De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

17 minder bekende WhatsApp-functies op een rijtje

Jarno Stinissen
26 mei 2016, 20:11
7 min leestijd
17 minder bekende WhatsApp-functies op een rijtje

WhatsApp is één van de populairste chat-apps op Android. De chatdienst voorziet zichzelf regelmatig van nieuwe features, waardoor het kan voorkomen dat je deze 17 handige WhatsApp-functies nog niet kent.

Lees verder na de advertentie.

Minder bekende WhatsApp-functies

Het is onderhand wel bekend dat je naast berichtjes ook foto’s en video’s kunt sturen naar je vrienden via WhatsApp. Maar ken je ook de wat minder  bekende WhatsApp-functies?  Android Planet zet er 17 voor je op een rijtje.

1. Bericht aan favorieten toevoegen

WhatsApp-functies

Heb je een parel van een berichtje binnengekregen, dan wil je deze natuurlijk opslaan voor later. Door het berichtje kort in te drukken, verschijnt er bovenin de menubalk een sterretje om het bericht aan je favorieten toe te voegen. Het bericht vind je  vervolgens terug door in het  instellingenscherm op ‘Berichten met ster’ te tikken. In het menu staat een overzicht van al je favoriete berichtjes. Druk je op een van de berichten, dan stuurt WhatsApp je door naar het betreffende gesprek.

2. Zet bepaalde groepsgesprekken op ‘stil’

Wanneer je in meerdere groepsgesprekken zit, kan de lading aan berichten je wel eens te veel worden. Wil je echter geen van deze groepen verlaten, dan kun je er ook voor kiezen om de minst interessante gesprekken op stil te zetten, zonder dat andere groepsleden daar vanaf weten. WhatsApp geeft je de keuze om een groepsgesprek acht uur lang, een week of een jaar lang monddood te maken. Dit doe je als volgt:

 1. Open het groepsgesprek dat je op stil wilt zetten;
 2. Tik op de naam van de groep om de instellingen te openen;
 3. Kies ‘Stil’ en selecteer hoe lang je het gesprek op stil wilt zetten.

3. Data besparen op media

WhatsApp downloadt standaard alle ontvangen foto’s, video’s en audiogesprekken. Vooral wanneer je gebruikmaakt van een beperkt dataplan kan dit erg vervelend zijn. Door naar het instellingenscherm te gaan en op ‘Dataverbruik’ te drukken, pas je dit aan. Hier kun je verschillende soorten media kiezen om ze via wifi of 3G/4G  te downloaden. Door hier voor wifi te kiezen, bespaar je data.

4. Snel reageren op een bericht met Quick Reply

WhatsApp-functies

Krijg je een WhatsApp-berichtje binnen terwijl je bijvoorbeeld een video  kijkt, dan is het niet handig om de hele applicatie te openen. Wil je echter wel snel reageren, dan kun je de Quick Reply-functie gebruiken. Schuif het berichtje naar onder, zodat er een tekstbalkje verschijnt. Hierin kun je een reactie achterlaten en verzenden, zonder dat je WhatsApp hoeft te openen. Ben je in het bezit van een Huawei-toestel dan heb je geluk:  door de EMUI-schil verschijnt er meteen een ‘Beantwoorden’-toets onder het ontvangen bericht.

5. Maak je tekst cursief, dikgedrukt of zet er een streep door

Wil je jouw tekstberichten nét dat beetje extra meegeven, dan kun je deze versieren door middel van een cursieve, dikgedrukte of doorgestreepte tekst. Door onderstaande tekens op je toetsenbord te gebruiken, verander je het uiterlijk van je bericht.

 • Dikgedrukte tekst maak  je door tekst tussen *sterretjes* te zetten;
 • Cursieve tekst krijg je door een _underscore_ toe te voegen;
 • Voor het doorstrepen van teksten gebruik je een ~tilde~.

6. Deel Microsoft Office-bestanden

Met WhatsApp kun je ook allerlei Microsoft Office-bestanden versturen naar contacten. Houd er wel rekening mee dat de ontvanger de bestanden kan openen in WhatsApp, maar afzonderlijke apps nodig heeft om deze te bewerken.

 1. Open WhatsApp en kies een chat waar je een Office-bestand in wil versturen;
 2. Tik op de paperclip in de menubalk om het deelmenu te openen;
 3. Selecteer ‘Document’;
 4. Zoek de app op waarin je het gewenste document opgeslagen hebt. Je lokale opslag of Dropbox bijvoorbeeld;
 5. Zoek het document op en tik op ‘Stuur’;
 6. Het bestand wordt verzonden en verschijnt met een klein icoontje in het chatvenster.

7. Chat back-up maken

Ben je erg gehecht aan je chatgesprekken en wil je deze niet kwijt wanneer je jouw Android-toestel kwijtraakt of vervangt, dan geeft WhatsApp je de kans om een chat back-up te maken. WhatsApp slaat de gespreksdata in Google Drive op. Wanneer je een andere toestel in gebruik neemt, vraagt WhatsApp bij het opstarten of je de oude gespreksdata wilt downloaden op je nieuwe Android-toestel. Voor het maken van een reservekopie ga je naar de instellingen van WhatsApp. Kies voor ‘Chats’ en tik op ‘Chat back-up’.

8. Verzendlijsten gebruiken

Wil je meerdere mensen die niet in één groep zitten hetzelfde bericht sturen, bijvoorbeeld als je een feestje geeft, dan heeft WhatsApp daar een handige functie voor. Met ‘Verzendlijsten’, te vinden linksboven op de Chats-pagina, kun je een nieuwe lijst aanmaken. Je kunt dan mensen uit je contactenlijst kiezen (die jouw nummer hebben) en hen allemaal tegelijk een bericht sturen. Zij kunnen vervolgens reageren, maar dat bericht kan alleen jij bekijken.

9. Gesprek mailen

Wil je de chatgeschiedenis van een bepaald persoon opslaan, dan kun je deze versturen als txt-bestand naar een e-mailadres. Ga daarvoor naar het Contacten-venster in WhatsApp, tik op de persoon en kies voor ‘E-mail chat’. Je kunt vervolgens kiezen of je de geschiedenis met of zonder media-bijlagen wil verzenden.

10. Privacy voor onbekenden

Op WhatsApp staat standaard ingesteld dat iedereen je profielfoto en status ziet. Wil je liever niet dat onbekenden deze informatie kunnen bekijken, dan kun je dit aanpassen door naar ‘Instellingen > Account > Privacy’. In dit scherm kun je kiezen wie mag zien wanneer je voor het laatst online was, hoe je profielfoto eruitziet en wat je status is. Het is zelfs mogelijk om deze zaken voor iedereen geheim te houden.

11. Voeg een WhatsApp-widget aan je scherm toe

Het is mogelijk om inkomende berichten te tonen op je homescherm via de WhatsApp-widget. Houd het homescherm van je Android ingedrukt, totdat je onderin de mogelijkheid krijgt om een widget toe te voegen. Veeg over het scherm  totdat je de WhatsApp-widget hebt gevonden en sleep deze naar de gewenste plaats.

WhatsApp-functies


Als je een berichtje hebt gelezen op de widget, komt er geen blauw vinkje bij de verzender te staan. Dit gebeurt pas als je de gehele chat opent. Handig wanneer je bijvoorbeeld even geen zin hebt om te reageren, maar niet asociaal wilt overkomen.

12. Blauwe vinkjes aanpassen

Via de vinkjes op WhatsApp zie je of anderen jouw bericht hebben ontvangen en gelezen. Dat laatste zie je door de blauwe vinkjes naast het verstuurde bericht. Hebben ze alleen het bericht ontvangen, dan ogen ze grijs. Deze leesbewijzen kun je uitzetten, zodat anderen niet van je weten wanneer je iets hebt gelezen. Als je het echter uitschakelt, weet je dat ook niet van anderen. Ook deze mogelijkheid schakel je uit of in via ‘Instellingen > Account > Privacy’.

13. Deel je locatie

Wil je iemand op de hoogte brengen van waar je precies uithangt, dan kun je via WhatsApp je locatie delen. Tik in een gesprek op de paperclip en druk op ‘Locatie’. Via gps kun je hem vervolgens doorgeven.

WhatsApp-functies14. Nummer wijzigen

Heb je een nieuw nummer, dan kun je van WhatsApp gebruikmaken om je accountgegevens, groepen en instellingen over te zetten naar je nieuwe telefoonnummer. Ga naar het instellingenscherm van WhatsApp, kies ‘Account’ en vervolgens ‘Wijzig nummer’. Van daaruit wijst het zichzelf.

15. Verander de lettergrootte

Als je zicht niet zo goed is of liever niet wil dat mensen mee kunnen lezen op je smartphone, dan is er goed nieuws: WhatsApp geeft je de mogelijkheid om de tekstgrootte aan te passen. Druk op de drie puntjes rechtsboven in de menubalk en ga naar ‘Instellingen > Chats’. In dit scherm kun je de lettergrootte van de chatberichten aanpassen.

16. Maak een snelkoppeling van je favoriete chat(s)

Whatsapp functies


Heb je een contact of groepschat waar je heel vaak in te vinden bent? Dan is het aan te raden om een snelkoppeling van dit gesprek op je Android-toestel te zetten. Houd het chatgesprek ingedrukt, tik op de drie puntjes rechtsboven in de menubalk en kies ‘Snelkoppeling maken voor chat’. Zo is je favoriete chat slechts één toets van je verwijderd.

17. Markeer een chat als ongelezen

Lees je een bericht waar ja later op moet antwoorden en niet wilt vergeten? WhatsApp laat je chats als ongelezen markeren. Zoek de chat op in het Chats-overzicht en houd het betreffende chatgesprek ingedrukt. Tik daarna op de drie puntjes rechtsboven in de menubalk, en druk op ‘Markeren als ongelezen.’

Lees meer over WhatsApp

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu