Smart Pakker: Google Pixel 9 Pro nu scherp geprijsd!

Telefoon op de fiets gebruiken: zo voorkom je een boete

4 juni 2024, 19:12
3 min leestijd
Telefoon op de fiets gebruiken: zo voorkom je een boete

Wie een telefoon op de fiets gebruikt en gesnapt wordt, krijgt een boete. Met een telefoonhouder voorkom je een bekeuring.

Lees verder na de advertentie.

Telefoon op de fiets gebruiken zonder boete

De politie heeft in 2022 ruim 53.000 boetes voor telefoongebruik op de fiets uitgedeeld. Dat waren er 7000 meer dan in 2021. De cijfers over 2023 zijn nog niet bekend, maar duidelijk is dat er behoorlijk wat bekeuringen voor fietsen met de telefoon in de hand worden uitgeschreven.

Binnenkort viert het smartphoneverbod op de fiets zijn jubileum. Sinds 1 juli 2019 is het namelijk niet toegestaan om tijdens het fietsen een telefoon vast te houden. De reden hierachter was en is simpel: een smartphone leidt af en zorgt voor ongelukken.

Voor het afschrikkend effect is het bekeuringsbedrag de afgelopen jaren omhoog geklommen. Wie in 2019 een telefoon op de fiets gebruikte riskeerde een bekeuring van 95 euro, maar dit bedrag is sinds 1 maart 2024 vastgesteld op 160 euro. De administratiekosten van 9 euro komen hier nog bovenop.

Telefoon op de fiets: wat mag (niet)?

Dat staat onder feitcode R 545 in de Boetebase. Deze database wordt door het Openbaar Ministerie onderhouden en bevat de boetebedragen voor veelvoorkomende lichtere overtredingen.

Volgens de officiĂ«le informatie van de Rijksoverheid mag je geen elektronische apparaten – waaronder mobiele telefoons, tablets of muziekspelers – vasthouden tijdens het fietsen.

Het gebruiken van deze gadgets is, onder voorwaarden, wel mogelijk. Zo mag je wel onderweg handsfree bellen en muziek luisteren. Omdat je de telefoon niet vast mag hebben, moet je het toestel op afstand bedienen. Dit kan bijvoorbeeld via de (virtuele) knoppen van je oordopjes.

Ook belangrijk: je moet het omgevingsgeluid te allen tijde kunnen horen. Zet het volume dus laag, of doe maar één oordopje in.

De regels gelden alleen voor wanneer je actief deelneemt aan het verkeer. Wie stilstaat, mag zijn of haar telefoon dus wel vasthouden. Zodra je begint te fietsen, is dit weer strafbaar.

telefoon-op-de-fiets-gebruiken-houder

Telefoon op de fiets gebruiken met een telefoonhouder

Een fietshouder is de meest verantwoorde manier om onderweg een telefoon te gebruiken. Zo’n houder is met name handig voor navigeren, maar niet geschikt voor apps als WhatsApp.

Het is immers alleen toegestaan om het scherm van de telefoon tijdens het fietsen kortstondig aan te raken, bijvoorbeeld om een alternatieve navigatieroute te accepteren, of een telefoonoproep aan te nemen.

Je mag niet uitgebreid gaan appen, ook al zit de smartphone in een telefoonhouder. Je bent dan immers afgeleid en niet volledig bezig met het verkeer.

Tips voor het kopen van een fietstelefoonhouder

Er zijn legio telefoonhouders voor op de fiets. Het gros kost maximaal enkele tientjes. In basis doen alle fietstelefoonhouders hetzelfde, maar er zit wel kwaliteitsverschil in exemplaren. Hierbij enkele tips voor het aanschaffen van een telefoonhouder op de fiets:

  • Controleer of het kliksysteem goed werkt. Je wil je telefoon in een handomdraai op het stuur kunnen klikken, en niet hoeven priegelen.
  • Ook belangrijk: check of de telefoon goed blijft zitten. Het is belangrijk dat de smartphone tijdens het fietsen niet zomaar los klikt. Controleer verder of de houder niet te veel trilt. Dit is tijdens het fietsen erg vervelend, omdat je dan bijvoorbeeld niet goed de navigatie kunt aflezen.
  • Zorg er verder voor dat het hele telefoonscherm bereikbaar en bruikbaar is. Sommige (met name universele) houders sluiten niet goed aan op de afmetingen van jouw telefoon, waardoor de zijkanten van het display niet goed bereikbaar zijn.
  • Het wil in Nederland nog weleens regenen en daarom komen sommige telefoonhouders voor op de fiets met een waterdichte hoes. De meeste smartphones van tegenwoordig zijn in meer of mindere mate waterdicht van zichzelf, dus controleer even of je zo’n waterhoes echt nodig hebt.
  • Tot slot zijn sommige fietstelefoonhouders draaibaar. Daardoor kun je de telefoon in verschillende hoeken en posities draaien. Dit kan handig zijn tijdens het navigeren. Controleer wel of dit draaimechanisme niet ten koste gaat van de stabiliteit.

Veilig onderweg met je telefoon

Wil je achter het stuur je smartphone gebruiken, zonder boetes? Dat kan, met een auto-telefoonhouder. In onderstaand artikel leggen we uit waar je op moet letten bij de aanschaf.

Verder lezen: Auto-telefoonhouder kopen? Voorkom een miskoop met deze 4 tips

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu