Het is weer zomer in Nederland en dat betekent veel tripjes naar zee of het zwembad. In deze tip laten we je zien wat je kan doen als je smartphone per ongeluk in het water is geplonst.
Lees verder na de advertentie.
Smartphone in het water gevallen
We gebruiken onze smartphones om constant verbonden te blijven met de mensen om ons heen. Het is dan ook niet gek dat je deze meeneemt als je een dagje naar het zwembad of het strand gaat. Steeds meer telefoons worden dan ook voorzien van een waterdichte behuizing, zoals de Samsung S10 en Huawei P30 Pro.
Toch zit een ongeluk in een klein hoekje en zijn lang niet alle toestellen bestand tegen water. Het kan dan ook zomaar voorkomen dat je kostbare, niet-waterdichte telefoon een duik neemt in het water. In deze tip laten we je stapsgewijs zien wat je het beste kan doen in deze situatie.
1. Schakel je toestel zo snel mogelijk uit
Het eerste wat je moet doen als je smartphone in contact komt met water, is het toestel zo snel mogelijk uitschakelen. Als de accu verwijderbaar is, haal deze er dan uit. Leg het toestel ergens te drogen, en zorg dat het water dat in het toestel beland is niet te veel beweegt in de behuizing.
Het spreekt misschien voor zich, maar leg je toestel vooral niet aan de oplader. Als het water in je toestel in contact komt met stroom, betekent dat al gauw het einde van je toestel.
2. Haal het toestel uit elkaar
Om ervoor te zorgen dat het water zo min mogelijk schade aanricht is het zaak zo veel mogelijk uit je smartphone te krijgen. Hiervoor kun je het beste je toestel zo veel mogelijk uit elkaar halen. Hierbij moet je vooral denken aan handelingen die de fabrikant bedoeld heeft, zoals je simkaartsleuf, accu en geheugenkaart. Droog alle losse onderdelen zo goed mogelijk af met keukenpapier, of een ander soort doek die goed vocht absorbeert.
Heeft je toestel een unibody-behuizing? Dan raden we je af om hem uit elkaar te halen. Door het toestel te ver open te breken loop je immers het risico dat de garantie van je toestel vervalt. In sommige gevallen kan het ook lastig zijn de smartphone weer goed in elkaar te zetten.
3. Leg het toestel te drogen
Een veelgehoorde tip is dat je je toestel in een bak met rijst moet leggen. De rijst zou effectief zijn om al het vocht uit je toestel te trekken. Toch is dit niet de beste oplossing om je telefoon droog te krijgen.
Een voor de hand liggend alternatief zijn pakketjes met silicagel, die je onder meer in schoenendozen en elektronicaverpakkingen terugvindt. Het is dan ook aan te raden om een voorraadje van deze zakjes op te bouwen, voor als je ze ooit nodig hebt. Laat je smartphone (of de losse onderdelen) minstens 24 uur drogen voordat je hem weer probeert aan te zetten.
Werkt je toestel na het volgen van bovenstaande stappen nog steeds niet? Dan kun je hem het beste door een reparateur of de verkoper van je toestel na laten kijken. De kans is groot dat er dan iets kapot gegaan is door het water.