Video draaien op je Android-telefoon: zo doe je dat

Michel van 't Klaphek
5 juli 2019, 13:35
2 min leestijd
Video draaien op je Android-telefoon: zo doe je dat

Heb je een filmpje in verticale beeldverhouding opgenomen en stoor je je aan de zwarte balken? Dan is het verstandig om de opname te kantelen. Een video draaien op Android is gelukkig heel simpel.

Lees verder na de advertentie.

Video draaien op Android: zo werkt het

Veel mensen filmen verticaal met hun smartphone, terwijl een filmpje horizontaal meestal veel beter tot z’n recht komt. Door de video te draaien wordt namelijk het hele scherm gebruikt en heb je geen last van zwarte randen aan de boven- en onderkant.

Een video draaien op Android doe je zo:

 1. Neem een video op zoals je gewend bent;
 2. Zoek het filmpje in de galerij en tik erop;
 3. Druk op de drie mengpaneel-iconen aan de onderkant;
 4. Kies ‘Draaien’ om de video 90 graden te kantelen;
 5. Tik rechtsboven op ‘Opslaan’.
video draaien android

Blijf net zo lang op de knop drukken totdat de video de door jouw gewenste beeldverhouding heeft. Heb je een ietwat oudere Android-smartphone en zie je de Draai-optie niet in de instellingen staan? Download en installeer dan een app om het klusje te klaren, zoals ‘Rotate Video FX’:

 1. Download de gratis app in Google Play;
 2. Start de app en neem een video op, of importeer een bestaand filmpje;
 3. Geef Rotate Video FX toestemming om je galerij in te zien en druk eventueel een advertentie weg door op het kruisje linksboven te drukken;
 4. Kantel de video net zo vaak tot hij naar jouw wens is;
 5. Tik op de Start-knop en kies ‘Normal method’;
 6. Wacht totdat het filmpje is verwerkt.

→ Download Rotate Video FX in Google Play (gratis)

Wat is de beste beeldverhouding voor mijn filmpje?

Ben je van plan om een filmpje voor social media te maken? Dan doe je er waarschijnlijk verstandig aan om de video verticaal te laten. De meeste mensen gebruiken Facebook en Instagram immers op hun telefoon, en kijken dus op langwerpige schermen.

Dit is precies andersom wanneer je een video gaat maken die voor computers is bedoeld. Wanneer je twijfelt tussen de twee is het verstandiger om een video horizontaal te draaien, want op die manier is hij geschikt voor zowel brede als langwerpige schermen. Mensen die op hun telefoon kijken kunnen het toestel immers gewoon in landschapsmodus gebruiken.

Video’s maken met je smartphone

De hele maand juli staat Android Planet in het teken van video’s maken met je smartphone. Van de beste videobewerking-apps, stream-apps tot aan je oude telefoon als beveiligingscamera gebruiken: alles komt voorbij. Waar wil jij meer over weten? Stuur je suggestie in een mailtje naar redactie@androidplanet.nl, of laat je idee in de reacties hieronder achter. We horen graag van je!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu