Gids: Zo zorg je dat je jouw smartphone minder gaat gebruiken

Erwin Vogelaar
24 januari 2019, 19:27
6 min leestijd
Gids: Zo zorg je dat je jouw smartphone minder gaat gebruiken

Iedereen stelt eigen doelen om zichzelf te verbeteren. Android Planet helpt een handje op weg met verschillende gidsen rond deze doelen. In deze editie: ik wil mijn smartphone minder gebruiken.

Lees verder na de advertentie.

Gids: ik wil mijn smartphone minder gebruiken

Bij goede voornemens en smartphones kun je verschillende kanten op. Bijvoorbeeld meer sporten en productiever zijn, maar ook je smartphone minder gebruiken. In de afgelopen jaren zijn we namelijk steeds meer bewust geworden over het gevaar van smartphoneverslaving. In deze gids kijken we hoe jij je telefoon instelt om ‘m minder te gebruiken.

Apps om je smartphone minder te gebruiken

Het lijkt tegenstrijdig, maar door het installeren van meer apps op je smartphone wordt het een stuk makkelijker om het toestel minder te gebruiken. Dit zijn apps die bedoeld zijn om je bewust te maken van je smartphonegebruik, maar ook helpen om apps en notificaties te vergrendelen.

Statistieken: Digitaal Welzijn/ActionDash

Voordat je drastische stappen zet, is het goed om eerst wat meer bewust te worden van je smartphonegebruik. Google heeft daar de app Digitaal Welzijn voor bedacht. Helaas is deze app maar voor een handjevol toestellen beschikbaar, dus is ActionDash een goed alternatief. Beide apps komen ongeveer op hetzelfde neer.

Het idee van Digitaal Welzijn en ActionDash is dat je bewust wordt gemaakt van je gebruik. Dat betekent dat het onder andere duidelijk wordt hoeveel tijd je per app besteedt, hoe vaak jij je telefoon ontgrendelt en hoeveel notificaties je ontvangt. Door dit inzicht wordt het voor jou makkelijker om probleemgebieden te spotten, zoals specifieke apps die meer tijd opslokken dan je had verwacht. Vanuit daar onderneem je actie.

Download Digitaal Welzijn in Google Play (gratis)

Download ActionDash in Google Play (gratis)

Wat heb je aan zo’n app? Lees onze tweede indruk van Digitaal Welzijn nadat we de app een tijdje hebben gebruikt.

smartphone minder gebruiken

Wat voor smartphonegebruiker ben je: Space

Heb je iets meer dan pure statistieken nodig om inzicht te krijgen in je eigen smartphonegebruik, dan is Space een mooie optie. De app maakt een profiel van jouw gedrag, zodat je een duidelijker beeld krijgt van hoe jij je smartphone gebruikt. Tevens kun je een doel instellen voor hoeveel uur je per dag maximaal je toestel wil gebruiken. De app maakt het ook mogelijk om apps en notificaties te blokkeren.

Download Space in Google Play (gratis)

Blokkeer apps, gesprekken notificaties: Offtime

Wil je meer opties en meer controle over het blokkeren van dingen op je telefoon, dan moet je bij de app Offtime zijn. Via de app kun je het gebruik van apps of de verbinding met het internet voor jezelf beperken. Ook kan de app telefoongesprekken, tekstberichten en andere notificaties voor je blokkeren.

Rustmomenten zijn met de pro-versie (je bepaalt zelf wat je betaalt) via de app in te plannen. Kies er bijvoorbeeld voor om elke avond geen notificaties meer te ontvangen, en een uur voordat je gebruikelijk naar bed gaat de toegang tot sociale media te stoppen. Het gaat in de app wel een beetje mis met de vertalingen naar het Nederlands, maar ook met Spaanse termen tussendoor is Offtime prima te snappen en te gebruiken.

Download Offtime in Google Play (gratis)

smartphone minder gebruiken

Neem rustmomenten: Flipd

Wil je zonder teveel gedoe wat meer momenten pakken voor rust? Dan moet je bij Flipd zijn. Deze app geeft opties om een moment te nemen zonder afleiding. Dat moment kan bijvoorbeeld een uur duren om te studeren, of drie uur als je er even op uit gaat. De app biedt zelfs rustgevende geluiden als je die nodig hebt, zoals regen of de oceaan, en stuurt je herinneringen om eens wat vaker rust te nemen.

Download Flipd in Google Play (gratis)

Voor tijdens het werk: Forest

Moet je jezelf concentreren op iets, maar merk je dat je de telefoon er telkens bij pakt? Dan is de app Forest een leuke optie. Deze app plaatst een zaadje op je scherm. Zolang jij je telefoon niet gebruikt, groeit dat zaadje uit tot een boom. Laat je een heel bos groeien, of laat je de boel verschrompelen omdat je het niet kunt laten om de smartphone te pakken?

Download Forest in Google Play (gratis)

smartphone minder gebruiken

Instellingen en tips

Naast apps zijn er nog meer manieren om je telefoon zelf in te zetten bij het verminderen van je smartphonegebruik. Zowel via Android-instellingen als concrete tips.

Beheer je notificaties

Een belangrijke manier om niet te vaak op je smartphone te kijken, is door het aantal notificaties te beperken. Daar helpen bovenstaande apps mee, maar Android heeft zelf ook een aantal hele handige opties.

Je kunt natuurlijk ‘niet storen’ gebruiken, waarbij alle notificaties worden geblokkeerd. Wil je hier wat meer controle over, dan houd je vanaf Android 9.0 (Pie) de niet storen-knop op het paneel ingedrukt om de instellingen te wijzigen. Denk aan het gedrag en de uitzonderingen van deze modus.

Sinds Android 8.0 (Oreo) biedt het besturingssysteem ook hele handige notificatiekanalen. Via deze kanalen bepaal jij wat voor notificaties apps mogen versturen. Lees meer over Android-notificatiekanalen.

smartphone minder gebruiken

Neem je smartphone niet mee naar bed

Wellicht heb je overdag niet zoveel problemen met je smartphonegebruik, maar ‘s nachts wel. In bed kijk je nog even naar wat sociale media en voor je weet is het een uur verder terwijl je de volgende dag vroeg op moet. Stel dan de nieuwe regel voor jezelf in, dat je de smartphone niet mee naar bed neemt.

Beter is nog om de smartphone niet in de slaapkamer mee te nemen en een losse wekker te gebruiken om wakker te worden. Extra voordeel: je slaapt er waarschijnlijk nog beter door ook!

Verplaats verschillende functies

De kans is groot dat als je jouw smartphone even oppakt voor een kleine taak, dat je daarna ook nog even je berichten checkt of sociale media leest. Vind je dat vervelend, dan is het slim om taken van je telefoon te verplaatsen naar offline alternatieven.

Is het bijvoorbeeld nodig om notities in je telefoon op te slaan, of kan dat net zo goed met pen en papier genoteerd worden? Moet je een boek in een app lezen, of kun je ook een papieren boek erbij pakken? Denk zo na over andere dingen die je nu op je telefoon doet, maar die je ook op een alternatieve manier kunt invullen.

smartphone minder gebruiken

Je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn

De laatste tip klinkt misschien logisch, maar is het voor velen niet. Nu we de hele dag met een smartphone rondlopen, zijn we altijd bereikbaar. Hierdoor zijn we gewend geraakt dat we altijd mensen kunnen bereiken, maar ook dat we altijd bereikbaar zijn. Dat is helemaal niet nodig, want je bereikbaarheid bepaal je zelf.

Werk je overdag op kantoor? Dan is het vaak nergens voor nodig dat je ook ‘s avonds bereikbaar bent voor je collega’s of baas. Ben je op werk? Dan hoef je niet direct te reageren op berichtjes van je vrienden. Door te beperken wie jou wanneer kan bereiken, bijvoorbeeld via bovenstaande apps, spendeer jij snel minder tijd met je telefoon.

Heb jij eigen tips voor hoe jij je smartphone minder gebruikt? Laat van je horen in de reacties onder dit artikel.

Wil je juist je smartphone inzetten om iets goeds te doen. Check dan onze gids voor een productiever leven met je telefoon en onze gids voor hoe je gezonder wordt via je smartphone.

Lees meer in ons maandthema Gezondheid

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu