VPN op Android: tips, instellen en de beste VPN-diensten
Redactie

We verbinden steeds vaker met onbeveiligde openbare wifi-netwerken. Om jezelf te beschermen tegen kwaadwillenden en je internetgebruik te verbergen, kun je gebruikmaken van een VPN.

Android VPN: alles wat je moet weten

Wat is een VPN?

VPN is de afkorting van Virtual Private Netwerk. VPN’s versleutelen je verbinding en laten internetverkeer verlopen via een eigen server die veelal geen informatie bijhoudt. Waar de techniek voorheen voornamelijk door bedrijven werd gebruikt om medewerkers op afstand veilig te laten inloggen op het bedrijfsnetwerk, maken inmiddels ook steeds meer consumenten er gebruik van.

android vpn

En niet zonder reden, want een VPN helpt je om pottenkijkers buiten de deur te houden. Het versleutelt en anonimiseert je internetverkeer en maakt het tegelijkertijd vrijwel onmogelijk om je locatie te achterhalen. Met een VPN ingeschakeld kun je blokkades van websites omzeilen, ongestoord over het web surfen en downloaden zonder dat iemand meegluurt. Denk bijvoorbeeld aan adverteerders en inlichtingendiensten.

Waarom zou ik een VPN moeten gebruiken?

In regimes waar vrijheid van pers en meningsuiting niet vanzelfsprekend is, maken verhoudingsgewijs meer mensen gebruik van een VPN. Toch biedt het ook in westerse, ‘vrije’ landen voordelen. Niet alleen om je privacy te waarborgen, maar ook om veilig in te loggen op openbare wifi-netwerken.

Die zijn vaak slecht beveiligd, waardoor niet alleen de internetprovider en beheerder van het netwerk, maar ook iedereen die met hetzelfde wifi-netwerk is verbonden jouw internetgebruik in de gaten houden. Maak je zonder VPN gebruik van bijvoorbeeld gratis wifi in de trein of op een terras, dan loop je het risico dat kwaadwillenden je account- en inloggegevens onderscheppen.

Wat kan ik met een VPN?

Een VPN biedt de mogelijkheid om je internetgebruik te verbergen voor anderen, waardoor je privacy gewaarborgd blijft en je jezelf beveiligt tegen potentiële dreigingen. Daarnaast kun je een VPN gebruiken om je locatie te verhullen. Dit is om verschillende redenen handig. Je kunt bijvoorbeeld een geblokkeerde website bezoeken omdat de betreffende site niet in het land van de VPN-server wordt geblokkeerd. Of je kunt je ip-adres verhullen, zodat een site niet weet dat je langs bent geweest.

Dit zijn de beste VPN-diensten

Android Planet heeft zijn favoriete VPN-diensten op een rijtje gezet. De diensten hieronder bewaren geen logs, waardoor ze geen informatie opslaan over het internetgebruik van hun klanten. Ook kun je bij de diensten kiezen uit welk land de verbinding afkomstig is, zoals Nederland, België of de VS. Heb je een iPhone of iPad, check dan het artikel VPN op iOS met handige tips op zustersite iPhoned.nl.

Private Internet Access
Pia

Private Internet Access wordt door velen als gebruikersvriendelijkste VPN-dienst bestempelt. PIA biedt veel functies voor een vrij schappelijke 6,95 dollar per maand of 39,95 dollar per jaar. Voor dat geld kun je vijf apparaten tegelijkertijd met de VPN verbinden, is je verbinding versleuteld en is er ondersteuning voor P2P- en VoIP-diensten, zoals uTorrent en Skype. Daarnaast is er geen limiet op de snelheid of het verbruik, waardoor je met PIA relatief veilig torrents kunt downloaden.

AirVPN
airvpn android vpn

AirVPN is een van de populairste en best geteste VPN-diensten. De dienst is met 54 euro per jaar duurder dan PIA, maar biedt wel een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en snelheid. Bovendien heeft het bedrijf zijn servers in de EU staan. AirVPN is beschikbaar voor alle grote platforms, al moet je een third party-app als OpenVPN Connect gebruiken om een verbinding op te zetten.

De dienst heeft weinig servers in Azië en zelfs geen beschikbaar in Australië, maar heeft als voordeel ondersteuning voor port-forwarding. Bij AirVPN mogen maximaal drie apparaten tegelijk een VPN-verbinding gebruiken.

NordVPN
nordvpn android vpn

NordVPN is een andere populaire VPN-dienst die niet uit de VS, maar uit Panama komt. Althans, daar staan de servers van de dienst. Net als Private Internet Access en AirVPN biedt NordVPN ondersteuning voor P2P, VoIP en krachtige versleuteling (AES-256). Een fijne functie is de integratie van het veilige Tor-netwerk, waarbij je via nodes de internetverbinding anonimiseert. Dat is nog een extra laag beveiliging naast de standaard VPN-verbinding.

Een VPN instellen in Android

Een VPN is handmatig in te stellen op Android door naar ‘Instellingen > Draadloos en Netwerken > Meer > VPN’ te gaan en vervolgens handmatig een VPN-dienst toe te voegen. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat je een pincode, patroon of wachtwoord gebruikt om je smartphone of tablet te ontgrendelen.

vpn

In het venster vul je de benodigde informatie in die je van je VPN-dienst krijgt, zoals het webadres van de VPN-dienst en je gebruikersnaam en wachtwoord. Vervolgens kun je de VPN via de notificatie in de bovenbalk in- of uitschakelen en de optie selecteren om de VPN-verbinding altijd ingeschakeld te houden.

Handige VPN-apps

De meeste grote VPN-diensten hebben een Android-app waarmee je gemakkelijker met de VPN kunt verbinden, zoals Private Internet Access en NordVPN. Dit gebeurt meestal door je inloggegevens van de dienst in de app in te vullen en vervolgens op ‘verbind’ te drukken. Populaire alternatieven voor de eerder genoemde VPN Android-apps zijn onder meer:

Tunnelbear

tunnelbear

Tunnelbear heeft een eenvoudige Android-app en biedt een gratis VPN aan waarmee gebruikers elke maand 500MB mogen verbruiken. Hoewel we je afraden om een gratis VPN-dienst te gebruiken, kun je Tunnelbear uitproberen om te zien wat je ervan vindt. Bevalt de dienst, dan kun je een ongelimiteerd abonnement kiezen vanaf 4,99 dollar per maand. Tunnelbear gebruikt sterke AES 256-bit-versleuteling en houdt geen logs bij van je netwerkactiviteiten. De VPN-dienst heeft apps voor Android, iOS, pc en Mac.

Download Tunnelbear in Google Play (gratis)

Hideman VPN

hideman

Hideman is een overzichtelijke en fraaie Android-app die je gemakkelijk met de gelijknamige VPN-dienst laat verbinden. Ook is er een widget beschikbaar waarmee je snel de verbinding activeert of uitschakelt. Een handigheidje van Hideman VPN is de mogelijkheid om via sms te betalen. Dit prefereren gebruikers veelal boven het gebruik van een creditcard of PayPal-account. Daarnaast biedt Hideman VPN een ingebouwde adblocker, waarmee je advertenties op websites verbergt.

Download Hideman VPN in Google Play (gratis)

IPVanish

ipvanish

IPVanish is er voor Android, iOS, pc en Mac. De dienst is met een jaarabonnement van circa 70 euro relatief duur, maar daar staat tegenover dat je beschikt over een snelle verbinding en een app die soepel en simpel werkt. Na het starten hoef je alleen op ‘Connect’ te drukken om de verbinding te activeren.

Via het menu kun je desgewenst een andere server kiezen om je voor te doen als gebruiker in ander een land (bijvoorbeeld de VS of het Verenigd Koninkrijk). IPVanish voorziet je van end-to-end-encryptie en voorkomt dat de overheid, je internetprovider en advertentiebedrijven kunnen meekijken met wat jij online doet.

Download IPVanish in Google Play (gratis)

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.