In 5 stappen je oude pc omtoveren in een Chromebook

Jarno Stinissen
11 maart 2016, 14:33
3 min leestijd
In 5 stappen je oude pc omtoveren in een Chromebook

Haal je oude pc of laptop maar uit de kast, want wij leggen in vijf stappen uit hoe je deze met  CloudReady  om kunt toveren tot een snelle Chromebook.

Lees verder na de advertentie.

Licht besturingssysteem zegen voor (ver)ouderde computer

Chromebooks winnen nog steeds aan populariteit, vooral onder studenten die een goede en goedkope oplossing zoeken voor het doen van schoolwerk.  Het besturingssysteem, Chrome OS, is relatief eenvoudig opgezet en heeft diverse beveiligingslagen, waardoor er weinig virussen hun weg vinden naar Chromebooks. De software is ook erg licht  en daarmee  uitermate geschikt voor oudere pc’s en laptops die op Windows niet vooruit te branden zijn.

CloudReady

Dankzij Neverware kun je Chrome OS installeren op een oude pc of laptop die je nog ergens hebt liggen. Het bedrijf  heeft een aangepaste versie van Chrome OS gemaakt en deze op haar eigen website gezet onder de naam ‘CloudReady’. De software is gratis te downloaden  voor particulier gebruik, maar is ook als betaalde versie beschikbaar voor het onderwijs. Zo hoeft een onderwijsinstelling geen nieuwe apparatuur aan te schaffen, maar kan het in plaats daarvan Chrome OS gebruiken op oudere computers. Nieuwsgierig? Hieronder bespreken we  de stappen die je moet doorlopen om jouw oude pc om te toveren  tot een Chromebook.

Voorbereiding en usb-installer aanmaken

Voordat je de stappen doorloopt, is het belangrijk om te checken of je oude pc met CloudReady overweg kan. Op deze pagina vind je een complete lijst met alle apparaten die worden ondersteund.

Voor de installatie dien je een usb-installer te maken met de Chromebook Recovery Utility. Hiervoor heb je een usb-stick met 8GB of 16GB opslagruimte en het zip-bestand van de CloudReady-software nodig. Het verschilt per besturingssysteem (Windows, OS X of Chrome OS) hoe je een usb-installer aanmaakt. Voor instructies kun je hier terecht.

Houd er rekening mee dat bij de installatie van CloudReady alle data op de oude pc wordt verwijderd. Zorg dus dat je een back-up maakt van belangrijke bestanden, programma`s en andere instellingen. Het is niet mogelijk om data naderhand alsnog terug te krijgen.

De installatie

Bij sommige computers is het mogelijk om te kiezen voor een dualboot-installatie. Hierbij kun je CloudReady naast een  Windows-installatie gebruiken. Bij het opstarten van de pc krijg je dan telkens de keuze of je CloudReady of Windows wilt gebruiken. Een ander voordeel van dualboot is dat alle opgeslagen data behouden blijft.

  1. Wanneer je de usb-installer en een back-up van je data hebt gemaakt, is het tijd om de software te installeren. Zet eerst de pc uit waar je CloudReady op wilt installeren;
  2. Voer vervolgens de usb-stick in en zet de computer aan. Hierna is het zaak om te usb-booten. Hiervoor dien je tijdens het het opstarten op een toets te drukken. De benodigde toets verschilt per apparaat. Heb je Dell- en Lenovo-computer, druk dan tijdens het opstarten op F12. Bij een HP-computer moet je op F9 drukken. Bij alle andere modellen voldoet de Esc-, Enter- of F1-12-toets.
CloudReady
  1. Hierna verschijnt de optie om te usb-booten. Kies voor CloudReady en druk op `Install CloudReady`. De netwerkinstellingen kun je nog even negeren.
  2. Doorloop de stappen en kies voor `Standalone` of `Dualboot`. Hierna wordt de software geïnstalleerd, wat tussen de 15 en 30 minuten duurt.
  3. Zodra de software is geïnstalleerd, schakelt de pc zichzelf uit. Verwijder de usb-stick en wacht tot de computer weer automatisch opstart.

Na de installatie krijg je de optie om Flash te installeren en dien je je in te loggen met je Google-account. Je oude pc is nu van Chrome OS voorzien, wat betekent dat je de Chrome Web Store kunt openen om je favoriete applicaties te installeren. Overigens is het installeren van Flash niet verplicht, maar wel zo handig om het meeste uit Chrome OS te halen.

Lees het laatste nieuws over Chrome OS

Bron: Neverware
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu