De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Repareer en personaliseer je smartphone(accessoires) met deze klei

Erwin Vogelaar
20 juni 2017, 19:37
3 min leestijd
Repareer en personaliseer je smartphone(accessoires) met deze klei

Bij een scheurtje in een kabel koop je al snel een nieuwe kabel. Ook voor een smartphonehoesje ga je naar de winkel. Toch is dat niet altijd nodig. Je kunt namelijk zelf met Sugru smartphones fixen.

Lees verder na de advertentie.

Met Sugru smartphones repareren

Sugru is een soort klei, geleverd in kleine zakjes. Na het openen van deze zakjes heb je een half uur de tijd om de klei te vormen en ergens op te plakken. Na 24 uur is de klei opgedroogd en blijft het zitten. In de ‘kneedbare fase’ blijft Sugru aan de meeste oppervlaktes plakken, maar gedroogd is het als rubber. Het is dus waterdicht, licht flexibel en behoudt zijn vorm tussen -50 en 180 graden Celsius. Ben je er klaar mee, dan is het ook weer te verwijderen. Dankzij deze eigenschappen is het spul uitermate geschikt om je smartphone te beschermen of je accessoires te repareren.

Kabels

Sugru wordt het vaakst gebruikt bij het repareren van kabels. Kabels van je oplader of je oordopjes lopen scheurtjes op. Deze leiden tot breuken en voor je het weet moet je weer een nieuwe kabel kopen. Met Sugru repareer je de kabel zelf zoals op onderstaande afbeelding. Dit is uiteraard ook preventief te doen door de kabel te verstevigen.

sugru smartphones

Maar Sugru is ook te gebruiken om een ophangsysteem voor je kabels te maken. Rol een aantal bolletjes klei en plak deze op de muur. Druk je kabel in het bolletje en haal de kabel er weer uit. Duw de omhoog staande randen vervolgens iets naar binnen en laat de klei drogen. De volgende dag duw je de kabel zo in je nieuwe ophangsysteem.

Smartphones

Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van een smartphonehoesje, je toestel te beschermen met Sugru. Door het op de hoekjes te plakken, kan je toestel tegen een stootje. In plaats van hoekjes kun je er uiteraard ook voor kiezen om andere vormen en texturen aan te brengen. Zowel voor bescherming, betere grip op je toestel en personalisatie.

sugru smartphones

Zoals het eerder beschreven kabelophangsysteem, is je smartphone of tablet ook op te hangen. Plak hiervoor drie bolletjes als een soort haakjes op de muur, twee onder en eentje boven, waar je na het opdrogen je smartphone of tablet in schuift. Handig in de keuken tijdens het koken, of in het kleinste kamertje. Er zijn veel mogelijkheden voor Sugru en daarom worden wij er zo blij van.

Nadelen van Sugru en alternatieven

Sugru is voor de hoeveelheid klei die je krijgt best prijzig, maar er zijn ook regelmatig aanbiedingen te vinden. Het spul is bij de bekende webshops verkrijgbaar, maar soms ook in hobbywinkels. Wel moet je goed de houdbaarheidsdatum in de gaten houden. De klei is vrij rap niet meer te gebruiken en soms droogt Sugru al op voordat de datum op het pakje bereikt is. Je moet dus goed opletten en niet meer kopen dan je wil gebruiken.

sugru smartphones

Zelf hebben we alleen ervaring met Sugru, maar er zijn natuurlijk alternatieven op de markt. Hiervan kunnen we echter niet garanderen dat het net zo goed werkt. Zo is er Instamorph, een materiaal dat smelt bij zestig graden Celsius en vervolgens binnen enkele minuten weer stevig wordt. Het is ook mogelijk zelf een soort Sugru-achtig materiaal te maken van silicone. Dit wordt Oogoo genoemd en kan in de kosten schelen als je veel wilt gebruiken.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu