekken, en het werkt niet met alle games en applicaties.

3. Bixby (deels) uitschakelen

Bixby Home is een overzicht van widgets en diensten, en biedt je in theorie in één oogopslag alles wat voor jou relevant is. Heel slim is Bixby nog niet, waardoor er vaak irrelevante informatie wordt getoond. De assistent staat echter wel prominent links van je homescreen.

Heb je daar geen zin in, schakel hem dan uit. Houd het homescreen kort ingedrukt, net zoals je normaal je snelkoppelingen zou verplaatsen. Swipe naar het Bixby-scherm, en zet ‘Hello Bixby’ uit. Daarmee kom je niet helemaal van Bixby af: de assistent wordt nog steeds geopend als je op de fysieke Bixby-knop op de zijkant van het toestel drukt.

4. Menubalk aanpassen

Samsung stapte met de Galaxy S8 voor het eerst over op menuknoppen die op het scherm getoond worden, in plaats van fysieke knoppen onder het scherm. Dat betekent dat je eindelijk de volgorde van die menuknoppen kunt aanpassen. Standaard zet Samsung de terugknop rechts van de homeknop, terwijl die op elke andere Android-smartphone juist links staat.

De volgorde aanpassen doe je door bij de instellingen naar ‘Display’ te gaan. Vervolgens kies je ‘Navigatiebalk’. Daar kun je de achtergrondkleur van de balk kiezen, en gelijk de volgorde aanpassen. Verander ‘Recent – Start – Terug’ naar ‘Terug – Start – Recent’ om de Android-standaard aan te houden.

Samsung Galaxy S8 tips

5. Vingerafdrukscanner, gezichtsherkenning of irisscanner instellen

De Galaxy S8 en Note 8 hebben verschillende beveiligingsmethodes om je gegevens veilig te houden. De beste opties zijn de irisscanner en vingerafdrukscanner. Die activeer je door bij de instellingen naar ‘Schermvergrendeling en beveiliging’ te gaan. Vervolgens kun je vingerafdrukken en irissen registreren.

Helaas zijn beide scanners wel aardig gevoelig. Vooral de irisscanner werkt lang niet altijd perfect, zeker als je in beweging bent of op een plek met wat minder licht. Wil je sneller ontgrendelen, dan kun je de gezichtsherkenning activeren. Dat is minder veilig, maar werkt vlotter. Je activeert gezichtsherkenning via hetzelfde menu.

6. Check notificaties met de vingerafdrukscanner

Je kunt je vingers niet alleen gebruiken om de Galaxy S8 te ontgrendelen. Wist je dat je er ook je notificaties, of meldingenvenster mee in beeld kunt brengen? Daarvoor ga je naar de instellingen, ‘Geavanceerde functies’ en zet je ‘Gebaren vingerafdruksensor’ op aan. Vervolgens kun je omhoog of omlaag vegen over de scanner om meldingen te tonen of verbergen.

7. Gezichtsmasker voor irisscanner instellen

Als je de Galaxy S8 met je iris probeert te ontgrendelen, krijg je pontificaal je ogen in beeld. Dat is voor sommige gebruikers intimiderend. Daarom heeft Samsung verschillende maskers toegevoegd die het allemaal net wat intimiderend maken.

Ga naar ‘Schermvergrendeling en beveiliging > Irisscanner > Masker voorbeeldscherm’ en kies uit verschillende maskers. Gebruik een hippe bril, een carnavalesk masker of kies uilenogen die in beeld verschijnen elke keer dat je ontgrendelt.

8. Snel (veel) accu besparen

Je kunt natuurlijk zelf je accuverbruik beperken door de helderheid te verlagen en verschillende verbindingen, zoals bluetooth, tijdelijk uit te schakelen. Samsung heeft echter verschillende ingebouwde spaarstanden om het verbruik verder terug te dringen. Daarvoor ga je bij de instellingen naar ‘Apparaatonderhoud’. Vervolgens druk je linksonder op het knopje ‘Batterij’. Daar heb je de keuze uit twee spaarstanden: ‘Mid’ en ‘Max’. Met de Mid-stand wordt de resolutie verlaagd, de snelheid van je cpu beperkt en het aantal verbindingen op de achtergrond teruggeschroefd. Dat levert je al gauw enkele uren extra accuduur op.

Wil je helemaal besparen? Dat kan met ‘Max’. Op deze maximale spaarstand zijn alleen de essentiële features van je smartphone nog beschikbaar. De accu gaat zo meerdere dagen mee, maar je kunt wel alleen bellen, browsen en fotograferen. Ook kun je ervoor kiezen om sommige apps op een spaarstand te zetten. Als ze niet actief zijn, worden ze automatisch afgesloten. Zo voorkom je dat mogelijk intensieve apps stroom verbruiken op de achtergrond.

9. App-drawer aan- en uitzetten

Je kunt er bij Android voor kiezen om niet alle snelkoppelingen naar apps op je homescreen te plaatsen. Zo staan alleen de belangrijkste apps prominent in beeld, terwijl de rest in je app-overzicht staat.

Heb je liever wel gelijk alles in beeld, dan kun je ervoor kiezen om het app-overzicht uit te schakelen. Al je snelkoppelingen staan dan direct op je homescreen. Daarvoor houd je het homescreen kort ingedrukt. Vervolgens kies je rechtsonder voor ‘Instellingen startscherm’. Bij ‘Lay-out startscherm’ geef je aan of je wel of geen apps-scherm wil. Ook kun je de apps-knop weergeven of verbergen.

10. Snelle instellingen wijzigen

Boven je notificaties vind je de snelle instellingen. Hier kun je snel de vliegstuigstand activeren, of de zaklamp aanzetten. De getoonde knoppen en de volgorde ervan kan aangepast worden. Daarvoor moet je de notificatiebalk volledig naar onderen trekken, zodat er drie rijen met Quick Settings-knoppen getoond worden. Druk op de knop met drie puntjes rechtsboven en kies ‘Knopvolgorde’. Daarna kun je knoppen verslepen of verwijderen om je eigen volgorde te bepalen.

11. Always-on modus uitschakelen

De Galaxy S8 beschikt over een always on-scherm. Zelfs als je toestel op stand-by staat, wordt er nog een klok en een klein beetje informatie weergegeven. Omdat het toestel een amoled-scherm heeft, verbruikt deze functie nauwelijks stroom.

Toch kun je nog altijd een paar procent accu per dag besparen door het always on-scherm uit te schakelen. Daarvoor open je de instellingen, en ga je naar ‘Schermvergrendeling en beveiliging’. Vervolgens kun je het ‘Always On Display’ aan- of uitzetten. Je kunt er ook voor kiezen om het scherm alleen overdag te tonen, om tijdens het slapen accu te besparen.

12. Bediening met één hand

Hoewel Samsung de randen rond het scherm minimaal heeft gemaakt, is de S8 met zijn 5,8 inch-scherm behoorlijk fors. De Note 8 doet maar met zijn 6,3 inch-scherm nog een schepje bovenop. Onderweg even snel een berichtje typen met één hand zit er niet in. Gelukkig is er een speciale eenhandige modus. Die activeer je door bij de instellingen naar ‘Geavanceerde functies’ te gaan. Vervolgens kies je voor ‘Bediening met één hand’. Je kunt ervoor kiezen om hem te openen door over het scherm te vegen, of door drie keer op de homeknop te drukken. Eenmaal geactiveerd, pas je zelf aan hoe groot het scherm precies is.

13. Resolutie aanpassen

Standaard hanteert op de Galaxy S8 een resolutie van ‘slechts’ 2220 bij 1080 pixels, terwijl 2960 bij 1440 pixels mogelijk is. Daardoor wordt er minder stroom verbruikt, terwijl het beeld nog altijd scherp is. Zet je de Gear VR op, dan wordt de beeldresolutie alsnog verhoogd. Je zit dan immers met je ogen dichter op het scherm en dan telt elke pixel voor scherpte.

Wil je altijd van die maximale scherpte profiteren, wijzig dan de schermresolutie. Ga bij de instellingen naar ‘Display’, en kies ‘Schermresolutie’. Daar kun je de resolutie verhogen naar WQHD+. Wil je extra accu besparen, dan kun je de resolutie overigens ook terugschroeven naar 1480 bij 720 pixels (HD+).

14. Eenvoudige stand activeren

Als je de S8 of Note 8 voor het eerst gebruikt, word je overstelpt met knoppen, features en functies om uit te proberen. Hou je het liever simpel en heb je alleen essentiële functies nodig, dan is de Eenvoudige Stand een goede optie. Dan worden knoppen op het scherm groter gemaakt en wordt er flink ingezoomd in alle apps die je opent.

Je activeert de eenvoudige stand door bij de instellingen het ‘Display’-menu te openen. Daar kies je voor ‘Eenvoudige stand’. Je kunt hier ook op elk moment weer terugschakelen naar de standaardstand.

15. Schermraster aanpassen

Op het grote scherm kun je flink wat icoontjes kwijt. Standaard staan er al maximaal 24 snelkoppelingen tegelijk in beeld bij het app-scherm, maar dat aantal kan vergroot worden. Door in het app-scherm op de drie puntjes rechtsboven te drukken, krijg je de optie voor ‘Raster Apps-scherm’ te zien. Dat verhoog je van 4×6 naar 5×6 voor meer icoontjes: maximaal 30!

16. Slim sluimeren

Al jaren voorziet Samsung zijn smartphones van de ‘Slim sluimeren’-optie. Daarmee blijft het scherm ingeschakeld zolang je ernaar kijkt. Als de S8 of Note 8 je ogen maar kan zien, wordt er niets op stand-by gezet. Je vindt de optie onder de geavanceerde functies in je instellingen.

17. Snelkoppelingen op lockscreen aanpassen

Op je lockscreen, of vergrendelscherm, kun je standaard snelkoppelingen vinden naar de Telefoon of Camera. Door over deze icoontjes te vegen kun je beide apps direct openen. Je kunt hier ook andere apps neerzetten, die beter passen bij jouw gebruik. Daarvoor open je ‘Schermvergrendeling en beveiliging’ bij de instellingen. Ergens halverwege staat de optie voor ‘App-sneltoetsen’. Daar kun je de sneltoetsen zelf uitkiezen.

18. Blauwlichtfilter instellen

Het scherm van de Galaxy S8 en Note 8 kan flink fel zijn. Fijn voor overdag, maar minder aangenaam in de avond. Met een zogenoemd blauwlichtfilter krijgt het beeld een licht gelige tint, wat het een stuk aangenamer maakt om naar te kijken op momenten of plekken met minder licht.

Je vindt het blauwlichtfilter bij de instellingen, onder ‘Display’. Je kunt hier de intensiteit van het licht kiezen, en het direct inschakelen. Ook kun je ervoor kiezen om het slechts van zonsondergang tot zonsopkomst te gebruiken, of op door jou gekozen tijden.

19. Betere beveiliging inschakelen

Android biedt verschillende beschermingen die ervoor zorgen dat je niet zomaar in aanraking komt met gevaarlijke en kwaadaardige apps. Samsung doet er nog een schepje bovenop, met een eigen set beveiligingsfuncties. De ingebouwde antimalware-scanner moet al het gespuis tegenhouden.

Die activeer je door bij de instellingen naar ‘Apparaatonderhoud’ te gaan en vervolgens rechtsonder ‘Apparaatbeveiliging’ aan te tikken. Na in te stemmen met enkele voorwaarden wordt de beveiliging geactiveerd. Het toestel scant automatisch op de achtergrond, maar door op ‘Telefoon scannen’ te drukken, voer je een handmatige scan uit.

Galaxy S8 kopen?

Zin om deze tips zelf uit te proberen, maar heb je nog geen Galaxy S8  in huis? We helpen je graag om de beste deal te vinden. Zo kun je de prijs van een losse Galaxy S8 vergelijken bij vrijwel alle Nederlandse webshops. Of kies voor een Galaxy S8 met abonnement bij alle grote providers.

Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 289,-

Bekijken

Los refurbished

€ 140,99

Bekijken

Ken je meer handige tips voor de Galaxy S8 (Plus)? Deel ze hieronder in de reacties!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu