Zo maak je een screenshot met je Android-smartphone
Thomas Haenen

Een screenshot maken op je Android-smartphone of -tablet is vrij gemakkelijk, maar kan per toestel verschillen. We hebben enkele manieren voor je verzameld.

Screenshot maken op Android-smartphones

Snel je aantekeningen delen, een high score in je favoriete game vastleggen of rare uitspraken van je WhatsApp-vrienden doorsturen: er is altijd wel een reden om screenshots te maken op je smartphone. Hoewel dat over het algemeen relatief makkelijk is met Android, doen sommige smartphones het net even anders. Hieronder vind je een overzicht van hoe je een screenshot maakt op je Android-smartphone, -tablet of -smartwatch.

Screenshot makenHeb je een smartphone van Huawei, Motorola, HTC, LG, Sony, Google of verschillende andere grote fabrikanten? Dan maak je een schermafbeelding door de onderste volumetoets en de powerknop even tegelijk ingedrukt te houden. Na een of twee seconden flitst het scherm en is je screenshot gemaakt. Je kunt deze terugvinden bij je notificaties of in de fotogalerij.

Screenshot maken met Samsung-smartphones

Heb je een smartphone van de Koreaanse fabrikant, dan moet je de homeknop en powerknop enkele seconden tegelijkertijd ingedrukt houden. Een screenshot maken op de Samsung Galaxy S9 gaat net iets anders, omdat deze smartphone geen homeknop heeft. Daar houd je de power- en onderste volumeknop ingedrukt. Ook kun je met de zijkant van je hand over het scherm vegen voor een screenshot.


Verschillende toestellen, waaronder die van Samsung, geven je de mogelijkheid een scrollend screenshot te maken. Daarmee kun je bijvoorbeeld een langer artikel of een compleet gesprek op één screenshot vastleggen. Bij Samsung-smartphones doe je dat door, na het maken van een screenshot, op de ‘Scrollen door afbeelding’-knop te drukken. Tik vervolgens net zo vaak tot alles wat je vast wilde leggen in beeld staat.

Screenshot maken Android Wear

Screenshot maken met Android Wear

Heb je een smartwatch met Android Wear, dan kun je ook schermafbeeldingen maken. Daarvoor moet je wel je smartphone in de buurt hebben. Je kunt namelijk alleen een screenshot maken met de Android Wear-app op je telefoon.

Zodra je op je wearable het beeld hebt dat je wilt vastleggen, druk je in de smartphone-app op de drie puntjes rechtsboven in beeld om het menu te openen. Daar kies je voor de optie ‘Take wearable screenshot’. De gemaakte afbeelding verschijnt in beeld, waarna je hem kunt opslaan op je smartphone of doorsturen.

Op zoek naar meer handige trucs? Check ons overzicht met de populairste Android tips!

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.