Maak de mooiste sneeuwfoto’s op je smartphone met deze 7 tips
Lars Paymans

Het winterse weer vandaag leent zich voor prachtige plaatjes. Maar hoe maak je nu de mooiste sneeuwfoto’s met je smartphone? We zetten een aantal praktische tips op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Met je smartphone sneeuwfoto’s maken

Zodra de eerste vlokken uit de lucht vallen, regent het ook sneeuwfoto’s op Instagram, Facebook en andere sociale netwerken. Met je Android-smartphone op zak heb je immers een uitstekende camera bij de hand, als je tenminste weet hoe je deze optimaal gebruikt.

1. Stel de belichting altijd handmatig in

Omdat de sneeuwfoto’s die je maakt een overdaad aan wit hebben, heeft je smartphone vaak moeite om de juiste belichting te kiezen. Vertrouw dus niet op de standaardinstellingen, maar pas even handmatig de belichting aan. Dit doe je door simpelweg op je scherm te tikken. Tik bijvoorbeeld op de lucht om de belichting bij te stellen, of kies juist een object in je scene om daar de ideale instellingen voor te kiezen.

iPhone sneeuwfoto's

2. Probeer altijd diepte te creëren

Je maakt foto’s vaak al mooier door er diepte in te creëren, maar dat geldt zeker voor sneeuwkiekjes. Als de lucht, grond en natuur om je heen helemaal wit is, kunnen je foto’s al snel in een wit vierkant veranderen. Probeer daarom altijd iets voor het object of de persoon te plaatsen die je vast wil leggen. Een struik of takje in de hoek kan al genoeg zijn om een wereld van verschil te maken.

3. Zwartwit foto’s zijn vandaag extra mooi

Omdat sneeuw de wereld bedekt onder een witte laag, loont het de moeite om een aantal zwartwitfoto’s te maken. Met het effect vallen sneeuwvlokken extra goed op, terwijl de zwarttinten nog meer eruit springen dan anders. Veel toestellen hebben ingebouwde filters in de camera-app om dit mogelijk te maken. Met een Huawei-smartphone bof je zelfs extra. Toestellen zoals de Huawei P10 en Mate 10 Pro hebben een secundaire monochrome camera. Daarmee schiet je dus direct in zwart-wit.

Huawei-installatiebestanden

4. Nabewerking is je beste vriend

Als je buiten loopt, is de kans groot dat je geen zin hebt om je foto’s ter plekke te bewerken. Wacht daar dan ook mee tot je weer thuis bent. Bekijk al je foto’s op je gemakje en gebruik vervolgens speciale fotobewerkings-apps om je winterplaatjes nog mooier te maken. Op zoek naar de beste apps om dit te doen? Bekijk dan het onderstaande overzicht.

Lees ook: De 7 beste Photoshop-apps om gratis foto’s te bewerken

5. Gebruik felle kleuren om het wit te breken

Net zoals bij het kiezen van een zwartwit-filter, kan een sneeuwfoto extra mooi zijn als je een felgekleurd voorwerp in je beeld plaatst. Laat de persoon die je fotografeert een felgekleurde jas aantrekken, of neem een paraplu mee met felle kleuren. Door de strakke witte achtergrond springt hierdoor het onderwerp van je foto nog meer uit het plaatje dan anders.

iPhone sneeuwfoto's

6. Verhoog het contrast om kleuren op te laten vallen

Als je bovenstaande tip gebruikt en een felgekleurd voorwerp in je scene zet, dan raden we aan om naderhand het contrast te verhogen. Hierdoor vallen kleuren nog meer op, maar pas wel op dat je het contrast niet teveel aanpast. Dat zorgt er namelijk al snel voor dat je foto’s er overbewerkt en daardoor onnatuurlijk uitzien.

7. Maak eens een slowmotion video

Als de sneeuw nog uit de lucht dwarrelt, kun je de slowmotion-functie van je smartphone eindelijk eens goed gebruiken. Die is niet op elk toestel te vinden, maar zorgt wel voor een bijzonder mooi effect. Door een video te maken met deze functie, kun je na afloop ieder afzonderlijk vlokje bekijken terwijl deze naar beneden valt.

Lees meer Android-tips

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.