Tip: zo gebruik je ‘lagen’ in Google Maps

Colin Baak
19 november 2019, 12:26
3 min leestijd
Tip: zo gebruik je ‘lagen’ in Google Maps

In de Google Maps-app is nu ook een ‘3D-laag’ te vinden. Maar wat is dat precies, hoe gebruik je zo’n laagje en welke zijn er nog meer aanwezig? In deze tip lees je alles over deze lagen met extra informatie van Google Maps.

Lees verder na de advertentie.

Wat zijn ‘lagen’ in Google Maps?

Misschien is ‘lagen’ niet helemaal het juiste woord. Google zelf spreekt namelijk over twee verschillende dingen; ‘kaarttype’ en ‘kaartgegevens’. Daarmee kun je het type aanpassen van de kaart die je voor je ziet evenals de getoonde gegevens die daar weer overheen worden gelegd.

Google zelf maakt onderscheid tussen ‘kaarttypes’, waarbij je drie keuzes hebt:

 • Standaard
 • Satelliet
 • Terrein

Daarnaast kun je daar vervolgens weer verschillende ‘kaartgegevens’ overheen leggen:

 • Ov
 • Verkeer
 • Fietsen
 • 3D
 • Street View

Gebruik kaarttypes en kaartgegevens in Google Maps

Je kunt in Google Maps, maar één kaarttype gebruiken, maar (vaak) wel informatie van meerdere types kaartgegevens tegelijkertijd gebruiken. Om dit te doen volg je onderstaande stappen:

 1. Open Google Maps op je smartphone;
 2. Klik aan de rechterkant (net onder de zoekbalk) op het laagjes-icoon;
 3. Kies het juiste ‘kaarttype’ dat je wilt gebruiken;
 4. Selecteer (als je dat wilt) vervolgens nog een of meerdere ‘kaartgegevens’.

→ Download Google Maps in de Play Store (gratis)

Kaarttypes

Een kaarttype veranderd het type kaart dat je wil gebruiken in de Google Maps-applicatie. Er is altijd een kaarttype actief, anders kun je Google Maps niet gebruiken. De standaardweergave is voor iedereen wel herkenbaar en is een getekende variant van de kaart. Daarop zie je globaal bijvoorbeeld wegen, water en bossen.

Met het kaarttype satelliet krijg je een overzicht van de wereld en hoe die is vastgelegd op foto’s door satellieten. Daarop zie je bijvoorbeeld individuele bomen staan in jouw straat, maar ook geparkeerde auto’s.

Google Maps

Tot slot heb je ook nog de keuze voor ‘terrein’, wat in Nederland misschien iets minder relevant is. Met dit kaarttype check je snel en makkelijk het type terrein, waaronder bergen op wintersport of waar er heuvels liggen voor tijdens een fietsvakantie.

Kaartgegevens

Heb je een kaarttype geselecteerd, dan kun je daar nog extra kaartgegevens overheen leggen. Daarbij heb je keuze uit verschillende handige laagjes. Kies voor ‘Ov’ om snel alle stations in de buurt te zien van de trein, bus, tram en metro. Als je de kaartgegevens aanzet van het verkeer, kun je snel zien op welke wegen het wel of juist niet druk is.

Ook is het mogelijk om te kiezen voor de optie fietsen, waarbij fietspaden worden gemarkeerd. Zo kun je op de fiets fijner en veiliger je weg vinden. Met de 3D-functie kun je in 3D door een stad navigeren. Zo zie je de echte vorm van gebouwen en krijg je ook een indicatie van de hoogte daarvan. In Nederland is die functie echter nog niet heel wijd verspreid en daardoor nog niet overal te gebruiken.

Tot slot is er ook nog de ‘Street View’-mogelijkheid. Als je daarop klikt krijg je de wegen en plaatsen te zien, waar je daadwerkelijk een kijkje kunt nemen via Street View. Klik op een punt dat je verder wilt bekijken en je waant je direct in die omgeving.

Google Maps

Meer Google Maps-tips

Op zoek naar meer tips over Google Maps? Het is ook mogelijk om offline te navigeren met Google Maps, zodat je geen internetverbinding hoeft te gebruiken in buitenland. Je kunt inmiddels snel je profiel aanpassen of in incognito-modus navigeren.

Lees meer over Google Maps

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu