Sommige termen raken zo snel ingeburgerd, dat je wellicht niet meer durft te vragen wat het nou eigenlijk betekent. Daarom zetten we allerlei termen rond video’s op je smartphone op een rij, zoals: wat is 4k en wat is hdr?
Lees verder na de advertentie.
Wat is 4k? Wat is hdr? Videotermen uitgelegd
Maak of kijk je video’s op je Android-toestel, dan kom je allerlei termen tegen die je mogelijk niet kent. Deze termen zijn al zo snel ingeburgerd, dat fabrikanten en app-makers er vanuit gaan dat je die kennis wel hebt. Daarom leggen we in dit artikel deze termen uit.
Wat is 4k?
De term 4k staat voor de resolutie van een scherm of video. Specifiek dat deze resolutie horizontaal ongeveer vierduizend pixels telt. Dat is verwarrend, want de vorige standaarden, namelijk 1080p en 720p, telden de verticale pixels. Bij 4k verschillen de aantal verticale pixels echter, maar soms wordt ook wel gesproken over 2160p. Lees over de zin en onzin van 4k-resolutie op je Android-smartphone.
Wat is hdr?
Hdr kom je steeds vaker tegen op smartphones. Dat is maar goed ook, want deze technologie zorgt voor mooie videobeelden. Hdr staat voor High Dynamic Range, wat betekent dat er een groter verschil zit tussen de maximale helderheid en maximale duisterheid van het beeld. Heldere delen van het beeld springen er daardoor wat meer uit en er zijn diepere kleuren zichtbaar. Tevens is er veel meer variatie binnen een kleur mogelijk. Leer meer over hdr op smartphones.
Wat zijn megapixels?
Menig smartphonefabrikant strooit met hoge megapixel-cijfers om te laten zien dat hun camera het beste is. Maar wat is een megapixel eigenlijk?
De megapixel wordt gebruikt om de resolutie van camera’s aan te geven. Beelden van een video zijn opgedeeld in kleine blokjes: pixels. Een megapixel staat ongeveer voor een miljoen pixels. Film je dus met een 2 megapixel-camera, dan bestaan de beelden uit twee miljoen pixels. Hoe meer dit er zijn, des te meer informatie er in beeld wordt geperst. Dat zorgt voor scherpere plaatjes.
Toch moet je jezelf niet blind staren op deze megapixels. Minstens zo belangrijk is bijvoorbeeld de sensor, waar het licht op valt. Of dat de camera optische beeldstabilisatie of zoom heeft. Meer megapixels maakt een camera dus niet per definitie beter.
Wat is OIS?
Trillingen zijn funest voor het maken van een goede video op je smartphone. Gelukkig hebben steeds meer smartphones daar een oplossing voor: stabilisatie. Deze stabilisatie is digitaal of optisch.
Digitale stabilisatie betekent dat de telefoon via software een poging doet om de trillingen weg te werken. Dat wordt gedaan door iets in te zoomen en het beeld in de tegenovergestelde richting van een trilling te schuiven. De randjes die buiten het beeld vallen, worden er dan afgeknipt. Deze technologie wordt ook wel Electronic Image Stabilization (of EIS) genoemd.
OIS staat voor Optical Image Stabilization. Deze optische stabilisatie betekent dat de camera zich in jouw telefoon beweegt via kleine motortjes, tevens in de tegenovergestelde richting van jouw trillingen. Sommige smartphones combineren deze technologieën met indrukwekkende gevolgen. Leer meer over beeldstabilisatie op smartphones.
Wat is digitale en optische zoom?
Soms kun je tijdens het filmen niet zo dichtbij komen als je zou willen. Gelukkig bieden de meeste smartphones de mogelijkheid om te zoomen. Er is echter een grote kans dat de kwaliteit van de video dan flink achteruit gaat. Hoe komt dat?
Dat komt door het verschil tussen optische zoom en digitale zoom. De meeste smartphones bieden enkel de mogelijkheid om digitaal in te zoomen. Dat betekent dat het beeld wordt opgerekt, waardoor de kwaliteit achteruit gaat.
Optische zoom heeft de voorkeur, omdat het beeld met deze technologie daadwerkelijk dichterbij wordt gebracht en je video’s maakt zonder kwaliteitsverlies. Goede optische zoom is lastig in een kleine smartphonecamera, maar toch weten steeds meer fabrikanten hier indrukwekkende resultaten mee te boeken. Meestal door meerdere camera’s te combineren. De Huawei P30 Pro is een voorbeeld van een smartphone met goede, optische zoom.
Wat is fps?
Neem je een video op, dan wordt er eigenlijk een hele reeks beelden gemaakt. Speel je de video af, dan worden die beelden in een rap tempo achter elkaar getoond. Fps staat voor ‘frames per seconde’, dus hoeveel beelden per seconde worden opgenomen of afgespeeld.
Zijn er 24 beelden, of frames, in een seconde geplaatst, dan zien je hersenen dat als een video. Toch kan het nog soepeler door meer beelden in die seconde te proppen. Heb je een hogere fps, dan ziet de video er vloeiender uit.
Een hoge fps is van groot belang voor goede slowmotionvideo’s. Er moeten dan binnen een seconde namelijk veel meer beelden worden gemaakt om beweging vloeiend te laten zien. Zo kan de Galaxy Note 9 korte video’s met een maximale resolutie van 720p opnemen met maar liefst 960fps. Dat zijn 960 beelden per seconde! Speel je de video af, dan wordt de ruimte tussen de beelden opgerekt voor een traag effect.
Video’s maken op je smartphone
Android Planet helpt je verder op weg bij het maken van de mooiste video’s op je smartphone. Lees meer over ons video-maandthema. Check bijvoorbeeld onze tips voor videobewerking-apps of de beste apps om mee te streamen.