Gek van lage kwaliteit films, series, podcasts en muziek? In deze tip laten we zien hoe je bij vijf grote streamingdiensten de beste kwaliteit instelt.
Lees verder na de advertentie.
Streamen in de hoogste kwaliteit: zo doe je dat
Of het nu een natuurdocumentaire, Formule 1-Grand Prix, The Holberg Suite of een aflevering van Friends is, je luistert en bekijkt het natuurlijk het liefst op de hoogste kwaliteit. Bij de meeste streamingdiensten heb je gelukkig zelf de keuze om automatische beeld- of geluidskwaliteit in te stellen en in deze tip laten we bij vijf grote streamingdiensten zien hoe je dat doet.
Let op: streaming op hoge kwaliteit vereist meer data dan lagere kwaliteit. Houd daarmee rekening tijdens het instellen, zodat je niet met onverwacht hoog dataverbruik te maken krijgt.
Op YouTube
Op YouTube staat beeldkwaliteit standaard op ‘Automatisch’ en op basis van je internet verbinding past de kwaliteit zich voortdurend aan tijdens het kijken van video’s. Je kunt tijdens het kijken van een video de kwaliteit omhoog schroeven, maar ook standaard de hoogste beeldkwaliteit instellen.

Open de YouTube-app en ga naar je profiel rechtsonder in beeld. Selecteer vervolgens het tandwieltje rechtsboven in beeld. Ga naar het menu: ‘Voorkeuren voor videokwaliteit’. Hier pas je de beeldkwaliteitsstandaarden aan voor als je kijkt op mobiele netwerken en op wifi.
Op Spotify
Ook je favoriete nummers luister je het liefst in hoge kwaliteit. Open daarvoor de Spotify-app en selecteer je profielfoto linksboven in beeld. Er verschijnt een menu aan de zijkant waar je op ‘Instellingen en privacy’ moet klikken. Vervolgens zie je het kopje ‘Audiokwaliteit’. Klik hierop en stel de kwaliteit in voor bij het streamen op wifi en mobiel netwerk.

In hetzelfde menu vind je ook de mogelijkheid om de kwaliteit van gedownloade nummers en podcasts te verhogen, evenals de optie om te kunnen downloaden via mobiel internet en je vindt er ook een equalizer. Daarmee pas je de klanken aan naar jouw voorkeur. In de instellingen vind je ook het menu: ‘Videokwaliteit’. Hiermee stel je de kwaliteit in van video’s die worden afgespeeld bij bepaalde podcasts of muzieknummers.
Op Netflix
De Netflix-app optimaliseert de beeldkwaliteit automatisch op je Android smartphone, maar dat geld niet voor films en series die je download of als je kijkt op het mobiele netwerk. Dat kun je natuurlijk wel aanpassen en daarvoor open je de Netflix-app, klik je op ‘mijn Netflix’ rechtsonder in beeld en vervolgens op de drie streepjes rechtsboven in beeld.

Open hier de ‘App-instellingen’ en ga naar ‘Downloads’. Hier stel je in of je alleen via wifi wil downloaden en in welke kwaliteit. Bovenin beeld vind je hoeveel data Netflix verbruikt als je via een mobiel netwerk kijkt. Kies je voor ‘Maximale hoeveelheid data’, dan is de kwaliteit het hoogst. De maximale beeldkwaliteit die je kunt streamen is bij Netflix ook afhankelijk van je abonnement, dus houdt daar rekening mee.
Op Disney Plus
Disney Plus geeft je de mogelijk om data te besparen door in lagere kwaliteit te streamen, zelfs als je met wifi bent verbonden. Via de app pas je dit makkelijk aan. Klik rechts onderin op je profielfoto en selecteer ‘App-instellingen’. Dit menu bestaat vrijwel alleen uit kwaliteitsinstellingen.

Zo kies je of je wel of niet wil kunnen streamen via het mobiele netwerk en hoe de videoweergave is tijdens het streamen op wifi of mobiele gegevens. Standaard staan deze al op ‘Automatisch’, wat de hoogste kwaliteit levert. Voor downloads kun je de kwaliteit nog wel verder verhogen. Dat doe je bij het kopje ‘Downloadkwaliteit’.
Op Videoland
Videoland heeft een redelijk beperkt aantal kwaliteitsinstellingen, maar wel belangrijke. Open je de app en ga je naar ‘Account’ rechtsonder in beeld en klik op het tandwieltje rechtsboven in beeld. Selecteer vervolgens ‘Apparaatinformatie’. Hier vind je de naam van jouw telefoon en twee schakelaars.
Wil je kijken in de beste kwaliteit? Zorg er dan voor dat het schuifje bij ‘Limiteer tot DRM L3’ uitstaat. DRM L3 haalt simpel gezegd de kwaliteit omlaag, om het te beschermen tegen illegale kopieën, maar het bespaart ook de hoeveelheid data die je gebruikt. Wil je ook films en series kunnen downloaden op mobiel internet? Zet dan de schakelaar bij ‘Alleen via Wi-Fi downloaden’ uit.

Staat de streamingdienst die jij gebruikt hier niet tussen? Geen nood. Zoals je hierboven ziet is het proces bij de meeste apps redelijk hetzelfde. Ga naar de instellingen van de app en zoek het kopje kwaliteit. In veel gevallen vind je hier zelfs verschillende keuzes tijden het gebruik van wifi en mobiele gegevens.
Streamen doe je misschien vooral op het grote scherm in je woonkamer. Gelukkig hebben de Google TV-apps van de meeste diensten ook instellingen om beeldkwaliteit aan te passen. Vaak vind je deze bij het tandwieltje op het thuisscherm van de app. De meeste diensten houden hier ook dezelfde benamingen voor aan. Succes en veel streamplezier!
Meer streaming-tips
Wil je op de hoogte blijven? Houd Android Planet dan goed in de gaten. We praten je via onze app en nieuwsbrief bij over de laatste ontwikkelingen. Volg ons ook op WhatsApp, Google Nieuws, Facebook, Instagram en X (voorheen Twitter).
- Chromecast-apps updaten: zo draai je altijd de nieuwste versie (2 mei)
- Welke Chromecast heb ik? Zo kom je erachter (29 apr)
- Google TV Streamer-afstandsbediening kwijt? Zo vind je ‘m terug (22 apr)
- F1 TV op Android TV: zo installeer je de app (28 feb)
- Formule 1 bij Viaplay: tijdschema’s F1, kijken via Chromecast en meer (25 feb)