De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

3 veelvoorkomende WhatsApp scams (en hoe je je ertegen wapent)

Redactie
12 juli 2018, 15:18
3 min leestijd
3 veelvoorkomende WhatsApp scams (en hoe je je ertegen wapent)

WhatsApp is een van de populairste communicatiemiddelen van dit moment en mede daarom een aantrekkelijk doelwit voor oplichters. We laten zien hoe je wapent tegen veelvoorkomende WhatsApp scams.

Lees verder na de advertentie.

1. WhatsApp verlopen

whatsapp verlopen

We zien de berichten de laatste tijd regelmatig voorbijkomen: WhatsApp-gebruikers die klagen over terugkerende pop-ups in hun browser die melden dat de chatdienst is verlopen. Vervolgens wordt het `advies` gegeven om een update te installeren om zo te voorkomen dat je contacten, berichten en media verloren gaan. Trap daar echter niet in, want na het updaten zit je vast aan een abonnement dat tussen de vijf en tien euro per week kost. Is het kwaad al geschied, ga dan naar de website Payinfo. Dit initiatief van Nederlandse providers toont welke diensten je hebt afgesloten en hoe je eraf komt.

Krijg je de ‘WhatsApp verlopen’-melding maar niet weg, wis dan de data, cookies geschiedenis van de browser of verwijder en installeer deze opnieuw. Lost dat de problemen niet op, overweeg dan om een back-up van je gegevens te maken en de fabrieksinstellingen te herstellen. Of je WhatsApp daadwerkelijk verlopen is, kun je zelf checken via ‘Instellingen > Account > Betalingsinformatie’. Bij de meeste Android-gebruikers wordt het abonnement op WhatsApp overigens jaarlijks kosteloos verlengd.

2. WhatsApp verouderd

Sommige WhatsApp-gebruikers melden dat ze ook pop-ups in hun browser krijgen die claimen dat de versie van de app die zij gebruiken, verouderd is. Het spreekt eigenlijk voor zich dat je ook op dit soort knipperende berichten niet moet klikken. Updates van WhatsApp worden altijd via Google Play uitgerold en daar kun je bij ‘Mijn Apps’ kijken of er een nieuwere versie beschikbaar is. Daarnaast kun je,  als je in de Play Store zoekt naar WhatsApp, checken of er een update beschikbaar is.

Download updates alleen via de officiële kanalen

Soms zijn updates eerder via de officiële website dan in Google Play beschikbaar; in dat geval kun je de app handmatig downloaden en het apk-bestand installeren. Vermijd echter onofficiële kanalen die updates beschikbaar stellen; daarvan is niet te controleren of er eventueel malware wordt meegeleverd.

3. Berichten van ‘bekenden’

Wees altijd kritisch op links of vreemde berichten die je via WhatsApp van andere gebruikers ontvangt, zelfs als het op het eerste oog bekenden zijn of personen die beweren bij de chatdienst te werken.  In het programma en op de site van Opgelicht? is vaker melding gemaakt van fraude via WhatsApp. Denk aan interessante aanbiedingen en beloningen die je zou kunnen ontvangen door op een link te klikken. In veel gevallen gaat het hier om phishing; niet doen dus! Ook berichten die je naar contacten moet doorsturen om te voorkomen dat je voor WhatsApp moet betalen, kunnen rechtstreeks de prullenbak in.

whatsapp scam

Er zijn tot slot  gevallen van oplichting via WhatsApp waarbij het slachtoffer wordt  aangesproken door iemand die zich voordoet  als een bekende. Tijdens het gesprek wordt  niet het telefoonnummer van de bekende gebruikt, maar wel een Facebook-foto. Door vertrouwen te wekken en te zeggen dat internetbankieren niet werkte, hoopt de oplichter zo geld te vangen. Omdat de meeste gebruikers dan argwaan krijgen, lukt deze truc meestal niet.

Heb jij al eens te maken gehad met spam op WhatsApp? Deel je ervaringen hieronder.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu