7 tips om te besparen op digitale abonnementen

Erwin Vogelaar
22 november 2023, 16:49
4 min leestijd
7 tips om te besparen op digitale abonnementen

De kosten van maandelijkse, digitale abonnementen kunnen snel oplopen. Android Planet geeft je zeven praktische tips om op abonnementen te besparen.

Lees verder na de advertentie.

Op abonnementen besparen met deze tips

Tegenwoordig heb je op steeds meer diensten een abonnementen. Waarschijnlijk heb je er eentje voor muziek, meerdere voor series en films en wellicht nog eentje voor audioboeken.

Mogelijk heb je nog een abonnement lopen op een game, digitaal tijdschrift, sport-app of iets anders. Onopgemerkt kunnen de vaste maandelijkse kosten daardoor behoorlijk oplopen. Met deze praktische tips doe je daar wat aan.

1. Houd een schoonmaak

Misschien heb je inmiddels zoveel abonnementen dat je geen idee meer hebt waar je allemaal voor betaalt. De kans is zelfs groot dat je enkele abonnementen hebt die je eigenlijk niet meer gebruikt. Daarom is het tijd voor een schoonmaak.

Ga alle abonnementen langs die je hebt en bedenk je bij elk abonnement of je deze nog nodig hebt, of dat je ook wel zonder kunt. Kun je zonder? Annuleer het abonnement dan direct. 

abonnementen besparen

2. Gebruik een app

In de Play Store staan verschillende budget-apps die je koppelt aan de rekening van je bank. De app ziet automatisch wat de abonnementen zijn waar je maandelijks voor betaalt en zet die op een rij. Dat is een makkelijke manier om inzicht te krijgen in je abonnementen. De beste budget-app is Dyme, die je ook helpt met het opzeggen van je abonnementen.

Dyme: Huishoudboekje & Budget

Dyme B.V.

Gratis via Google Play

Een nadeel van Dyme is dat abonnementen die je via andere betaaldiensten hebt afgesloten er niet tussen staan. Tilla is een fijne app waarmee je abonnementen handmatig toevoegt. Je krijgt dan een seintje als het abonnement binnenkort weer wordt verlengd.

Tilla - abonnementen beheerder

Pavel Rekun

Gratis via Google Play

3. Schrijf in je agenda wanneer een abonnement eindigt

Eén van de grootste problemen van abonnementen is dat ze vaak onopgemerkt worden verlengd. Dan zit je er zo weer een maand of zelfs jaar aan vast. Als je geen aparte app voor je abonnementen gebruikt, is het slim om bij elk abonnement dat je afsluit in je agenda te zetten wanneer deze eindigt. Zo kun je zelf beslissen of je het abonnement wil behouden en laat je de keuze niet over aan een automatische verlenging. 

4. Wissel abonnementen af

Heb je nou echt elk abonnement altijd nodig? Mogelijk heb je abonnementen op bijvoorbeeld Netflix, Disney Plus en Videoland, maar kom je er zelden aan toe om alles op alle diensten bij te houden.

Dat kan het lonen om deze abonnementen af te wisselen. Neem bijvoorbeeld een maandje Netflix, daarna een maandje Disney Plus en daarna een maandje Videoland. Kijk van die diensten wat je de afgelopen maanden had willen zien en stap weer over naar een andere dienst.

5. Neem enkel een abonnement als je iets echt wil zien

Je hoeft natuurlijk niet altijd elke maand een abonnement te hebben. Vaak kijken we maar een serie of film, omdat we eenmaal een abonnement op de dienst hebben en er verder niets beter te zien is. Om geld te besparen, neem je alleen een abonnement op een dienst als er echt iets nieuws is dat je wil zien of luisteren. 

6. Neem een jaarabonnement

Heb je een dienst die je toch wel blijft gebruiken, dan is het niet heel handig om deze elke maand te laten verlengen. Dan kun je beter voor een jaarabonnement gaan. Dit is meestal goedkoper dan twaalf keer een maandabonnement. Een maandabonnement is daarom alleen aan te raden als je een dienst maar één maand of enkele maanden wil gebruiken.

tweede jaar disney plus

7. Deel abonnementen met anderen

Hoewel steeds meer streamingdiensten een stokje steken tegen het gratis delen van je abonnement, is dat bij de meeste streamingdiensten nog mogelijk door het instellen van meerdere accounts. Zo kun je de kosten met anderen delen. Let wel op: officieel mag je abonnementen alleen binnen je eigen huishouden delen.

Je Play Store-abonnementen beheren

Veel van je abonnementen lopen waarschijnlijk via de Play Store. Zo beheer en stop je je Play Store-abonnementen.

Maandthema: geld besparen 

November staat op Android Planet in het teken van geld besparen. December wordt straks immers al duur genoeg. Hieronder vind je artikelen die we recent over dit thema hebben geschreven. Heb je zelf een goed idee? Laat het ons weten via redactie@bigspark.com. Misschien lees je het straks wel terug op onze site!

Dit maandthema wordt gesponsord door KPN. KPN heeft geen invloed op de inhoud van de artikelen die we publiceren.

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu