3 tips om waterschade te voorkomen (en de beste waterdichte smartphones)
Michel van 't Klaphek

Smartphonefabrikanten strooien te pas en te onpas met de term ‘waterdicht’, maar wat betekenen codes als IP67 en IP68 nou eigenlijk? Android Planet legt alles uit over waterdichte smartphones, geeft handige tips en selecteert de beste toestellen.

Waterdichte smartphones: wanneer is een telefoon waterdicht?

De meeste moderne smartphones zijn in meer of mindere mate waterdicht. Om aan te geven hoe goed een toestel bestand is tegen water, worden zogenoemde IP-certificaten gebruikt. Deze afkorting staat voor International Protection en wordt altijd gevolgd door twee cijfers. Hoe hoger deze cijfers, hoe beter.

Wanneer je op zoek bent naar een waterdichte smartphone zijn eigenlijk alleen toestellen met IP67 of IP68 interessant. Deze toestellen laten namelijk helemaal geen stoffen van buitenaf naar binnen, en zijn daarom compleet stof- en waterdicht. Toestellen met een rating beneden de 67 zijn slechts waterbestendig. Deze telefoons overleven dus een incidentele regenbui, maar zeker geen plons in het zwembad.

Smartphone in water gevallen

Toestellen met IP67-rating worden ook wel ‘dompeldicht’ genoemd. Je kunt ze maximaal een half uur één meter onder water houden. Voor het IP68-certificaat gelden geen vaste eisen. Voorwaarde is wel dat de waterdichtheid hoger ligt dan bij IP67 het geval is.  Zo kun je de Samsung Galaxy S9 gedurende 30 minuten maar liefst anderhalf meter onder water houden.

Tips om waterschade te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Dit gaat ook op voor waterschade bij smartphones. Alhoewel sommige telefoons claimen waterdicht te zijn, raden fabrikanten nog altijd af om ze daadwerkelijk in het zwembad te gebruiken. Dit komt omdat de eerste telefoon met IP69-rating, die complete waterdichtheid zonder beperkingen garandeert, nog moet uitkomen.

We hebben daarom de volgende tips voor je:

  1. Smartphones met een IP-rating zijn onder ideale omstandigheden getest in laboratoria. In de ‘echte’ wereld spelen er meerdere factoren mee. Tijdens het douchen kan je waterdichte smartphone bijvoorbeeld in aanraking komen met shampoo, waardoor er zeep aan de binnenkant kan komen.
  2. Vermijd situaties waarin je telefoon het risico loopt om waterschade op te lopen. Met andere woorden: ga niet met je toestel het zwembad in en vermijd bovenal zeewater. Telefoonbehuizingen kunnen namelijk slecht tegen zout.
  3. Schaf een waterdicht beschermhoesje aan. Met een waterproof-case kun je je telefoon zorgeloos mee het water innemen, omdat het toestel er niet direct mee in aanraking komt. Heb je zo’n hoes niet bij de hand? Stop je telefoon dan in een hersluitbaar, plastic zakje. Uiteraard kun je hier niet mee zwemmen, maar het biedt enige bescherming wanneer je op het strand bent.

Lees ook: Smartphone in het water gevallen: dit kun je doen

Dit zijn de beste waterdichte smartphones

Heb je tijdens je werk veel te maken met water, of andere vloeistoffen? Dan heb je een telefoon met IP68-certificaat nodig. Gelukkig vind je tegenwoordig waterdichte smartphones in alle prijsklassen.Wij hebben een selectie gemaakt van de beste smartphones die tegen water kunnen, aflopend qua prijskaartje.

1. Vlaggenschip: Samsung Galaxy S9 (Plus) Samsung Galaxy S9

De Samsung Galaxy S9 heeft alles in huis wat je van een modern Android-vlaggenschip mag verwachten. De smartphone biedt een voorkantvullend scherm, vingerafdrukscanner op de achterkant, uitstekende camera’s en is razendsnel.

Net als bij de Galaxy S8 heeft Samsung twee versies van zijn vlaggenschip uitgebracht. De twee toestellen zijn identiek qua hardware, maar verschillen in formaat. Je hebt daarom keuze tussen een 5,8 inch- en 6,2 inch-model. De behuizing is gemaakt van glas en daarom heel kwetsbaar voor valschade. Een groot pluspunt is echter de IP68-rating, waardoor je het toestel zonder problemen in de stromende regen kan gebruiken

Het toestel heeft meer dan genoeg power in huis dankzij de krachtige Exynos 9810-chip in combinatie met 4 of 6GB werkgeheugen. Bovendien maak je met de dubbele camera uitstekende kiekjes, waarbij je dankzij de tweede lens foto’s achteraf kunt inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Verder maak je spectaculaire video’s met superslowmotion, waarbij je 960 frames per seconde vastlegt. Hiermee krijg je zelfs de kleinste details helder in beeld.

→ Lees verder in de Samsung Galaxy S9 review

2. Middenklasser: Cat S60

Toegegeven: de Cat S60 is niet de mooiste smartphone. Daartegenover is het wel één van de meest robuuste toestellen op de markt. Deze bouwvakkerstelefoon met IP68-certificaat kun je onderwater gebruiken tot een diepte van maximaal vijf meter. Hierdoor is de S60 met recht de meest waterdichte smartphone uit deze lijst. Bovendien is hij dankzij de MIL-STD-810G-keuring praktisch onverwoestbaar. Hij overleeft valpartijen van maximaal 1,80 meter hoog zonder kleerscheuren op te lopen.

Qua specificaties is de Cat S60 niet heel denderend. Hij heeft een Snapdragon 617-chip waardoor alledaagse apps prima draaien, maar verwacht geen wonderen. De fotokwaliteit is eveneens prima, maar de 13 megapixel-camera weet natuurlijk niet de kwaliteit van de Galaxy S9 te evenaren.

De Cat S60 is de meest waterdichte telefoon uit deze lijst, maar het ontwerp zal niet bij iedereen in de smaak vallen. Zodoende is het toestel vooral interessant voor mensen die werkzaam zijn in ruimtes waar veel stof en water aanwezig is.

→ Lees verder in de Cat S60 preview

3. Budgettoestel: Galaxy A8 

Wel je wel een waterdichte telefoon, maar niet de hoofdprijs betalen? Dan is de Samsung Galaxy A8 (2018) wellicht wat voor jou. Deze midranger beschikt over een aantal opvallende features voor zijn prijsklasse. Zo heeft hij een voortkantvullend scherm met dunne randen, waardoor het ontwerp ietwat van een vlaggenschip weg heeft. Dankzij de vlotte specs is hij snel genoeg om alledaagse apps en games soepel te draaien, en het metalen frame zorgt ervoor dat hij solide aanvoelt.

Een andere uniek kenmerk is de dubbele frontcamera aan de voorkant, waarmee je gemakkelijk het bokeh-effect aan selfies toevoegt. Hierdoor wordt je gezicht scherp gesteld, terwijl de achtergrond juist wazig is. Al met al heeft de Galaxy A8 betere specs dan de Cat S60, maar presteert hij minder qua waterdichtheid. Het toestel is echter een stijlvol alternatief voor de Galaxy S9, die aanzienlijk duurder is.

→ Lees verder in de Samsung Galaxy A8 review

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.